Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ziemniaczki , ziemniaki

Post »

Witam.
GunnarSK, prawdopodobnie to odmiana średniowczesna - jeśli tak pozwól jej dojrzeć, chyba że
zagrozi jeszcze zz lub alternarioza.
Kacper624, to tylko Twoja decyzja. Jeśli nie ma większych szkód, a żadne choroby nie występują możesz jeszcze poczekać.

Francik.
Francik
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Wykopałem dzisiaj kilka ziemniaków: Różowe "rogaliki" od mamy, Aspargeskartofler (origynalnie kupione w sklepie w Danii, gdzie były sprzedawane w celach konsumpcyjnych) i jeszcze jakieś (ale nie wiem dokładnie).
pozdrawiam, Gunnar
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A jak cały krzak mi padł a jeden badyl nadal zielony to kopać czy nie kopać? To też siewki. Musze przyznać że bardzo różnorodnie wyszły, 2 są nadal zielone całe, może z 1 plamkę złapały z zarazy, puszczają pod ziemię jakieś takie odrosty i ani myślą iść spać..
kacper624
50p
50p
Od: 28 cze 2012, o 11:37

Post »

choroby teraz mniej doskwieraja niz latem . Spieszy mi sie bo chce poplon posiac . Vineta na razie tylko by poszła ktora w wiekszosci uschła , lisci zielonych nie ma . Jedynie kilka łodych jasno zielonych .
Kawałek gdzie sadzeniaki były mieszane : irga i vineta . To krzaki vinety uschły a irga rosnie w najlepsze .
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można już kopać ja od początku tego tygodnia zacząłem kopać na przechowanie, wyryta vineta i część denara ale cudów nie mam, niestety może 40-50% tego co powinno być, nowa ziemia im nie służy ;/
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam.
Kacper624, odmiana irga w wielu charakterystykach jest określana jako średnio-późna dlatego nie dziw się, że jeszcze zielona.
Loeb, siewki ziemniaka mają tendencję do przywracania niektórych cech nawet dalekich przodków, dlatego prowadzi się selekcję negatywną . Odrosty wyrastają też nieraz u ziemniaków wysadzanych z bulw tylko na to nie zwracamy uwagi, a z nich rosną kolejne - już osłabione - pędy nadziemne.
GunnarSK, duńskie mogły 'stracić rachubę czasu'. W swoim regionie mają uregulowane warunki termiczno-wilgotnościowe - u nas występują duże wahania, co mogło zaburzyć zegar biologiczny. Powinieneś ocenić ich przydatność pod tym względem również.

Francik
Francik
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kacper624 pisze:Krzaki vinety uschły a irga rosnie w najlepsze.
Ciekawe z tą irgą. Chyba nie mam prawdziwej Irgi, tylko ziemniaki kupione pod tą nazwą od chłopa, i już dawno uschły.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różowe "rogaliki", które uprawia moja mama, są dużo mniej podłużne od Aspargeskartofler/Mandel, ale kolor jest wyraźny. Wolę ziemniaki podłużne nazywać "rogaliki" według niemieckiego/czeskiego wzoru, a nie tłumaczyć angielskiej nazwy "fingerlings" na "paluszki". Przypuszczam, że nie ma polskiej odmiany/nazwy, która by odpowiadała. Ziemniaki oryginalnie duńskie mogły faktycznie 'stracić rachubę czasu', ale jak się lepiej zaklimatyzują, powinno być inaczej.
pozdrawiam, Gunnar
kacper624
50p
50p

Post »

Ja tylko przypuszczam , że to irga . Są różowe a miała być Vineta , nie ma to jak sprawdzony sadzeniak ;:223
Bellarosa odpada bo to bardziej pastewniak .
Tak wygląda ziemniak , skórka jak widać nie dojrzała http://www.abload.de/image.php?img=2012 ... 0rsjzd.jpg
francikrecz
500p
500p

Post »

GunnarSK, irga przy właściwym stosunku N do PK i optymalnej wilgotności ma tylko ok. 130 dni wegetacji dlatego naszedł już jej czas, a rolnik nie uprawia ziemniaków z nasion. Mając je z wymiany nie wątpiłbym.

Francik.
Francik
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Dawno mnie tu nie było , ziemniaki juz mają suche łęty.
U mnie jeszcze nie kopiemy ale juz sporo ludzi kopie widać ładne są zbiory
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
My mamy "Bartka" i "Red Lady". Red Lady były na prawdę duże już w lipcu a teraz są po prostu ogromne. Zastanawiamy się na wykopaniem ich, skoro nać uschła totalnie. I były zdecydowanie wrażliwsze na zarazę i... na stonkę. Stonka uwielbia tą nać. Bartek jeszcze ma pokaźną, zieloną nać i z pewnością czas na kopanie tej odmiany będzie w II połowie września.
Coś, co podoba mi się w Red Lady, to fakt że nie ciemnieją po ugotowaniu. Nawet na drugi dzień. Mamy ją po raz pierwszy w tym roku i na pewno wysadzimy ją za rok.
kacper624
50p
50p

Post »

Mogłbym mi ktos powiedziec dlaczego warto zgrabic i spalic łety od ziemniakow ?

A polskie znaki to ktoś zjadł ? ;:224
Comcia

telefon z qwerty?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”