Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
Re: Ukorzenianie sadzonek
Do ukorzeniania używam bardzo dużo styropianu. Zrobiłem sobie tarkę do tarcia płyt.
Na drewnianej ramie naciągnięta siatka. Zakładam ramę na skrzynkę, ucieram styropian,
Przesypując piaskiem. I taką mieszankę używam do wszystkich sadzonek. Bez torfu
i innych dodatków. Zużyte podłoże,czyli ten piasek ze styropianem,mieszam z ziemią
i w tym sadzę ukorzenione rośliny,już w doniczkach.
Do niedużej ilości sadzonek,warto kupić pojemnik,przeźroczysty,szczelnie zamykany,
do produktów spożywczych. Trzyma wilgoć,przepuszcza światło. Jesienią,wstawiłem do takiego
pojemnika skrzynkę z sadzonkami jałowca. Wczoraj skrzynka dostała nakaz eksmisji, bo sadzonki ukorzeniły się.W pojemniku stoją już inne rośliny.W skrzyneczce do wysiewu, mieści się
około 50 sadzonek.Wypady są nieliczne. Jeśli się da,robię sadzonki z piętką,do cięcia stosuję
nożyk do tapet,ostry,dobrze wchodzi w palec.
Na drewnianej ramie naciągnięta siatka. Zakładam ramę na skrzynkę, ucieram styropian,
Przesypując piaskiem. I taką mieszankę używam do wszystkich sadzonek. Bez torfu
i innych dodatków. Zużyte podłoże,czyli ten piasek ze styropianem,mieszam z ziemią
i w tym sadzę ukorzenione rośliny,już w doniczkach.
Do niedużej ilości sadzonek,warto kupić pojemnik,przeźroczysty,szczelnie zamykany,
do produktów spożywczych. Trzyma wilgoć,przepuszcza światło. Jesienią,wstawiłem do takiego
pojemnika skrzynkę z sadzonkami jałowca. Wczoraj skrzynka dostała nakaz eksmisji, bo sadzonki ukorzeniły się.W pojemniku stoją już inne rośliny.W skrzyneczce do wysiewu, mieści się
około 50 sadzonek.Wypady są nieliczne. Jeśli się da,robię sadzonki z piętką,do cięcia stosuję
nożyk do tapet,ostry,dobrze wchodzi w palec.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ukorzenianie sadzonek
Jerome być może był ostry nóż, ale tego typu czynności się unika przy pobieraniu materiału. Co innego sztobry lub szczepienie, ale to inny temat. Za pomocą odpowiedniego ruchu odrywamy z piętką, przy pobieraniu kilku tysięcy sztuk cięcie by tylko spowalniało. W szkole przy produkcji często brakowało ukorzeniacza i przy zachowaniu dobrych warunków rośliny obywały się bez niego.
Co do zamgławiaczy i zraszaczy, chodzi o to aby w podłożu i otoczeniu stworzyć warunki o wysokiej wilgotności. Z odpowiednią częstotliwością rośliny powinny być zraszane aby utrzymać odpowiedni mikroklimat.
Co do zamgławiaczy i zraszaczy, chodzi o to aby w podłożu i otoczeniu stworzyć warunki o wysokiej wilgotności. Z odpowiednią częstotliwością rośliny powinny być zraszane aby utrzymać odpowiedni mikroklimat.
Re: Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych
Witam. jak mySlicie czy warto spryskiwać sadzonki krzewów KAPTANEM przed posadzeniem?
Witam
Próbowałem dwa lata rozmnażać tuje i był marny skutek . Teraz poczytałem głębiej i moim błędem była za duża wielkość sadzonek . W tym roku chciałbym to zrobić jak najlepiej , więc mam kilka pytań .
Czy ziemia wymieszana z piaskiem 1:1 będzie odpowiednia ?
Czy obecna pora jest dobra do robienia sadzonek ?
Jak gęsto mogę sadzić moje tuje ( np. co 1,5 cm ) ?
Jaka najlepsza będzie wielkość sadzonek ?
Ile czasu wykształcają się pierwsze korzonki ?
Sadzonki lepiej trzymać na podwórku czy w domu ?
Jak przygotować sadzonki ( wystarczy sadzonka tylko tzw. piętką ) ?
Pozdrawiam
Próbowałem dwa lata rozmnażać tuje i był marny skutek . Teraz poczytałem głębiej i moim błędem była za duża wielkość sadzonek . W tym roku chciałbym to zrobić jak najlepiej , więc mam kilka pytań .
Czy ziemia wymieszana z piaskiem 1:1 będzie odpowiednia ?
Czy obecna pora jest dobra do robienia sadzonek ?
Jak gęsto mogę sadzić moje tuje ( np. co 1,5 cm ) ?
Jaka najlepsza będzie wielkość sadzonek ?
Ile czasu wykształcają się pierwsze korzonki ?
Sadzonki lepiej trzymać na podwórku czy w domu ?
Jak przygotować sadzonki ( wystarczy sadzonka tylko tzw. piętką ) ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Patryk
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Posiadam przecudnej urody jałowca chińskiego. Próby rozmnożenia go przez sadzonki nie dawały żadnego rezultatu. Zaordynowałem więc odkład powietrzny. I tu niespodzianka. Udało się. Niestety, trzeba czekać 1,5 - 2 lata. Zaletą takiego sposobu rozmnażania jest wielkość uzyskanej sadzonki, co przy bardzo powolnym wzroście jałowca okazuje się czasem zadowalającym.
1. Może być (pisząc ziemia mam na myśli taką ogrodniczą na bazie torfu nie "z pola")rupert pisze:
1.Czy ziemia wymieszana z piaskiem 1:1 będzie odpowiednia ?
2.Czy obecna pora jest dobra do robienia sadzonek ?
3.Jak gęsto mogę sadzić moje tuje ( np. co 1,5 cm ) ?
4.Jaka najlepsza będzie wielkość sadzonek ?
5.Ile czasu wykształcają się pierwsze korzonki ?
6.Sadzonki lepiej trzymać na podwórku czy w domu ?
7.Jak przygotować sadzonki ( wystarczy sadzonka tylko tzw. piętką ) ?
Pozdrawiam
2. Da się, można też jesienią.
3. Najlepiej kup sobie multipaletę(koszt 3 zł), w multipalecie 40x60 cm jest np. 160 mini-doniczek, wielką zaletą jest to, że pikując nie uszkadzasz młodych korzeni, gdyż system korzeniowy poszczególnych sadzonek jest odseparowany od siebie.
4. Dla thuji tak z 8-15 cm, ogólnie to zeszłoroczny przyrost z tą piętką.
5. Tak gdzieś z miesiąc, może dwa dla thuji.
6. Zacienione miejsce, dla utrzymania wilgoci sadzonki trzymać pod folią(tunel, inspekt czy inna mini-szklarenka) , spryskiwane codziennie wodą.
7. -Urwać gałązkę zeszłoroczną( lub tegoroczną dla terminu jesiennego),
-skrócić sekatorem piętkę(czasem piętka ma kilka cm i ciężko się wkłada do ziemi, 0,5 cm piętka starczy), zresztą bez piętki też ładnie się przyjmują
- poobcinać 2 cm dolnych gałązek żeby sadzonka nie wyskakiwała z ziemi i to tyle.
- nie bierz się za ukorzenianie szczytowych gałązek: da się , ale % przyjęć marny.
- ukorzeniacz do pół-zdrewniałych
Ogólnie najważniejsza jest wilgoć, nie ma wilgoci- sadzonka usycha, dlatego bez czegoś ala inspekt/szklarenka i spryskiwanie wodą raczej nie osiągniesz dużego % przyjęć.
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Witam ja dzisiaj sprubuję rozmnożyć tuje zobaczymy czy się uda
A czemu miałby się nie udać, robilem to kikakrotnie i tuje pięknie rosną.
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Sadzonki są już w inspekcie.
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Witam.
Każdego roku przycinam tuje korygując ich pokrój. Ponieważ żal wyrzucać wszystkich ścinek część z nich dołuję w zacienionym kącie działki używając oczywiście ukorzeniacza. Najczęściej przypominam sobie o nich na wiosnę kolejnego roku. Pomimo, że procent ukorzenionych gałązek nie jest wielki ilość przyjętych roślin jest i tak bardzo duża. Robię tak od kilku lat i spory kawałek tujowego (i nie tylko- są też inne iglaki np.jałowce)żywopłotu jest posadzony z moich sadzonek.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Każdego roku przycinam tuje korygując ich pokrój. Ponieważ żal wyrzucać wszystkich ścinek część z nich dołuję w zacienionym kącie działki używając oczywiście ukorzeniacza. Najczęściej przypominam sobie o nich na wiosnę kolejnego roku. Pomimo, że procent ukorzenionych gałązek nie jest wielki ilość przyjętych roślin jest i tak bardzo duża. Robię tak od kilku lat i spory kawałek tujowego (i nie tylko- są też inne iglaki np.jałowce)żywopłotu jest posadzony z moich sadzonek.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Pozdrawiam - Krzysztof
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można jeszcze ukorzeniać tuje czy jest już za późno ?
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Witam. Na wstępie przyznam się, że jestem kompletnie początkujący w ogrodnictwie. Od pewnego czasu zbieram informacje na temat rozmnażania tuji poprzez sadzonki, lecz od nadmiaru informacji mam już mętlik w głowie. Prosił bym kogoś kto ma w tym praktyczne doświadczenie o porady.
Dotychczas dowiedziałem się że:
Szczepki około 10cm odrywamy ze środkowych pędów tuji ze stopką przynajmiej 1cm, "języczek" w miejscu urwania odcinamy nożem, a jeżeli szczepka jest dłuższa niż 10cm to ucinamy wierzchołek nożyczkami do pożądanej długości.
Wsadzamy "stopke" oczyszczoną z ewentualnych igieł itp do ukorzeniacza do roślin półzdrewniałych, nadmiar otrzepujemy i wsadzamy do mieszanki kwaśnego torfu i piasku (3:1).
Robimy to teraz czyli na przełomie sierpnia i września.
Sadzonek nie podlewamy tylko obficie zraszamy wodą, ponieważ bez korzeni, wodę pobierają poprzez liście. Przed mrozami obficie podlewamy.
Aby odpowiednio przezimować należy donice zakopać w ziemi, a sadzonki przykryć gałęziami sosny lub ukryć w tunelu z agrowłókniny.
Gdy skończą się przymrozki (około kwietnia) ściągamy gałęzie i teoretycznie można już przesadzać do gruntu.
Przez pierwszy rok sadzonek nie nawozimy.
Proszę mi powiedzieć, czy dobrze to wszystko opisałem (czyli czy odpowiednie informacje przyswoiłem ). Nie rozumiem jak mogę przykryć tymi gałęźmi małe sadzonki. Dosłownie położyć je na sadzonkach i nic mi się nie połamie pod ciężarem śniegu? Szczepki lepiej dać najpierw do multipalety i w multipalecie przezimować w opisany sposób czy można od razu wsadzać do doniczek produkcyjnych 1,5l (posiadam takich 100szt i tyle zamierzam robić sadzonek w tym roku)? Jeśli w multipalecie to na wiosnę przesadzić do doniczek jeżeli nie chcę jeszcze dawać do gruntu i w doniczkach mogą poleżeć ze 2-3 lata?
Dodam że chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem, mam dużo nieużytkowanego miejsca na dworze i nie posiadam balkonu, piwnicy ani nic w tym stylu. Mogę ewentualnie zapewnić pomieszczenie 4 ściany bez dachu
Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi ;)
Ps. Jest to mój pierwszy post na tym forum i jeżeli umieściłem go w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie.
Dotychczas dowiedziałem się że:
Szczepki około 10cm odrywamy ze środkowych pędów tuji ze stopką przynajmiej 1cm, "języczek" w miejscu urwania odcinamy nożem, a jeżeli szczepka jest dłuższa niż 10cm to ucinamy wierzchołek nożyczkami do pożądanej długości.
Wsadzamy "stopke" oczyszczoną z ewentualnych igieł itp do ukorzeniacza do roślin półzdrewniałych, nadmiar otrzepujemy i wsadzamy do mieszanki kwaśnego torfu i piasku (3:1).
Robimy to teraz czyli na przełomie sierpnia i września.
Sadzonek nie podlewamy tylko obficie zraszamy wodą, ponieważ bez korzeni, wodę pobierają poprzez liście. Przed mrozami obficie podlewamy.
Aby odpowiednio przezimować należy donice zakopać w ziemi, a sadzonki przykryć gałęziami sosny lub ukryć w tunelu z agrowłókniny.
Gdy skończą się przymrozki (około kwietnia) ściągamy gałęzie i teoretycznie można już przesadzać do gruntu.
Przez pierwszy rok sadzonek nie nawozimy.
Proszę mi powiedzieć, czy dobrze to wszystko opisałem (czyli czy odpowiednie informacje przyswoiłem ). Nie rozumiem jak mogę przykryć tymi gałęźmi małe sadzonki. Dosłownie położyć je na sadzonkach i nic mi się nie połamie pod ciężarem śniegu? Szczepki lepiej dać najpierw do multipalety i w multipalecie przezimować w opisany sposób czy można od razu wsadzać do doniczek produkcyjnych 1,5l (posiadam takich 100szt i tyle zamierzam robić sadzonek w tym roku)? Jeśli w multipalecie to na wiosnę przesadzić do doniczek jeżeli nie chcę jeszcze dawać do gruntu i w doniczkach mogą poleżeć ze 2-3 lata?
Dodam że chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem, mam dużo nieużytkowanego miejsca na dworze i nie posiadam balkonu, piwnicy ani nic w tym stylu. Mogę ewentualnie zapewnić pomieszczenie 4 ściany bez dachu
Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi ;)
Ps. Jest to mój pierwszy post na tym forum i jeżeli umieściłem go w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie.