Kolejna Storczykomaniaczka:)
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)
Magda oby do nich dotarło!
Mambo Dzięki za wszystkie rady 6 miniaturek ho hoo Kupiłam już większe doniczki, ale na razie zaczekam z przesadzaniem
Jak często zraszasz sphagnum i jak często do tego zanurzasz doniczkę?
Jak już się okropnie rozpisałam w wątku Henryka Jutro mam zamiar przeprowadzić operacje na dwóch Falkach-Pierworodnym i Keikowcu. Nie chcę się powtarzać więc napiszę w skrócie: oba w ogóle nie puszczają korzeni, od 2-3 miesięcy siedzą w nowym podłożu-grubej korze-które okazało się być za grube bo roślinki za szybko przesychają. Mam zamiar wybrać połowę tego podłoża, uzupełnić drobnym, żeby woniej przesychało, a ponadto obłożyć trzony roślin luźno sphagnum, które będę spryskiwać. Cel: pobudzenie roślin do produkcji korzonków no i dodatkowe nawodnienie.
Wydaje mi się że to niezły plan, jak myślicie?
Mambo Dzięki za wszystkie rady 6 miniaturek ho hoo Kupiłam już większe doniczki, ale na razie zaczekam z przesadzaniem
Jak już się okropnie rozpisałam w wątku Henryka Jutro mam zamiar przeprowadzić operacje na dwóch Falkach-Pierworodnym i Keikowcu. Nie chcę się powtarzać więc napiszę w skrócie: oba w ogóle nie puszczają korzeni, od 2-3 miesięcy siedzą w nowym podłożu-grubej korze-które okazało się być za grube bo roślinki za szybko przesychają. Mam zamiar wybrać połowę tego podłoża, uzupełnić drobnym, żeby woniej przesychało, a ponadto obłożyć trzony roślin luźno sphagnum, które będę spryskiwać. Cel: pobudzenie roślin do produkcji korzonków no i dodatkowe nawodnienie.
Wydaje mi się że to niezły plan, jak myślicie?
Pozdrawiam, Basia:)
- orange30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja osobiście takie do reanimacji wsadzam do drobniejszej kory, ale na spód doniczki wsypuję skałę wulkaniczną. Tak posadzonego reanimka wstawiam do plastikowej doniczki lub osłonki, takiej bez dziurek na dnie i na spód wlewam wodę, do wysokości tejże skały. Taki sposób mi się sprawdził.
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu ja przesadzilam już kilka roslinek .Kupilam podłoże drobne z dodatkiem torfu i zmieszalam z grubą kora , na samą górę doniczki tylko drobne i korzonki zaczęły rosnąć w niesamowitym tepie .Oczywiscie spryskuje jak przeschnie między dokładnymi podlewaniami.Tak wogole to co 2-3 dni spryskuje wszystkim lekko podloże i zauwazylam że im to sluży.Kombinuj Basiu to wyczujesz roślinki co lubią.Powodzenia. Zdawaj relacje co i jak
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
cytat:Kombinuj Basiu to wyczujesz roślinki co lubią.Powodzenia. Zdawaj relacje co i jak
Aniu,wielkie za to co napisałaś.
Basiu,zbieraj porady i wybierz w/g Ciebie najlepszą,tego Ci życzę.
Aniu,wielkie za to co napisałaś.
Basiu,zbieraj porady i wybierz w/g Ciebie najlepszą,tego Ci życzę.
-
- 500p
Halinko, nieźle to brzmi , następnym razem wypróbuję bo dziś zależało mi na niewyciąganiu roślin z doniczki tylko na nieinwazyjnej wymianie części podłoża. No więc zrobiłam to co zaplanowałam: Wydłubałam część grubej kory (zostawiłam tak ok 1/3 wysokości doniczki) i zastąpiłam drobnym podłożem. Na to położyłam troszkę sphagnum. Całość wykąpałam i od razu poczułam różnicę-przy wyjmowaniu z kąpieli doniczka jest cięższa. Wcześniej właściwie nie było różnicy w wadze przed i po podlewaniu. Mam więc nadzieję, że tempo przesychania trochę spadnie. Oczywiście sphagnum będę utrzymywać wilgotne-jak roślinki zaczną puszczać korzonki może się go pozbędę i przejdę na Twój system Aniu.
Dzięki Henryku Mam nadzieję, że to co teraz wymyśliłam, zainspirowana trochę Twoimi pomysłami spodoba się moim roślinkom.
Chyba każdy z nas musi znaleźć swój idealny sposób pielęgnacji storczyków bo tez każda roślina jest troszkę inna i każde z nas jest inne i inne metody mu "leżą". Ale fajnie sobie podyskutować i powymieniać się opiniami bo zawsze się człowiek czegoś dowie
A tak wyglądają moi pacjenci:
Keikowiec:
Pierworodny:
Nareszcie korzonki powietrzne są wciąż zielone kilka godzin po podlewaniu
A tu Cytrynek który pokazał mi jak storczyk POWINIEN puszczac korzenie:
To wszystko w miesiąc
Chyba spodobało mu się gra w zielone, oto co wypatrzyłam dzisiaj:
Dzięki Henryku Mam nadzieję, że to co teraz wymyśliłam, zainspirowana trochę Twoimi pomysłami spodoba się moim roślinkom.
Chyba każdy z nas musi znaleźć swój idealny sposób pielęgnacji storczyków bo tez każda roślina jest troszkę inna i każde z nas jest inne i inne metody mu "leżą". Ale fajnie sobie podyskutować i powymieniać się opiniami bo zawsze się człowiek czegoś dowie
A tak wyglądają moi pacjenci:
Keikowiec:
Pierworodny:
Nareszcie korzonki powietrzne są wciąż zielone kilka godzin po podlewaniu
A tu Cytrynek który pokazał mi jak storczyk POWINIEN puszczac korzenie:
To wszystko w miesiąc
Chyba spodobało mu się gra w zielone, oto co wypatrzyłam dzisiaj:
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ależ u Ciebie się dzieje...przesadzenia i nowe korzonki...można czytać i czytać. I nigdy nie ma się dość...
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Nie mam jakiejś szczególnej systematyczności w zraszaniu i zanurzaniu doniczek W zasadzie zraszam co kilka dni, jak mi się przypomni Zanurzam mniej więcej raz w tygodniu, a czasem rzadziej, wtedy gdy widzę, że shagnum bardzo przeschło. Czas moczenia zależy od ilości korzeni i sphagnum. Te z dużą ilością korzonków wymagają oczywiście dłuższego moczenia, bo sphagnum jest tam też mniej. Tak jak wcześniej pisałam, moje mini czują się dobrze i rosną, a nawet kwitną chociaż nie tak często jak bym tego chciała. Czytałam gdzieś, że Phal. mini trudniej doprowadzić do kwitnienia, niż te "pełnowymiarowe"Blue Monkey pisze: Mambo Dzięki za wszystkie rady 6 miniaturek ho hoo Kupiłam już większe doniczki, ale na razie zaczekam z przesadzaniem
-
- 500p
Cześć
Dawno mnie nie było, całe 3 dni
Wczoraj znów grzebałam Pierworodnemu w doniczce On ma jakis taki głupi zwyczaj, że po prostu leży "na plecach" w związku z tym pięknie widać co się dzieje po jednej stronie trzonu, natomiast do drugiej ciężko się dostać. No i wygląda jakby miał w każdej chwili wypaść. Próbowałam go postawić do pionu :P ze względu na coś co wczoraj odkryłam mu "na plecach"
TADAM
Jedno z maleństw:
czyzby zanosiło się na korzonek...?
A tutaj cos do cieszenia oczek:
Alternatywne zastosowanie patyczka do lizaka
A na zakończenie malutka niespodzianka....
Czyżby otwierał się pączek na ułamanym pędziku?
Dawno mnie nie było, całe 3 dni
Wczoraj znów grzebałam Pierworodnemu w doniczce On ma jakis taki głupi zwyczaj, że po prostu leży "na plecach" w związku z tym pięknie widać co się dzieje po jednej stronie trzonu, natomiast do drugiej ciężko się dostać. No i wygląda jakby miał w każdej chwili wypaść. Próbowałam go postawić do pionu :P ze względu na coś co wczoraj odkryłam mu "na plecach"
TADAM
Jedno z maleństw:
czyzby zanosiło się na korzonek...?
A tutaj cos do cieszenia oczek:
Alternatywne zastosowanie patyczka do lizaka
A na zakończenie malutka niespodzianka....
Czyżby otwierał się pączek na ułamanym pędziku?
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękny miniaturek . A ten złamany pędzik powinien jeszcze jakiś czas pokwitnąć, tylko szkoda, że nie na roślinie, ale czasami się zdarzy, że niechcąco złamie nam się pęd u jakiegoś storczyka. A keiki ładnie rosnie, u jakiego to Phal.?
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Pięknie korzonki Ci idą.
Miniaturka piękna,były takie u nas w LM a ja...byłem bez okularów ;:96
Miniaturka piękna,były takie u nas w LM a ja...byłem bez okularów ;:96
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Pierworodny chyba poczuł wiosnę, a może lato...którego za oknem, ani widu, ani słychu...
Dzidziulek zapewne "planuje" pierwszego korzonka...ach te emocje....
A Miniaturek nadal cudny...maleńki,a ten kolorek tak jaskrawy. Myślę, że złamana łodyżka w wodzie ma szansę otworzyć jeszcze conajmniej parę pączuszków
Dzidziulek zapewne "planuje" pierwszego korzonka...ach te emocje....
A Miniaturek nadal cudny...maleńki,a ten kolorek tak jaskrawy. Myślę, że złamana łodyżka w wodzie ma szansę otworzyć jeszcze conajmniej parę pączuszków
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Basiu miniaturka śliczna Nowiuśkie korzonki na pierworodnym i na dzidziusiu
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
O rety, ależ cudna miniaturka, jaki kolor tak zamiast bzu
Korzonki cytrynka super, zupełnie jak mojego łososiowego aż się oczy radują na ten widok.
Korzonki cytrynka super, zupełnie jak mojego łososiowego aż się oczy radują na ten widok.
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki