Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ewo, nic nie szkodzi ;:168 Cieszę się, że do mnie zaglądasz. To mobilizuje mnie do wstawiania kolejnych przepisów ;:36

No to dziś przepis nr 101, bardzo swojski, na potrawę, która znalazła się już na poprzednim zdjęciu

GROCH Z KAPUSTĄ

składniki:
0,5szklanki grochu
0,5 niedużej kapusty
0,5łyżeczki kminku
0,5łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
olej

sposób wyk.:
- groch namoczyć na noc i ugotować w 3 szklankach wody
- kapustę poszatkować
- w rondlu/woku rozgrzać olej
- podsmażyć kminek, jak zacznie strzelać - dodać kurkumę
- natychmiast wrzucić kapustę, by nie spalić przypraw
- gdy kapusta zmięknie - dodać groch
- doprawić solą i pieprzem

Obrazek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Oooo, ja zrobię! :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Aga! Polecam! Bardzo swojska i smaczna potrawa ;:333
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku masz może coś z przepisów z selerem naciowym w roli głównej?
Kupiłam pierwszy raz ,zasmakował mi ,ale to co znalazłam to tylko sałatki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Pestko! Na stronie nr5 znajdziesz dwa przepisy z udziałem selera naciowego: sałatka afrykańska i zupa z zielonego ogórka.
Mam jeszcze ciekawy przepis na seler naciowy. Niestety będzie bez zdjęcia. Nie sugeruj się nazwą potrawy, bo to w istocie są warzywa gotowane i podawane na ciepło więc z typową sałatką mają niewiele wspólnego 8-)

SAŁATKA GRECKA GOTOWANA

składniki:
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
6 łodyg selera naciowego
mała cukinia
2 papryki
4 pomidory
olej
papryka słodka w proszku, sól, pieprz
natka pietruszki (ewent. koperku)

sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i obrać
- cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski
- marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki
- pozostałe warzywa pokroić w kostkę
- rozgrzać olej w rondlu/woku
- wrzucić cebulę, gdy się podsmaży - paprykę
- po paru minutach marchew, pietruszkę i seler
- jak warzywa zmiękną - dodać cukinię i pomidory
- dodać przyprawy i dusić wolno, by warzywa się nie przypaliły
- przed podaniem posypać natką

rada:
- robię to danie jesienią ze względu na większość warzyw, które wtedy są najlepsze ale można trochę zmodyfikować potrawę, by była użyteczna i teraz (np. zmniejszyć ilość papryki, pomidorów czy wręcz zrezygnować z cukinii)
- to porcja co najmniej dla 4 osób (dla siebie robię o połowę mniejszą i mam na 3 dni)
- twórcy przepisu sugerują, że można jeść na zimno. Ja preferuję tylko na gorąco
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ślicznie Ci dziękuję.Że też ja na to nie wpadłam.Przeciez to prawie jak chińszczyzna lub leczo,które uwielbiam.Masz rację ,że w sezonie można poszaleć warzynie i bardziej smakowo.Lece na 5-tą stronę :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Tak, seler naciowy świetnie łączy się z różnymi warzywami,a tym bardziej z owocami, bo jest słodkawy. A propos chińszczyzny, to właśnie danie z kuchni chińskiej na str.5.
Jest też bardzo dobry z twarożkiem, a z jabłkiem w surówce tworzy idealną parę 8-)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3539
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 60 km od W-wy

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ale smakowicie siedzę w pracy i jestem głodna więc zmykam od Ciebie bo zaraz slinotoku dostanę. :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Dorotko :!: To upichć sobie coś smacznego po pracy 8-)

A ja podaję przepis na fajny dodatek do obiadu lub kolacji. Ma wyrazisty ostry a jednocześnie słodki smak i bardzo aromatyczny zapach jak większość potraw indyjskich:

ARCHAR Z MANGO I CEBULĄ

składniki:
1duże albo 2średnie niedojrzałe mango
1-2 cebule
1łyżeczka kurkumy
1strączek chili
3-4łyżki cukru
szczypta soli
4łyżki oleju

wykonanie:
- mango obrać i pokroić na podłużne kawałki
- cebulę i chili drobno posiekać
- rozgrzać olej na patelni i podsmażyć warzywa
- dodać mango i kurkumę
- krótko podsmażyć, by mango się nie rozpadło
- dodać cukier, sól i bardzo delikatnie podgrzewać, aż mango wchłonie cukier

rada: danie ostre (i takie ma być) więc nabierać ostrożnie; dla nietolerujących tak ostrych dań - zamiast świeżego chili użyć szczypty sproszkowanego
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3539
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 60 km od W-wy

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Miałam okazję przebywać w Indiach, więc wiem co to ostre potrawy, masz rację niektóre żołądki tego nie tolerują. Najgorsze to jest to że wszystkie potrawy indyjskie zawierają curry i kurkumę , nawet wafle na lody robione na ulicach - takie obwoźne wózki -są z curry rany przesada lekka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja niestety nigdy nie byłem w Indiach ale kuchnię hinduską uwielbiam! Kurkumę też często używam i wiem, że ma właściwości lecznicze. Zresztą ostre przyprawy często też, np. imbir czy pieprz kajeński. Curry używam tylko taką polską wersję czyli mieszankę przypraw choć wiem, że najlepsza jest oryginalna pasta curry. Od niedawna mam tę roślinę na parapecie i zaczynam ją już podskubywać do potraw ;:65
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3539
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 60 km od W-wy

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku masz coś podrzucić świątecznego, smacznego, prostego żeby zaskoczyć gości?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dorotko, mogę 8-)

Zupa "kaprys ogrodnika"

składniki:
4-5 jabłek
0,5szkl mleka
0,5szkl śmietany
2łyżki cukru
1łyżeczka cukru wanilinowego
1łyżeczka cynamonu
1łyżka budyniu waniliowego
skórka otarta z cytryny
szczypta soli

sposób wyk.:
- jabłka pokroić i gotować, aż zaczną się rozpadać w 3szkl. wody
- dodać skórkę cytrynową, sól, cukry i cynamon
- budyń rozprowadzić mlekiem i zagęścić zupę
- zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną
- jeśli zupka za gęsta - rozrzedzić mlekiem
- podawać z biszkoptami letnią

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”