Sezon 2011

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Re: Sezon 2011

Post »

no nie... :shock: :shock: :shock: To jest w ogóle możliwe ?
Jurek , przyznaj się - fotomontaż ? :D

Ze "ścian", to u mnie próbuje Prime Minister
Obrazek

Błękitny Anioł z Negritanką , ale mam apetyt na więcej :
Obrazek

no i Diana po pierwszej fali buduje kolejne, wyższe piętro na migdałku
Obrazek

Darek p : Twój przypomina mi albo viticella 'Tentel', albo wielkokwiatowy późno kwitnący 'Kaaru', ale chyba Tentel, bo ma takie wąsate środki.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Powalacie tymi fotkami.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jeszcze nie w pełni kwitnienia, ale już widać
Comtesse de Bouchaud
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p

Post »

W powojnikach uwielbiam to ich wyciąganie się pąków ku słońcu , to poszukiwanie ciepła,światła - życia.
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z uwagą obejrzałam cały wątek, dostając oczopląsu. Cudności pokazujecie. Doczytałam, że ten rok ma być dobry dla pnączy, a u mnie w tym roku powojniki mizerne, chudzinki, kwitną pojedynczymi kwiatami, może dlatego, że zmarzły?
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

W tym roku pięknie kwitnie Monte regulamin, chociaż zmarzł do samej ziemi, szybko zarósł całą pergole i pięknie kwitnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Nawiedziłam NOMI i wyszłam z poszukiwaną Gypsy Queen! ;:138 Biedne stłoczone powojniki, ile się napracowałam, żeby jakoś porozplątywać ten gąszcz, ludzkie słowo nie opisze! Musiały od dawna tam stać.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p

Post »

Frida pisze:a u mnie w tym roku powojniki mizerne, chudzinki, kwitną pojedynczymi kwiatami, może dlatego, że zmarzły?
Z uwagą obejrzałam cały wątek, dostając oczopląsu. Cudności pokazujecie. Doczytałam, że ten rok ma być dobry dla pnączy, a u mnie w tym roku powojniki mizerne, chudzinki, kwitną pojedynczymi kwiatami, może dlatego, że zmarzły?
Zielono mi : to jest nadzieja ,że te wszystkie cherlaczki, co ledwo spod ziemi powyłaziły też dadzą taki pokaz ! Ale pięknie u Ciebie ! :) Takie ładne podpórki, profesjonalne . Marzą mi się takie ...
U mnie na razie wszystkie zasuwają albo po drzewach albo po siatce, niektóre mają bambusowe patyczki, niektóre metalowe, co tam akurat było dostępne - ogólnie tzw.miszmasz. Nadzieja w tym ,że to niedługo pokryją i zasłonią, chociaż zawsze tam spod spodu coś będzie widać. Może kiedyś...?

Tralaluszy : to najbardziej lubię - buszowanie w gąszczu z wypiekami na twarzy , czy trafię coś fajnego, czy nie tym razem. Tyle że szkoda tych roślin. Urosły już , pozaplatały się , zżyły.
Ja kilka dni temu właśnie w ten sposób wylookałam poszukiwanego durandii - stał patyk, bidne toto takie jak sierota, chyba im został po zeszłym sezonie i zimował w donicy , źle opisany . Sprzedawca (O!! na wyrost powiedziane !) apodyktycznie oznajmił, że to 'Sikorski'. Gdy mu uświadomiłam,że absolutnie nie , powiedział ,że ..." a i tak Sikorski". No nie ! Może i bym to pominęła milczeniem, bo ja się nie dam wprowadzić w błąd, ale chodzi o zasadę, o innych kupujących . Nie wiesz, to nie upieraj się przy swoim .
Zapytałam go , czy wie do jakiej grupy clematisów należy 'Gen.Sikorski" i jaki ma sposób pięcia się po podporze. Najwyraźniej pytanie wprawiło pana w lekkie osłupienie, więc grzecznie w kilku słowach wytłumaczyłam mu różnicę między wielkokwiatowymi a integrifolia. Tak na przyszłość,żeby nie plótł trzy po trzy innym ludziom. Ale to jest zauważyłam bardzo częste zjawisko , opisywane już wiele razy przez forumowiczów. Czy to chodzi o powojniki, czy o róże, hosty , czy inną grupę roślin.Wielu z nas często wie więcej od sprzedających , bo po prostu to kochamy. ;:167
A Tobie tralaluszy niech Gipsy Queen da mnóstwo radości . Mnie daje co roku , choć na razie jeszcze nie zaczęła. Zbiera się. Czekam więc w pokorze .
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Dzięki :D . Pączuś już ma.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zielono mi, dołączam się do pochwał nad podporami dla powojników. Świetnie na nich wygladają. Ile masz takich podpór?
Monte Cassino też mam i bardzo lubię za bujność kwitnienia, choć u mnie nie odbija co roku od ziemi jest bardzo żywotny i dobrze
rośnie. Drugi taki niezawodny to 'Rouge Cardinal'. On wszystko zniesie i w tym roku wyjątkowo długo mi kwitnie bez ustanku od
kwietnia. Za to na rozrośnięcie się nowego nabytku jakim jest C. x durandii będę musiała troche poczekać. On ma bardzo ładny
ciemnoniebieski kolor wpadający w fiolet, jak kwiaty się otwierają, ale szybko płowieje i blednie. Czy u Was też tak blednie czy
tylko u mnie? Dodam że rośnie na pełnym słońcu

Obrazek

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p

Post »

Wiesiu, aż poleciałam na dwór , mimo mżawki i chłodu sprawdzić mojego. Wprawdzie siedzi jeszcze w donicy i czeka na lepsze czasy zdążył już wejść w fazę tulenia i zrzucania płatków, więc chyba o ten moment nam chodzi ? Mój stoi po północnej stronie, ma 3 godz słońca dziennie . Ale powiedziane !...Od rana dzisiaj siąpi bez przerwy i ciemno jak w listopadzie. Chyba nie jest spłowiały ...?

z lampą:
Obrazek

i bez . Kolor już inny . W rzeczywistości jest bardziej fioletowy.
Obrazek

Bo oczywiście pamiętasz, że pomysł połączenia durandii'ego z Hagleyem jest Twój :) i mam na niego akcept ;:63 .
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

U mnie Multi Blue tworzy piętro
Obrazek
Kacper też :wink:
Obrazek
Za to Comtesse do podziwiania na wlaściwym poziomie
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Jaki piękny jest Multi Blue - mój tegoroczny jeszcze nie kwitnie - ale długo polowałam na niego w okolicznych ogrodniczych. Mam nadzieję, że nie będzie pomyłki....
Pozdrawiam Ida
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”