Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 maja 2014, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paprocie zmarniały od razu po przesadzeniu
Oooo, to tak zrobię! Podejrzewam, że kiedyś przeholowałam z tym mlekiem i stąd atrakcje zapachowe
Usunęłam gałęzie z zeschłymi liśćmi i mam wrażenie, że te, które ocalały, powinny już sobie poradzić, choć zostało ich mało, jak było po ok. 8-10 gałęzi w doniczce, tak zostało 4-5. Na razie dostają samą wodę, ale przy następnym podlaniu zaserwuję im to rozcieńczone mleko. Jestem ciekawa reakcji.
Dziękuję bardzo, ulkabe! Dam znać, jak coś się ruszy.
Usunęłam gałęzie z zeschłymi liśćmi i mam wrażenie, że te, które ocalały, powinny już sobie poradzić, choć zostało ich mało, jak było po ok. 8-10 gałęzi w doniczce, tak zostało 4-5. Na razie dostają samą wodę, ale przy następnym podlaniu zaserwuję im to rozcieńczone mleko. Jestem ciekawa reakcji.
Dziękuję bardzo, ulkabe! Dam znać, jak coś się ruszy.
-
- 0p - Nowonarodzony
Miesiąc później z radością informuję, że w trzech doniczkach na cztery pojawiły się wreszcie młode pędy! Raz czy dwa podlałam wodą z mlekiem za radą Ulkabe, dwa razy nawozem do paproci i wygląda na to, że będą żyły!
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
No i wychodzi,że wszystko było w porządku przy przesadzaniu,wystarczyło tylko poczekać.
-
- 0p - Nowonarodzony
Niezupełnie, Pani Lucyno, bo wszystkie stare gałęzie są do wyrzucenia, brązowieją i schną na nich liście, a wierzchołki wzrostu na każdej gałęzi też zwiędły i uschły natychmiast po przesadzeniu. Po starej, ogromnej paproci nic więc nie zostanie. Ale najważniejsze, że są młodziutkie pędy! Znaczy - chyba czas na nowe pololenie
-- 24 cze 2014, o 19:25 --
pokolenie
-- 24 cze 2014, o 19:25 --
pokolenie
- ulkabe
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 wrz 2013, o 13:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cieszę się,że mogłam pomóc.Nie przesadzaj z nawożeniem,bo korzonki muszą przyzwyczaić się do nowego podłoża .A wszystkie suche liście od razu wycinaj,niech paproć nie wysila sie do wykarmienia lisci które i tak chcę zrzucic.Życzę gęstego buszu
Pozdrowionka Ulka
Piękno przyrody poszerza nasze serce, nasze wewnętrzne JA, a jego obraz odbija się w naszej duszy.
Piękno przyrody poszerza nasze serce, nasze wewnętrzne JA, a jego obraz odbija się w naszej duszy.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Paprotka
Wszystko zależy od tego, czy bryła korzeniowa jest przerośnięta, czy nie. Jeśli jest przerośnięta, to standardowo jak do większości innych roślin stosujemy doniczkę o rozmiar większą. Jeśli nie jest, możemy zastosować doniczkę, o tym samym rozmiarze, w której dotychczas rosła.
pozdrawiam
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ale wyciągałaś ją z doniczki, żeby sprawdzić wielkość korzeni? Przesadzenie, ma też na celu zmianę ziemi, nowa ma pełno składników odżywczych. Te mieszanki, w których są sprzedawane rośliny, nie mają ich zbyt wiele.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Re: Dlaczego paproć usycha?
Przeczytałam gdzieś,że paprocie można od czasu do czasu podlać herbatą.
Swoją już podlałam i zobaczę co z tego będzie.
Swoją już podlałam i zobaczę co z tego będzie.
- Manuela
- 100p
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
paprotka
Witam,
Od ubiegłego roku mam paprotkę. Stoi w narożniku pokoju,okno ma po lewej stronie. Od czasu kupna jest coraz mniejsza. Teraz zauważyłam,że troszeczkę wypuszcza. Teraz jak czytam mogła mieć za suche powietrze, zaczęłam ją zraszać, ale boję się,że uschnie. Co radzicie? Może ją przestawić? Tak wyglądała jak ją kupiłam.
a dzisiaj tak:
---7 mar 2015, o 07:49 ---
To idę do sklepu po nawóz, bo wydaje mi się, że jej brakuje witamin.
Od ubiegłego roku mam paprotkę. Stoi w narożniku pokoju,okno ma po lewej stronie. Od czasu kupna jest coraz mniejsza. Teraz zauważyłam,że troszeczkę wypuszcza. Teraz jak czytam mogła mieć za suche powietrze, zaczęłam ją zraszać, ale boję się,że uschnie. Co radzicie? Może ją przestawić? Tak wyglądała jak ją kupiłam.
a dzisiaj tak:
---7 mar 2015, o 07:49 ---
To idę do sklepu po nawóz, bo wydaje mi się, że jej brakuje witamin.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Zraszanie jej nie zaszkodzi. Są też specjalne regeneratory do roślin do spryskiwania.
Może wystarczy jej przesadzenie do nowej ziemi.
Może wystarczy jej przesadzenie do nowej ziemi.
-
- Manuela
- 100p
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
Więc, dostała dawkę witamin (florovit ) 1 raz, ma wilgotno, zraszam ją widzę,że wypuszcza od środka, może będzie żyła Marzy mi się taka ogromna, zwisająca i jeszcze wisząca przy suficie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
- kitcar
- 100p
- Od: 3 sie 2014, o 16:04
Czy ktoś wie z jakimi roślinami "nie lubi" sie paprotka?
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 wrz 2014, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dlaczego paproć usycha?
Witam. Pomocy. W sierpniu zeszłego roku kupiłam (wtedy) piękną paproć. Miała bardzo duże liście. Po powrocie do domu od razu przesadziłam ją do większej doniczki. Kupiłam specjalny nawóz do paproci. Zraszałam, podlewałam... A teraz mamy już kwiecień a ona jeszcze nie puściła nowych pędów. Z każdym tygodniem gubi coraz więcej listków. Co robić???