Identyfikacja traw
Re: Identyfikacja traw
Mariusz, jestem bardzo wdzięczna, dziękuję
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie -rośnie u mnie rozplenica Rubrum , Unicinia Rubra wiem że obie nie przezimują w gruncie,ale w jakim miejscu najlepiej je przezimowac? moze być parapet ? czy przyciąć na zimę? a co z piórkówką Fireworks?
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Uncinia nieraz przetrwa...ją można w jakimś garażu
Pennisetum najlepiej do domu w temperaturę pokojową...jak się wyciągnie do ściąć...
Pennisetum najlepiej do domu w temperaturę pokojową...jak się wyciągnie do ściąć...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- dorcia7
I jeszcze jedno uncinia - jedną miałam opisana jako uncinia Rubra druga uncinia Everflame -to dwie różne odmiany ?czy to samo?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mariuszu, czy mógłbyś zidentyfikować mi mojego miskanta . Kupiony był jako 'Morning Light' ale raczej nim nie jest. Średniej wysokości - ok. 1,5 m, choć może byłby większy gdyby nie to, że rośnie w najsuchszym miejscu mojej suchej działki - czyli na szczycie skalniaka . Liście mają biały pasek w środku. Zdjęcia z sierpnia i teraz.
I zbliżenie na liście
I zbliżenie na liście
- Mariusz_S
- Kontakt:
dorcia7 pisze:I jeszcze jedno uncinia - jedną miałam opisana jako uncinia Rubra druga uncinia Everflame -to dwie różne odmiany ?czy to samo?
Uncinia rubra to gatunek. W uproszczeniu "zbiór" podobnych roślin, które mogą się nieco różnić. Im mniejsza roślina tym zmiany mniej widoczne. Wszystkie odmiany zawierają się w gatunku.
Uncinia rubra 'Everflame' to odmiana (kultywar). Wszystkie rośliny są (powinny być) takie same. Oczywiście jakieś różnice się zdarzają - wynikające z warunków życia.
'Everflame' ma bardziej brązowawy środek liścia i czerwonawe "marginesy". Czyli "z grubsza" jest paskowana.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
A kiedy "to" zaczęło kwitnąć?jode22 pisze:Mariuszu, czy mógłbyś zidentyfikować mi mojego miskanta . Kupiony był jako 'Morning Light' ale raczej nim nie jest. Średniej wysokości - ok. 1,5 m, choć może byłby większy gdyby nie to, że rośnie w najsuchszym miejscu mojej suchej działki - czyli na szczycie skalniaka . Liście mają biały pasek w środku. Zdjęcia z sierpnia i teraz.
I zbliżenie na liście
Może 'Graziella'? Wąskolistnych kultywarów jest sporo...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- dorcia7
Dziękuję za cenne uwagi
Podobnie wygląda mój Dronning Ingrid.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Za mało czerwieni i fioletu na Drooning Ingrid.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam . Kochani mam ogromną prośbę poproszę o zidentyfikowanie moich traw. Dodam,że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o trawy ozdobne.
1.Trawa ma około 70 cm. wys. przypuszczam ,że to turzyca palmowa
2. To podobno jest owies ale sprzedawca nie umiał określić jaki,podobno zimuję w naszym klimacie
3. Tą trawkę nabyłam wczoraj niska ma ok 15 cm. Pani stwierdziła, że to turzyca, na moje pytanie czy zimuję w gruncie potwierdziła .
4. Następny wczorajszy nabytek.Kupiłam jako ostnica , ok 40 cm. wys.liście cieniutkie jak dla mnie ostre.Podobno zimuję w gruncie bez problemu.
5.Również kupiona wczoraj nie dostałam odpowiedzi co to za trawa. Wys ok 30 cm. liści w przekroju trójkątny od góry przez cały środek lekkie wgłębienie.
5.
1.Trawa ma około 70 cm. wys. przypuszczam ,że to turzyca palmowa
2. To podobno jest owies ale sprzedawca nie umiał określić jaki,podobno zimuję w naszym klimacie
3. Tą trawkę nabyłam wczoraj niska ma ok 15 cm. Pani stwierdziła, że to turzyca, na moje pytanie czy zimuję w gruncie potwierdziła .
4. Następny wczorajszy nabytek.Kupiłam jako ostnica , ok 40 cm. wys.liście cieniutkie jak dla mnie ostre.Podobno zimuję w gruncie bez problemu.
5.Również kupiona wczoraj nie dostałam odpowiedzi co to za trawa. Wys ok 30 cm. liści w przekroju trójkątny od góry przez cały środek lekkie wgłębienie.
5.
Pozdrawiam Jolka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16