parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

Fajnie się zaczyna :)
Awatar użytkownika
meniusia100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sty 2012, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu bardzo lubię przeglądać Twój wątek.Jest naprawdę interesujący i ciekawy. Już kilka razy czytałam cały :D dużo się od Ciebie nauczyłam. Nawet jednego z moich storczyków włożyłam do keramzytu. Na razie efektu jeszcze nie ma, ale czekam cierpliwie. Fajne jest to, że pokazujesz różne fazy wzrostu Twoich podopiecznych. I cieszysz się tak jak ja każdym korzeniem, liściem, nie wspominając już kolejnym pędziku ;:162
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Moje storczyki mnie zaskakują swoją hojnością ;) Zima będzie kolorowa!!

Zdradzam tajemnicę rozbudzenia tylu pędów kwiatowych - poranny prysznic z odrobinką nawozu :)
Od ok 2 m-cy, codziennie rano, w ramach delikatnej pobudki do pracy o 4 rano ;), łapię za spryskiwacz, wlewam przegotowaną wodę i na 125 ml wody "wkraplam" nawóz do storczyków. Tym roztworem zamgławiam liście, korzenie powietrzne i keramzyt w którym siedzą moje Phalaenopsis (10 szt), Dendrobium (2 szt), Miltoniopsis i Paphiopedilum (3 szt w jednym wazonie).
To, co dzieje się obecnie na moim parapecie, jest dla mnie szokiem. Ostatnio donosiłam, że pięć na dziesięć falenopsisów ma młodziutkie pędy, a na chwilę obecną tylko dwa śpią, a osiem szaleje ;) Jeszcze nigdy nie miałam tylu młodych pędów, przedłużeń starych pędów i obudzonych oczek na wpół uschniętych pędach. Zobaczcie sami. :)

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
monke
50p
50p
Od: 9 paź 2012, o 13:21

Post »

Z przyjemnością przeczytałam cały Twój wątek, dużo w nim cennych informacji, a storczyki piękne ;:oj białasek z pomarańczową warżką bardzo oryginalny i pięknie kwitnie. Jak moje kwiatki przekwitną mam zamiar pójść w twoje ślady i przesadzić je do keramzytu, patent z porannym prysznicem też zamierzam wykorzystać ;:173. Czy w momencie gdy storczyk kwitnie też stosujesz poranną mgiełkę? Z niecierpliwością czekam na zdjęcia!!!
Storczyki są jak chipsy, ciężko skończyć na jednym ;)
Mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=60351" onclick="window.open(this.href);return false;
maja271
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2011, o 20:52

Post »

a jakim nawozem spryskujesz i ile mniej więcej go dajesz?
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

monke - miło mi, że poświęciłaś czas i przeczytałaś mój wątek :)
maja271 - nawóz który używam, to zwykły taki do storczyków firmy agrecol, a daję go dosłownie kroplę. Mam taką małą butelkę po naturalnym płynie do układania włosów, z pompką, która tworzy bardzo drobną mgiełkę ;)
Zamgławiam nawet kiedy kwitną, ale staram się nie pryskać po kwiatach.

Na koniec Dendrobium, które obecnie kwitnie.
Obrazek
Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
misiu235
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2012, o 19:28

Post »

Aniu, bardzo się cieszę, że Twoje 'kermazytowce' tak szaleją.
Moje, po zastosowaniu się do Twoich rad robią dokładnie to samo. Nie muszę ich nawet spryskiwać - każda jedna roślina ruszyła - prawie wszystkie puszczają nowe pędy (niektóre po 2), a te które tego nie robią to też zakwitną, bo wydłużają stare łodygi i puszczają nowe odnogi.
Bardzo się cieszę, że jesteś tutaj, udzielasz rad i jesteś inspiracją dla innych ;:63
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

super kolekcja jestem zdziwiona że w kremazycie tak szaleją
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

misiu235 Zrobiło mi się bardzo miło, kiedy przeczytałam Twój wpis :)
sylvia_sirena Witam Cię u siebie w wątku:) Mijają dwa lata kiedy pierwszy falenopsis trafił do keramzytu. To miał być eksperyment ;)

To co obecnie dzieje się na moim parapecie, możecie zobaczyć na foteczkach. ;)

Pierwszy do pokazanie Paphiopedilum.
Wnioski z hodowli keramzytowej: Keramzyt ze skorupkami jajek sprawuje się dobrze; roślina woli stanowisko oddalone od okna. Z trzech rozet dwie wypuściły pochewkę kwiatową. Niestety jedna nie dała rady i uschła, druga rozwija się poprawnie.
Obrazek Obrazek Obrazek

Cambria
Jakoś sobie radzi, wypuszcza dwie nowe kępki liści, ale nie widzę z jej strony większego entuzjazmu. Może nie pasuje jej keramzyt, a może miejsce na oknie. Sprawdzę jak będą rozwijały się młode bulwy.
Obrazek Obrazek

Phalaenopsis
Pierwszy rozwinięty kwiat z nowej partii pąków i pędów ;)
Obrazek Obrazek

Kolejne przykłady, kiedy to uschnięty fragment pędu kwiatowego służy za podpórkę dla świeżego pędu.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze cztery Falenopsis;)
Ten ma dwa stare pędy, które przedłuża i z oczek wypuszcza w sumie cztery kolejne; oprócz tego ma jeden tego roczny pęd.
Obrazek
Moja jedyna miniaturka :)
Obrazek Obrazek
Ten ma mega długie i gęste korzenie
Obrazek Obrazek
A ten już tak dawno nie kwitł, że zapomniałam jakiego koloru ma kwiaty, więc będę miała niespodziankę :)
Obrazek

Dendrobium
Po sporej dawce zieleni, na koniec biel.
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
daria89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lis 2012, o 17:12

Post »

Witaj Aniu.
Oglądałam zdjęcia na pierwszej stronie Twojego forum. Widzę, że trzymasz storczyki w wazonach...
Można tak hodować każdą odmianę? Jak je podlewasz? (Jestem jeszcze amatorką jeśli chodzi o storczyki).
Piękne masz okazy :)
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Piękne białe Dendrobium ! :)
Z zainteresowaniem przeczytałam jak sobie radzą storczyki w samym keramzycie. Fajnie, że opisujesz swoje spostrzeżenia.
Mam też pytanie Aniu - czy ten falenopsis, który ma tak bujne korzenie powietrzne, ma je tak samo zdrowe i bujne w podłożu ?
Pytam, bo zaobserwowałam u moich, że jak na zewnątrz jest ich nieco za dużo, to jest to forma obronna storczyka,
ponieważ szwankuje coś w środku. U Ciebie oczywiście nie musi tak być.
Sposób z zamgławianiem porannym przyniósł u Ciebie świetne efekty. Pewnie storczyki poczuły się jak w naturze i przyjęły ten
mikroklimat jako prawdziwą poranną mgłę :) Warunkiem powodzenia jest też szybkie przesychanie roślin, a u Ciebie pewnie tak właśnie jest.
Trzymam kciuki Aniu za piękny rozwój i późniejsze kwiaty na wszystkich pokazanych pędach ;:215
Awatar użytkownika
daria89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lis 2012, o 17:12

Post »

Przeczytałam całe forum i znalazłam odp na temat podlewanie. Wybacz niedopatrzenie:). Tylko co z niskimi wazonami gdy korzenie się rozrosną? Wtedy jest chyba problem z podlewaniem? Jeśli mogę zapytam jeszcze dlaczego zdecydowałaś się na tą formę? Trzymałaś wcześniej storczyki zwyczajnie w korze? Rosły tak samo czy w keramzycie lepiej?
Pozdrawiam Daria
kwiat153
50p
50p
Od: 6 maja 2012, o 22:44

Post »

Witaj:)
Aniu oglądałam twoje storczyki są piękne i masz pomysłowe wazony wyglądają przepięknie z tymi kwiatkami,Pozdrawiam i będę do ciebie zaglądać :wit
Pozdrawiam Halina
Storczyki >zapraszam<
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”