Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
yolach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2014, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Paprocie zmarniały od razu po przesadzeniu

Post »

Oooo, to tak zrobię! Podejrzewam, że kiedyś przeholowałam z tym mlekiem i stąd atrakcje zapachowe :)
Usunęłam gałęzie z zeschłymi liśćmi i mam wrażenie, że te, które ocalały, powinny już sobie poradzić, choć zostało ich mało, jak było po ok. 8-10 gałęzi w doniczce, tak zostało 4-5. Na razie dostają samą wodę, ale przy następnym podlaniu zaserwuję im to rozcieńczone mleko. Jestem ciekawa reakcji.
Dziękuję bardzo, ulkabe! Dam znać, jak coś się ruszy.
yolach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Miesiąc później z radością informuję, że w trzech doniczkach na cztery pojawiły się wreszcie młode pędy! Raz czy dwa podlałam wodą z mlekiem za radą Ulkabe, dwa razy nawozem do paproci i wygląda na to, że będą żyły!
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

No i wychodzi,że wszystko było w porządku przy przesadzaniu,wystarczyło tylko poczekać.
yolach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Niezupełnie, Pani Lucyno, bo wszystkie stare gałęzie są do wyrzucenia, brązowieją i schną na nich liście, a wierzchołki wzrostu na każdej gałęzi też zwiędły i uschły natychmiast po przesadzeniu. Po starej, ogromnej paproci nic więc nie zostanie. Ale najważniejsze, że są młodziutkie pędy! Znaczy - chyba czas na nowe pololenie :heja

-- 24 cze 2014, o 19:25 --

pokolenie :D
Awatar użytkownika
ulkabe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 wrz 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cieszę się,że mogłam pomóc.Nie przesadzaj z nawożeniem,bo korzonki muszą przyzwyczaić się do nowego podłoża .A wszystkie suche liście od razu wycinaj,niech paproć nie wysila sie do wykarmienia lisci które i tak chcę zrzucic.Życzę gęstego buszu :)
Pozdrowionka Ulka

Piękno przyrody poszerza nasze serce, nasze wewnętrzne JA, a jego obraz odbija się w naszej duszy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Paprotka

Post »

Wszystko zależy od tego, czy bryła korzeniowa jest przerośnięta, czy nie. Jeśli jest przerośnięta, to standardowo jak do większości innych roślin stosujemy doniczkę o rozmiar większą. Jeśli nie jest, możemy zastosować doniczkę, o tym samym rozmiarze, w której dotychczas rosła.
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Ale wyciągałaś ją z doniczki, żeby sprawdzić wielkość korzeni? Przesadzenie, ma też na celu zmianę ziemi, nowa ma pełno składników odżywczych. Te mieszanki, w których są sprzedawane rośliny, nie mają ich zbyt wiele.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29

Re: Dlaczego paproć usycha?

Post »

Przeczytałam gdzieś,że paprocie można od czasu do czasu podlać herbatą.
Swoją już podlałam i zobaczę co z tego będzie.
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Od: 6 mar 2015, o 21:21

paprotka

Post »

Witam,
Od ubiegłego roku mam paprotkę. Stoi w narożniku pokoju,okno ma po lewej stronie. Od czasu kupna jest coraz mniejsza. Teraz zauważyłam,że troszeczkę wypuszcza. Teraz jak czytam mogła mieć za suche powietrze, zaczęłam ją zraszać, ale boję się,że uschnie. Co radzicie? Może ją przestawić? Tak wyglądała jak ją kupiłam.
Obrazek a dzisiaj tak: Obrazek

---7 mar 2015, o 07:49 ---

To idę do sklepu po nawóz, bo wydaje mi się, że jej brakuje witamin.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Klucha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 cze 2005, o 18:46

Post »

Zraszanie jej nie zaszkodzi. Są też specjalne regeneratory do roślin do spryskiwania.
Może wystarczy jej przesadzenie do nowej ziemi.
-
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Od: 6 mar 2015, o 21:21

Post »

Więc, dostała dawkę witamin (florovit ) 1 raz, ma wilgotno, zraszam ją widzę,że wypuszcza od środka, może będzie żyła :wink: Marzy mi się taka ogromna, zwisająca i jeszcze wisząca przy suficie :)

Obrazek Obrazek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kitcar
100p
100p
Od: 3 sie 2014, o 16:04

Post »

Czy ktoś wie z jakimi roślinami "nie lubi" sie paprotka?
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
gosiaczekzm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 wrz 2014, o 20:03

Re: Dlaczego paproć usycha?

Post »

Witam. Pomocy. W sierpniu zeszłego roku kupiłam (wtedy) piękną paproć. Miała bardzo duże liście. Po powrocie do domu od razu przesadziłam ją do większej doniczki. Kupiłam specjalny nawóz do paproci. Zraszałam, podlewałam... A teraz mamy już kwiecień a ona jeszcze nie puściła nowych pędów. Z każdym tygodniem gubi coraz więcej listków. Co robić???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”