Rdza i inne choroby gruszy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rdza i inne choroby gruszy
Temat wałkowany w tym wątku. Trzeba się po prostu rozglądnąć po forum, popatrzeć po różnych sekcjach. Samemu pogłówkować. Najprościej wrzucić problem i czekać
viewtopic.php?t=88323&start=49
viewtopic.php?t=88323&start=49
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2023, o 09:44
Witam
Nie znalazłem nigdzie nic na temat takiej choroby gruszy. Może jakaś podpowiedź? Faworytka wiek około 20 lat.
Z góry dzięki za pomoc
Nie znalazłem nigdzie nic na temat takiej choroby gruszy. Może jakaś podpowiedź? Faworytka wiek około 20 lat.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam Robert
-
Mnie się widzi, że to nie choroba a szkodnik, podskórnik gruszowy.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2023, o 09:44
Może czasami tak być tylko te czarne plamy mi nie pasowały. Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam Robert
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2023, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co z tym robić? Jaka to choroba? Pojawiły się czarne plamki i skręcają się listki niektóre?
Wygląda na parch, czyli miedzian? Sorki, super początkujący i wolę się upewnić
Wygląda na parch, czyli miedzian? Sorki, super początkujący i wolę się upewnić
-
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Jaki preparat byście polecili na rdze? Pryskalem już topsinem, sylitem, ostatnio scorpionem 325 sc a i tak pojawiają się zarażone listki.
-
Slomo, u mnie sprawdza się score - na gruszach. U syna na jabłoniach działa troszkę słabiej bo jednak pomarańczowe kropki się z rzadka ale jednak się pojawiają.
FreGo, nie zastosowałeś adiuwanta, że kropelki cieczy nie rozlały się równiutko na liściu?
Widziałam w którymś z filmików na YT, jaki efekt daje zastosowanie dobrego adiuwantu, ciecz pokryła dokładnie liść i nie tworzyły się krople.
Kolega z forum (za co jestem mu bardzo wdzięczna) ostatnio polecił mi PROTECTOR, -qrczę, świetnie się spisuje - adiuwant oczywiście.
FreGo, nie zastosowałeś adiuwanta, że kropelki cieczy nie rozlały się równiutko na liściu?
Widziałam w którymś z filmików na YT, jaki efekt daje zastosowanie dobrego adiuwantu, ciecz pokryła dokładnie liść i nie tworzyły się krople.
Kolega z forum (za co jestem mu bardzo wdzięczna) ostatnio polecił mi PROTECTOR, -qrczę, świetnie się spisuje - adiuwant oczywiście.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mam zapisane , że rdzę ograniczaja preparaty stosowane na parcha .
Bez adiuwanta nie wyobrażam sobie oprysków .
Podobają mi się opryski robione zamgławiaczami .
Bez adiuwanta nie wyobrażam sobie oprysków .
Podobają mi się opryski robione zamgławiaczami .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 maja 2015, o 19:36
Witam. W tym roku wykiełkowało mi kilka grusz posadzonych w zeszłym roku. Do niedawna rosły bardzo dobrze ale od jakichś 2 tygodni coś zaczęło dziać się z młodymi liśćmi.
Już w momencie wyrastania młodych listków zaczynają one czarnieć po brzegach i zawijają się do zewnętrznej strony liścia. Nie zauważyłem żadnych szkodników na roślinie za to gdzieniegdzie na liściach i łodygach pojawia się biały nalot (mączniak?)
Wpierw myślałem że jest to efekt upałów więc przeniosłem doniczkę z zacienione miejsce ale nic się nie zmieniło.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak można rozwiązać ten problem?
Już w momencie wyrastania młodych listków zaczynają one czarnieć po brzegach i zawijają się do zewnętrznej strony liścia. Nie zauważyłem żadnych szkodników na roślinie za to gdzieniegdzie na liściach i łodygach pojawia się biały nalot (mączniak?)
Wpierw myślałem że jest to efekt upałów więc przeniosłem doniczkę z zacienione miejsce ale nic się nie zmieniło.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak można rozwiązać ten problem?
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Mam identycznie w tym roku z odmianą Faworytka. Kupiona przez internet. Korzenie raczej miała ok. Co z Twoją? Rośnie czy usunięta z ogrodu?toolpusher pisze: ↑4 wrz 2019, o 23:00 Chodzi mi też o to że ta moja druga grusza która rośnie to NIE Konferencja. A te w sklepie na zdjęciu to Konferencje. I w związku z tym moje pytanie mam czy z tą odmianą jest coś nie tak? W takie przypadki to nie wierzę. A na zdjęciu moja Konferencja dla porównania:
Witam wszystkich .
Dziś na mojej gruszy która kupiłem w biedronce jakiś rok temu zauważyłem coś takiego jak na zdjęciu . Najpierw myślałem że to tylko rdza gruszowa,ale od spodu liścia zauważyłem coś dziwnego .
Czy to są te szpeciele Czy coś innego?? Mam dwie grusze w ogrodzie i na obydwu to samo .
Dziś na mojej gruszy która kupiłem w biedronce jakiś rok temu zauważyłem coś takiego jak na zdjęciu . Najpierw myślałem że to tylko rdza gruszowa,ale od spodu liścia zauważyłem coś dziwnego .
Czy to są te szpeciele Czy coś innego?? Mam dwie grusze w ogrodzie i na obydwu to samo .
Pozdrawiam Michał
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
To rdza gruszy. U mnie była ale nie rozwinęła się aż tak mocno.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 wrz 2023, o 18:52