Cytrusy - porady ogólne
Re: Cytrusy - Porady
To teraz troszkę się zmartwiłam tą zimą. Będę musiała pomyśleć o jakimś dociepleniu tego pomieszczenia.
Mam pomarańcze Naranjo. Nabyłam ją jakoś wiosną, zawiązała nawet sporo owoców, ciekawe czy jakiś dojrzeje.
Z moim "wielogatunkowcem" zobaczymy jak wyjdzie, czy to czasem nie jednorazowy jego wyskok ;) ale dziękuję.
Mam pomarańcze Naranjo. Nabyłam ją jakoś wiosną, zawiązała nawet sporo owoców, ciekawe czy jakiś dojrzeje.
Z moim "wielogatunkowcem" zobaczymy jak wyjdzie, czy to czasem nie jednorazowy jego wyskok ;) ale dziękuję.
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nolinka tak rośnie w kuchni ale na oknie a obok stoi lodowka i też stoi tam cytrynka która też jest marna pewnie je będę musiała przenieść ,??? mam okna na wschód i zachód
A jak sobie wsadzę pestkę pomelo do ziemi to po ilu latach zaowocuje i czy w ogóle może zaowocować.
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Gethar
- 200p
- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczej wszystkie padną, ponieważ nie posiadają w swoich komórkach chlorofilu i nie może zachodzić fotosynteza, mi też kiedyś wykiełkowały białe cytryny, chwile rosły i padły, ale ja bym je zostawił
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
Moje cytrusy już od dwóch tygodni w piwnicy. Na zmianie środowiska ucierpiała mandarynka, która zgubiła sporo liści. (pierwsza z prawej).
Na szczęście przestała zrzucać. Doświetlam je lampą ledową niebiesko-czerwoną. Wygląda to tak:
Na szczęście przestała zrzucać. Doświetlam je lampą ledową niebiesko-czerwoną. Wygląda to tak:
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
Piękne cytrusy !! Niestety moja kalamondyna "zimowana" w salonie zgubiła prawie wszystkie liście, a limonka także sporych rozmiarów jest w trakcie ich zrzucania mam nadzieję, że dożyją jakoś do wiosny
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
Sahe, a nie masz może pomieszczenia, gdzie temperatura oscyluje około 10 stopni?
Niestety nie mam przez to, że wszystkie parapety mam zastawione storczykami nie mam nawet miejsca w mieszkaniu aby ustawić cytrusy w okolicach zimniejszych parapetów, tylko w kąciku zieleni niestety w pobliżu aktywnego zimą kaloryfera. Żyć mi się nie chce, takie piękne cytrusy miałam, lecz jak widzę co się z nimi dzieje w ciągu tych zaledwie kilku tygodni w mieszkaniu, obawiam się, że na wiosnę doniczki po nich wykorzystam już na coś innego ...
Problemem jest nie tylko znalezienie dla nich zimniejszego pomieszczenia, ale także dostęp do światła, którego muszą mieć sporo
Problemem jest nie tylko znalezienie dla nich zimniejszego pomieszczenia, ale także dostęp do światła, którego muszą mieć sporo
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
To może masz dużą łazienkę? Przynajmniej powietrze nie powinno być tam tak suche jak w pokoju. Wydaje mi się, że z dwojga złego brak światła jest bardziej znośny niż stanowisko przy kaloryferze.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
I również wilgoć będzie jej sprzyjać. Słyszałem kiedyś dwie porady dotyczące uprawy cytrusów zimą w ciepłych pomieszczeniach, a mianowicie:
1. Nieco skrócić końcówki gałązek. Zerwać wszelkie kwiaty i owoce, aby nie obciążać bardziej roślinki.
2. (nie stosowałem) dodać ok 1 łyżeczkę wody utlenionej na 2l zwykłej wody,podobno pomaga. Na pewno H2O2 działa grzybobójczo, więc raczej nie zaszkodzi.
1. Nieco skrócić końcówki gałązek. Zerwać wszelkie kwiaty i owoce, aby nie obciążać bardziej roślinki.
2. (nie stosowałem) dodać ok 1 łyżeczkę wody utlenionej na 2l zwykłej wody,podobno pomaga. Na pewno H2O2 działa grzybobójczo, więc raczej nie zaszkodzi.
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Wojtku co do wody utlenionej to tez czytalam,ale co do owocow to absolutnie nie jest to polecane-poczytaj sobie na tym forum http://www.cytrusy.net.pl/index.php
ze roslina czesto dazy za wszelka cene do utrzymania owocow i nie umiera a pozbawiona owocow bardzo czesto pada ,wydaje sie to dziwne,ale tak pisza osoby,ktore od kilkunastu lub kilkudziesieciu lat maja te cudowne rosliny jakimi sa cytrusy,a obrywanie kwiatow bardzo czesto pobudza rosline do wytwarzania nowych
ze roslina czesto dazy za wszelka cene do utrzymania owocow i nie umiera a pozbawiona owocow bardzo czesto pada ,wydaje sie to dziwne,ale tak pisza osoby,ktore od kilkunastu lub kilkudziesieciu lat maja te cudowne rosliny jakimi sa cytrusy,a obrywanie kwiatow bardzo czesto pobudza rosline do wytwarzania nowych