Wino z winogron
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1317
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Wino z winogron
To nie opinia o pasteryzacji tylko artykuł sponsorowany producenta aparatury filtracyjnej. W literaturze dotyczącej produkcji win metodami nie przemysłowymi panuje opinia , że pasteryzacja mało, że nie szkodzi, ale niektóre wina ciężkie deserowe zyskują na smaku. Ciekawe jak metodą filtracji membranowej wytworzyć warunki do utleniania estrów które są odpowiedzialne za bukiet smakowo zapachowy wina. Zalecane przy każdym obciąganiu wina napowietrzenie go stosownie do jego charakteru daje niewielkie ilości tlenu potrzebne do jego dojrzewania. Oczywiście można to wszystko pominąć filtracją, ale czy aby bez strat, nie mnie o tym sądzić. Jest jeszcze stosowana metoda pasteryzacji w niskiej temperaturze bardziej kłopotliwa, podgrzewania rozlanego wina do ok 50*C przez dwie godziny. Osobiście ja stosuje.
Pozdrawiam. Jacek
Re:
Spróbuj to:kasia151519 pisze:Dziękuję za wskazówki.W tym roku już trudno,jakie wyjdzie takie wyjdzie,ale w przyszłym będę mądrzejsza Dzisiaj dodałam następne 3 kg cukru i 8l wody.Az się boję bo robię pierwsze w swoim życiu winko.Pozrawiam
http://ppawlukowicz.zut.edu.pl/fileadmi ... ocwina.htm
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Wino z winogron
Od lat wino ze swoich winogron robię bez dodatku drożdży sklepowych. Fermentują bardzo równo, zwykle dociągają do 12% a bywa i więcej, nie ma problemów z klarowaniem. Matkę można zrobić z rodzynek albo sposobem mojego dziadka wziąć do słoiczka trochę malin, łyżkę cukru i przegotowanej chłodnej wody tyle aby je pokryła. Po 2 dniach najpóźniej jest gotowa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 20 wrz 2019, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomoc z winkiem
Witam, mam pytanie odnośnie wina bo trochę nakiepściłem.
Zacznę od początku.
Posiadam balon 15l.
Wino zacząłem robić 07.09.2019 r. Winogrona białe ok. 5,5kg co dało równe 5l zgniecionego moszczu, który miał 13 Blg.
Dodalem do tego 4,5l wody i 2kg cukru co dało 20 Blg na start fermentacji.
Drożdże jakie dodałem zgodnie z instrukcją to te w płynie Biowin uniwersalne + pożywka.
Wino pracowało dobrze, po 5 dniach (12.09.2019) dodałem syropu cukrowego w proporcji 0,5l wody + 0,5kg cukru... I tu zaczyna się problem bo przed dodaniem cukru zapomniałem sprawdzić stopnia Blg! Winko już wtedy zaczęło pracować wolniej, a gdy próbowałem w smaku było mocno wytrawne. Ale dobra, poczekalem jeszcze 5 dni i 17.09.2019r. dodałem kolejne 0,5kg cukru rozpuszczone w na stawie i w tym czasie wywaliłem już owoce, umyłem balon piro i przelałem nastaw, który miał ok 6Blg i całość nastaw równe 9,5L(Bałem się dosypac więcej cukru). W smaku już nie było takie wytrawne, troszkę słodsze. Wcale nie takie złe.
Moje pytanie brzmi ile mniej więcej może mieć % teraz ten nastaw? Jeżeli 20Blg przerobiło to te 10% na pewno ma, później jak dodawalem po 2x 0,5kg cukru to ile % to da? Bąble w rurce idą dokładnie co 50 sekund. Dosypać jeszcze cukru i sprawdzić czy ruszy fermentacji bardziej?
Kiedy mogę dosłodzic wino, jeżeli okaże się mało słodkie?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Marcin
Zacznę od początku.
Posiadam balon 15l.
Wino zacząłem robić 07.09.2019 r. Winogrona białe ok. 5,5kg co dało równe 5l zgniecionego moszczu, który miał 13 Blg.
Dodalem do tego 4,5l wody i 2kg cukru co dało 20 Blg na start fermentacji.
Drożdże jakie dodałem zgodnie z instrukcją to te w płynie Biowin uniwersalne + pożywka.
Wino pracowało dobrze, po 5 dniach (12.09.2019) dodałem syropu cukrowego w proporcji 0,5l wody + 0,5kg cukru... I tu zaczyna się problem bo przed dodaniem cukru zapomniałem sprawdzić stopnia Blg! Winko już wtedy zaczęło pracować wolniej, a gdy próbowałem w smaku było mocno wytrawne. Ale dobra, poczekalem jeszcze 5 dni i 17.09.2019r. dodałem kolejne 0,5kg cukru rozpuszczone w na stawie i w tym czasie wywaliłem już owoce, umyłem balon piro i przelałem nastaw, który miał ok 6Blg i całość nastaw równe 9,5L(Bałem się dosypac więcej cukru). W smaku już nie było takie wytrawne, troszkę słodsze. Wcale nie takie złe.
Moje pytanie brzmi ile mniej więcej może mieć % teraz ten nastaw? Jeżeli 20Blg przerobiło to te 10% na pewno ma, później jak dodawalem po 2x 0,5kg cukru to ile % to da? Bąble w rurce idą dokładnie co 50 sekund. Dosypać jeszcze cukru i sprawdzić czy ruszy fermentacji bardziej?
Kiedy mogę dosłodzic wino, jeżeli okaże się mało słodkie?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Marcin
- Malwa76
- 10p - Początkujący
- Posty: 13
- Od: 11 wrz 2019, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Re: Wino z winogron
Witam!
ja też kilkakrotnie robiłam wino z dzikich ciemnych winogron -nie bawiłam się w jakieś tam gniecenie tylko wsypywałam całe ,jak miałam maliny,lub jeżyny to też dodawałam +woda (tak ,aby przykryć owoce do np. 3/4gąsiora )wodę przegotowaną mieszałam z cukrem -jak wystygła zalewałam no i ważne aby ustawić w ciepłym miejscu -po skończonej fermentacji -ściągałam gotowe wino -jeżeli było mało słodkie dosładzałam i musiało się dalej klarować(już bez owoców) -dopiero po klarowaniu ściągałam do butelek -zawsze wychodziło
superowe
ja też kilkakrotnie robiłam wino z dzikich ciemnych winogron -nie bawiłam się w jakieś tam gniecenie tylko wsypywałam całe ,jak miałam maliny,lub jeżyny to też dodawałam +woda (tak ,aby przykryć owoce do np. 3/4gąsiora )wodę przegotowaną mieszałam z cukrem -jak wystygła zalewałam no i ważne aby ustawić w ciepłym miejscu -po skończonej fermentacji -ściągałam gotowe wino -jeżeli było mało słodkie dosładzałam i musiało się dalej klarować(już bez owoców) -dopiero po klarowaniu ściągałam do butelek -zawsze wychodziło
superowe
Piękne jest to, co podoba się całkiem bezinteresownie... Immanuel Kant
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Wino z winogron
Marcinklin z tego co podałeś wynika, że wino wyszło b. mocne. Średnia wydajność moszczu to 65% czyli z 5 l. miazgi mogłeś otrzymać 3,25 l soku . Po odjęciu 3 stopni na niecukry do nastawu weszło ok. 325 g cukru. Dodatkowo 5 l wody i 1,8 l cukru ( 1kg to 0,6 l) . W nastawie zostało jeszcze 60 g/l cukru czyli na alko zostało prerobione 3,325 -0,57kg = 2,755 kg z którego powstało 1,62 l 100% alko co dało 17 %. Sporo.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 20 wrz 2019, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Dziękuję za odpowiedź. Co w tym wypadku było by najlepsze? Zostawić wino tak jak jest na cichą fermentację czy dodać jakąś ilość samej wody?
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Wino z winogron
Zostaw na cichą. Nastaw jest już i tak mocno rozcieńczony i wino może wyjść "puste" . Może trzeba będzie odrobinę dokwasić kwakiem cytrynowym ale to już zależy od osobistego smaku.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 20 wrz 2019, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Dobrze, dzięki za info. A ewentualnie dosłodzic dla smaku mogę dopiero po wyklarowaniu wina czy wcześniej?
Pytanie jeszcze kiedy będę wiedział, że drożdże już skończyły swoją pracę? Muszę je zabić piro?
Pytanie jeszcze kiedy będę wiedział, że drożdże już skończyły swoją pracę? Muszę je zabić piro?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 20 wrz 2019, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Wino z winogron
Jeżeli już słabo bąbelkuje to można dokonać pierwszego obciągu. Jak zasiarkujesz teraz ( min. 2g pirosiarczynu/10 l ) to fermentacja ustanie, jeżeli nie to w czasie dofermentowania alkohol może jeszcze wzrosnąć o 1-2% jak będzie jeszcze trochę cukru.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 5
- Od: 20 wrz 2019, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Winko po obciagu znad osadu od ponad tygodnia już nic nie bąbluje. Wczoraj korek podniosłem, żeby powachac i pachnie normalnie. Nic się z winem nie stanie? Nie zoccieje?
Re: Wino z winogron
Witam. Zrobilem dwa nastawy z winogrona ciemnego. Dwa wiadra po 35l kazde. Dalem po 15 kg owocow 12-13l wody. Cukru po 5 kg. Winogrono bylo dosyc kwaskowe. Do tego troche drozdzy z biowin plus pozywka i z witamina b. Otoz mijaja dwa tyg. I jedno wiadro systematycznie bulgota, wszystko wyglada w porzadku,natomiast drugie stoi w miejscu. Na poczatku spienilo sie widac bylo jakby sie cos ruszalo, na rurce nie widzialem zadnej reakcji. Po otworzeniu wieczka,czuc jakby fermentacje, jest slodkie,tylko dlaczego nic nie bulgota? Po zamieszaniu, rurka szaleje bulgocze jak gotujaca sie woda i po chwili cisza. Zastanawiajace jest to dla mnie, poniewaz w obydwoch nastawach wszystkiego bylo dokladnie tyle samo. Piwnica temp. Ok 18 nastaw ktory pracuje jest "goły", ten nierobiacy okryty na pewno temp jest wyzsza,a mimo to nic. Jakies porady? Poczekac? Dodac drozdzy?/
Proszę pisać używając wszystkich polskich znaków. Kolejne tak niechlujnie napisane posty zostaną usunięte. szarotka66
Proszę pisać używając wszystkich polskich znaków. Kolejne tak niechlujnie napisane posty zostaną usunięte. szarotka66