Kuchnia Rosiowej
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6354
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu - no ja też w marcu i od jakiegoś czasu juz układam menu.
Nad tortem zastanawiam się najczęściej.
Uwielbiam taki makowo - orzechowo - kokosowy z masą czekoladową z alkoholem - ale nawet nie zabieram się na zrobienie takiej pychotki.
Zdobyłam dobry przepis na orzechowy - i pewnie przy tej wersji zostanę, bo łatwy i bardzo smaczny.
Mam zamrożone czerwone porzeczki - trzymam je specjalnie na tę okazję - ciasto z nimi jest wyborne i musi być
No ja za mięsem nie przepadam ale moi goście tak - więc i ja będę musiała się nastawić na mięsiście, czyli po Waszemu, Gosiu
Ostatnio znajoma jadła tartę z trzena rodzajami mięsa, była zachwycona tym daniem - ale nie była to ta niska tarta tylko wysoka - wiec jak torcik Gosieńko
Nad tortem zastanawiam się najczęściej.
Uwielbiam taki makowo - orzechowo - kokosowy z masą czekoladową z alkoholem - ale nawet nie zabieram się na zrobienie takiej pychotki.
Zdobyłam dobry przepis na orzechowy - i pewnie przy tej wersji zostanę, bo łatwy i bardzo smaczny.
Mam zamrożone czerwone porzeczki - trzymam je specjalnie na tę okazję - ciasto z nimi jest wyborne i musi być
No ja za mięsem nie przepadam ale moi goście tak - więc i ja będę musiała się nastawić na mięsiście, czyli po Waszemu, Gosiu
Ostatnio znajoma jadła tartę z trzena rodzajami mięsa, była zachwycona tym daniem - ale nie była to ta niska tarta tylko wysoka - wiec jak torcik Gosieńko
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6354
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu - no ja już muszę powoli przygotowywać małe co nieco.
Mam zapytanko odnośnie mufinek - w ilu stopniach te jajeczka piec?
Pozdrawiam!
Mam zapytanko odnośnie mufinek - w ilu stopniach te jajeczka piec?
Pozdrawiam!
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6354
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Kuchnia Rosiowej
Bardzo, bardzo dziękuję.
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6354
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Kuchnia Rosiowej
Wspieram Cię
Wszystkiego dobrego!
Wszystkiego dobrego!
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6354
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: Kuchnia Rosiowej
Ach, Gosiu - pomysł super, wykonanie pierwsza klasa
Musiało smakować! Jak ładnie wszystko powycinane, a potem pewnie wszystko szybko powcinane
Super!
Musiało smakować! Jak ładnie wszystko powycinane, a potem pewnie wszystko szybko powcinane
Super!
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu-szukam przepisu na te jajeczka nadziewane-na str 22 nie widzęrosiowa pisze:Asiu, przepis na jajka jest na 22 stronie.
Odnośnie prosiaczka, to już wiem, że żelatyny trzeba dać więcej niż normalnie, szczególnie jeżeli się go gdzieś przewozi
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Sorry, był na 21rosiowa pisze:Jajka faszerowane
Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i przeciąć nożem skorupki wzdłuż na połowy. Łyżeczką wyjąć jajka, tak aby nie uszkodzić skorupek. Pieczarki usmażyć. Jajka, pieczarki i szynkę zmielić w maszynce. Dodać drobno posiekaną natkę, tłuszcz ze smażenia pieczarek (z umiarem), sól i pieprz. Wymieszać. Farsz wkładać do skorupek i posypać po wierzchu tartą bułką. Smażyć na rumiano układając na patelni z masłem stroną farszu (ciekawe, czy to jest zrozumiale napisane, bo zawsze mam kłopot z precyzyjnym wyrażaniem myśli na piśmie).
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia Rosiowej
Wszystko zrozumiałam, podałaś to w bardzo jasny sposób. Dzięki
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchnia Rosiowej
dziękuję ,zrozumiałam.
Coś robisz nowego?
Coś robisz nowego?
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Re: Kuchnia Rosiowej
Ewa polecam się na przyszłość.
Asiu robiłam sporo na Święta, ale większość już tu była. Nowością był pieczony seler podpatrzony u Jamiego Oliviera. Mój M i starszy syn się zajadali. Ja nie cierpię ani selera, ani czosnku więc to potrawa nie dla mnie, ale wrzucę tutaj - może komuś podpasuje.
Seler pieczony:
Całego selera szorujemy dokładnie i kładziemy na grubo położonej folii aluminiowej. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, układamy na nim sporo ząbków czosnku i świeże zioła: tymianek, szałwię i oregano. Wmasowujemy to wszystko w seler i zawijamy ściśle w folię. Pieczemy w piekarniku tak ze trzy godziny. Aż seler będzie miękki, a zapach czosnku wygoni mnie z domu
Asiu robiłam sporo na Święta, ale większość już tu była. Nowością był pieczony seler podpatrzony u Jamiego Oliviera. Mój M i starszy syn się zajadali. Ja nie cierpię ani selera, ani czosnku więc to potrawa nie dla mnie, ale wrzucę tutaj - może komuś podpasuje.
Seler pieczony:
Całego selera szorujemy dokładnie i kładziemy na grubo położonej folii aluminiowej. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, układamy na nim sporo ząbków czosnku i świeże zioła: tymianek, szałwię i oregano. Wmasowujemy to wszystko w seler i zawijamy ściśle w folię. Pieczemy w piekarniku tak ze trzy godziny. Aż seler będzie miękki, a zapach czosnku wygoni mnie z domu
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchnia Rosiowej
Gosiu-przepis b.kuszący bo i seler i czosnek lubimy
Tylko te 3h zmodyfikuję i zapisuję
Tylko te 3h zmodyfikuję i zapisuję