Roundup - jak działa,kiedy rozkłada się w ziemi,skutki jego działania itp
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2015, o 23:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wylany Roundup a możliwość sadzenia.
Przez nieuwagę wylałem z opryskiwacza pozostałość Roundupu w miejscu, gdzie muszą być posadzone rośliny . Niestety, nie może to czekać aż Roundup się zneutralizuje, więc mam pytanie, jak dużą warstwę ziemi muszę zebrać, aby spokojnie sadzić? Czy ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wylany Roundup a możliwość sadzenia.
Tak szczerze powiedziawszy to ja raczej użył bym węża ogrodowego i wodą zmniejszył stężenie preparatu.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Wylany Roundup a możliwość sadzenia.
Tak za bardzo to problemu nie ma, bo Roundup wchłania się tylko przez liście i inne zielone części roślin a po drugie rozkłada się w kontakcie z glebą.
Jak poprzednik radzę- przepłukać wodą, kilka razy żeby wsiąkło i powinno się udać. Tym bardziej, że to nie preparat z butelki, tylko resztki cieczy roboczej.
Jak poprzednik radzę- przepłukać wodą, kilka razy żeby wsiąkło i powinno się udać. Tym bardziej, że to nie preparat z butelki, tylko resztki cieczy roboczej.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Re: Jak działa ROUNDUP
Bardzo proszę o pomoc. Opryskałem wczoraj Roundapem otoczenie malin, bo było bardzo zachwaszczone. Nie pomyślałem , ze pryskam jednocześnie odrosty korzeniowe malin, które są połączone z roślinami w rzędach (bo skąd by się tam wzięły). Czy mogłem zaszkodzić roślinom w rzędach i ewentualnie jak zapobiec teraz stratom?
Piotr
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Re: Malina a roundup
Bardzo proszę o pomoc. Opryskałem wczoraj Roundapem otoczenie malin, bo było bardzo zachwaszczone. Nie pomyślałem , ze pryskam jednocześnie odrosty korzeniowe malin, które są połączone z roślinami w rzędach (bo skąd by się tam wzięły). Czy mogłem zaszkodzić roślinom w rzędach i ewentualnie jak zapobiec teraz stratom?
Piotr
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Można te opryskane odrosty powyrywać, może jeszcze da się uratować pozostałe maliny. Ja bym nigdy nie stosował herbicydów, bo to są najgorsze środki dla roślin, a które potem je zjadamy .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Witam czytałem że w takich przypadkach na drzewach ratuje, próbuje ratować biostymulatorami wzrostu np. asahi lub jakiś inny tego typu no i woda w taką pogodę jeśli nie podlewasz . Na malinki też może pomoże .
Bardzo dziękuję, jutro tak zrobię tj. powyrywam
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Jeszcze dodam od siebie że roundapem opryskuje się chwasty nie ścięte. Pryska się górną część chwasta i najdalej w ciągu 2 tygodni wszystko padnie i uschnie. Ten środek wpija się w soki rośliny i niszczy do korzenia. Ja pryskałem przy ogrodzeniu zielsko i wiem że powoli to działa ale skutecznie. Także jak trochę maliny się opryska to według mnie całość obumrze. A odrosty to jeszcze szybciej
Mam tę moc - Sylwek
Ludwik a kojarzysz zielone kratki na muchy do dnia dzisiejszego stosowany jest przez kilka firm Nogos jako substancja czynna,bodajże pierwsza klasa toksyczności . Zakazana w ogrodnictwie od lat 90tych , ale w kuchni może stać do dziś i w miastach i na wsi . Wpisz w Google dichlorfosekopom pisze:Znam przypadki, jak truto muchy w domu na wsi: rozsypywali DDT na gorącą kuchenkę, to gazowało i po muchach. A teraz 500 litrów Roundupu i nim po rzepaku, żeby można kosić suchego, a ten produkt przetworzony w ładnym opakowaniu stoi na półce sklepowej.
Co do Glifosatu to nie tylko roundup ale dużo tańszych preparatów , Działa przede wszystkim układowo czyli przez liście do korzenia , najlepiej w połączeniu z chwastoxem i zwilżaczem ( płyn do mycia naczyń) bądź siarczanem amonu . Prawidłowo zapikowany niszczy prawie wszystko zielone lecz pozostałe części roślin a przede wszystkim korzenie pozostawiają pozostałości w glebie , który po mimo opowiastek panów z firm chemicznych długo sie rozkładają a potem my z warzywkami je zjemy
Pomysłowość ludzi w łączeniu glifosatów z ( tutaj za dużo by zeszło ) nie zna granic. Rosną nam chemicy, że nagrody Nobla to będą stać na półkach w każdym polskim domu jak słoiki z grzybami
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
A może jednak byś coś z sensem napisał o tej pomysłowości Łączenie Glifosatu to standard w profesjonalnych uprawach , Co do płynu do naczyń to masz chyba duże zalegi z fizyki , bo o obniżeniu napięcia powierzchniowego uczą w gimnazjum i nie dają Nobla .
Po częsci masz rację, a po częsci nie. Lanie ludwika do glifosadu to raczej albo skąpstwo albo brak funduszy.
Zamiast mercedesa kupa zielska