Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Magda oby do nich dotarło!

Mambo Dzięki za wszystkie rady :D 6 miniaturek ho hoo ;:63 Kupiłam już większe doniczki, ale na razie zaczekam z przesadzaniem ;:108
Jak często zraszasz sphagnum i jak często do tego zanurzasz doniczkę?

Jak już się okropnie rozpisałam w wątku Henryka :oops: Jutro mam zamiar przeprowadzić operacje na dwóch Falkach-Pierworodnym i Keikowcu. Nie chcę się powtarzać więc napiszę w skrócie: oba w ogóle nie puszczają korzeni, od 2-3 miesięcy siedzą w nowym podłożu-grubej korze-które okazało się być za grube bo roślinki za szybko przesychają. Mam zamiar wybrać połowę tego podłoża, uzupełnić drobnym, żeby woniej przesychało, a ponadto obłożyć trzony roślin luźno sphagnum, które będę spryskiwać. Cel: pobudzenie roślin do produkcji korzonków no i dodatkowe nawodnienie.
Wydaje mi się że to niezły plan, jak myślicie?
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja osobiście takie do reanimacji wsadzam do drobniejszej kory, ale na spód doniczki wsypuję skałę wulkaniczną. Tak posadzonego reanimka wstawiam do plastikowej doniczki lub osłonki, takiej bez dziurek na dnie i na spód wlewam wodę, do wysokości tejże skały. Taki sposób mi się sprawdził.
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu ja przesadzilam już kilka roslinek .Kupilam podłoże drobne z dodatkiem torfu i zmieszalam z grubą kora , na samą górę doniczki tylko drobne i korzonki zaczęły rosnąć w niesamowitym tepie .Oczywiscie spryskuje jak przeschnie między dokładnymi podlewaniami.Tak wogole to co 2-3 dni spryskuje wszystkim lekko podloże i zauwazylam że im to sluży.Kombinuj Basiu to wyczujesz roślinki co lubią.Powodzenia. Zdawaj relacje co i jak :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

cytat:Kombinuj Basiu to wyczujesz roślinki co lubią.Powodzenia. Zdawaj relacje co i jak

Aniu,wielkie ;:180 za to co napisałaś.

Basiu,zbieraj porady i wybierz w/g Ciebie najlepszą,tego Ci życzę.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Halinko, nieźle to brzmi , następnym razem wypróbuję bo dziś zależało mi na niewyciąganiu roślin z doniczki tylko na nieinwazyjnej wymianie części podłoża. No więc zrobiłam to co zaplanowałam: Wydłubałam część grubej kory (zostawiłam tak ok 1/3 wysokości doniczki) i zastąpiłam drobnym podłożem. Na to położyłam troszkę sphagnum. Całość wykąpałam i od razu poczułam różnicę-przy wyjmowaniu z kąpieli doniczka jest cięższa. Wcześniej właściwie nie było różnicy w wadze przed i po podlewaniu. Mam więc nadzieję, że tempo przesychania trochę spadnie. Oczywiście sphagnum będę utrzymywać wilgotne-jak roślinki zaczną puszczać korzonki może się go pozbędę i przejdę na Twój system Aniu.

Dzięki Henryku :tan Mam nadzieję, że to co teraz wymyśliłam, zainspirowana trochę Twoimi pomysłami :D spodoba się moim roślinkom.

Chyba każdy z nas musi znaleźć swój idealny sposób pielęgnacji storczyków bo tez każda roślina jest troszkę inna i każde z nas jest inne i inne metody mu "leżą". Ale fajnie sobie podyskutować i powymieniać się opiniami bo zawsze się człowiek czegoś dowie :)

A tak wyglądają moi pacjenci:
Keikowiec:
Obrazek

Obrazek

Pierworodny:
Obrazek
Nareszcie korzonki powietrzne są wciąż zielone kilka godzin po podlewaniu ;:108

A tu Cytrynek który pokazał mi jak storczyk POWINIEN puszczac korzenie:
Obrazek
To wszystko w miesiąc ;:138
Chyba spodobało mu się gra w zielone, oto co wypatrzyłam dzisiaj:
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ u Ciebie się dzieje...przesadzenia i nowe korzonki...można czytać i czytać. I nigdy nie ma się dość... ;:108 :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Blue Monkey pisze: Mambo Dzięki za wszystkie rady :D 6 miniaturek ho hoo ;:63 Kupiłam już większe doniczki, ale na razie zaczekam z przesadzaniem ;:108
Jak często zraszasz sphagnum i jak często do tego zanurzasz doniczkę?
Nie mam jakiejś szczególnej systematyczności w zraszaniu i zanurzaniu doniczek :oops: :roll: W zasadzie zraszam co kilka dni, jak mi się przypomni :twisted: Zanurzam mniej więcej raz w tygodniu, a czasem rzadziej, wtedy gdy widzę, że shagnum bardzo przeschło. Czas moczenia zależy od ilości korzeni i sphagnum. Te z dużą ilością korzonków wymagają oczywiście dłuższego moczenia, bo sphagnum jest tam też mniej. Tak jak wcześniej pisałam, moje mini czują się dobrze i rosną, a nawet kwitną chociaż nie tak często jak bym tego chciała. Czytałam gdzieś, że Phal. mini trudniej doprowadzić do kwitnienia, niż te "pełnowymiarowe" ;:224
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Cześć :wit :wit

Dawno mnie nie było, całe 3 dni :roll:

Wczoraj znów grzebałam Pierworodnemu w doniczce :twisted: On ma jakis taki głupi zwyczaj, że po prostu leży "na plecach" w związku z tym pięknie widać co się dzieje po jednej stronie trzonu, natomiast do drugiej ciężko się dostać. No i wygląda jakby miał w każdej chwili wypaść. Próbowałam go postawić do pionu :P ze względu na coś co wczoraj odkryłam mu "na plecach"
TADAM ;:138 ;:138 ;:138
Obrazek

Obrazek

Jedno z maleństw:
Obrazek
czyzby zanosiło się na korzonek...?

A tutaj cos do cieszenia oczek:
Obrazek

Obrazek

Alternatywne zastosowanie patyczka do lizaka :;230
Obrazek

A na zakończenie malutka niespodzianka....
Obrazek
Czyżby otwierał się pączek na ułamanym pędziku? ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękny miniaturek :). A ten złamany pędzik powinien jeszcze jakiś czas pokwitnąć, tylko szkoda, że nie na roślinie, ale czasami się zdarzy, że niechcąco złamie nam się pęd u jakiegoś storczyka. A keiki ładnie rosnie, u jakiego to Phal.?
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Pięknie korzonki Ci idą.

Miniaturka piękna,były takie u nas w LM a ja...byłem bez okularów ;:96
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pierworodny chyba poczuł wiosnę, a może lato...którego za oknem, ani widu, ani słychu...
Dzidziulek zapewne "planuje" pierwszego korzonka...ach te emocje....
A Miniaturek nadal cudny...maleńki,a ten kolorek tak jaskrawy. Myślę, że złamana łodyżka w wodzie ma szansę otworzyć jeszcze conajmniej parę pączuszków ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Basiu miniaturka śliczna ;:63 Nowiuśkie korzonki na pierworodnym i na dzidziusiu ;:138
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

O rety, ależ cudna miniaturka, jaki kolor :shock: :shock: :shock: tak zamiast bzu :;230
Korzonki cytrynka super, zupełnie jak mojego łososiowego ;:108 aż się oczy radują na ten widok.
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”