Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

Wsiałem obesum, arabicum i 20 plumeri ... zobaczymy
Jak się nie uda ... na wiosnę znów się coś zamówi i ponownie wysieje ^^

Na razie obesum i arabicum ładnie kiełkują. Na 96 obesum - 56 już w podłożu ... 40 jeszcze na mokrym ręczniku.
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

flichoo na dobra sprawę to i czasem październik potrafi być ciepły i słoneczny, ja bym chyba wolała wysiać teraz niż czekać do wiosny. Nigdy nie wiesz kiedy nasiona były zbierane i jak długo będą miały zdolność do kiełkowania. Wydaje mi się, że bardziej jej rozwalisz konstrukcję jaka jest pora roku, i nie pomyśli, że skoro wschodzi to już ma liście zrzucać. Będzie może słabiej rosła, ale zawsze coś. A na wiosnę jak się bujnie to nie zdążysz przesadzać. Ja jeszcze dzisiaj wysiałam wiele nasion, nie do końca może tropikalnych roślin, ale chcę, żeby jeszcze teraz trochę podrosły. Na wiosenkę jak znalazł.
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Złożyłem kolejne zamówienie na nasionka. Nie będę zdradzał co i ile, ale będzie kilka ładnych niespodzianek oraz rarytasków ^^. Dodam tylko tyle, że będą same Adenia, plumeri na razie nie zamawiałem więcej.
Awatar użytkownika
zbyshq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sty 2011, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ArkadiuS pisze:Wsiałem obesum, arabicum i 20 plumeri ... zobaczymy
Jak się nie uda ... na wiosnę znów się coś zamówi i ponownie wysieje ^^

Na razie obesum i arabicum ładnie kiełkują. Na 96 obesum - 56 już w podłożu ... 40 jeszcze na mokrym ręczniku.
Plumerie też na ręczniku siałeś?? Jak zaczną kiełkować to napisz. Moje arabikumy już napęczniały, a plumerie jeszcze nie. Myśle że przetrwają zime, bedzie dobrze. Ja bym do wiosny nie wy3mał.
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05

Post »

Co prawda pytanie było do Arka, ale myślę, że mogę się udzielić :) Ja swoje plumerie wysiewałam na ręczniku. I powiem, że bardziej mi pasuje taka forma, bo wsadzam do ziemi tylko te nasiona, które zaczynają kiełkować. Nie trzeba tyle podłoża szykować. Tak było w maju

http://images41.fotosik.pl/825/aede632a541c8c37.jpg
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Co prawda wątek nie na temat, no ale raz się wypowiem.
Moczyłem tyle co Adenium i na mokry ręcznik. Adenia kiełkowały - plumerie niestety nie. Po 2 dniach takiej mokrej leżanki i tak wszystkie trafiły do podłoża. Czytałem że powinny kiełkować po 2-3 dniach, u mnie na razie cisza, a mija właśnie 3 dzień.
Czekam ....

W międzyczasie fotki z kiełkowania nasionek. Adenium Arabicum i porównanie z Obesum.
Obrazek

Obrazek

Jak widać Arabicum jest spore, a w porównaniu z Obesum jest 2-3 krotnie większe.

Oraz mój najnowszy nabytek (nie jest to Adenium). Cena była bardzo atrakcyjna w porównaniu z ofertą z pewnego serwisu aukcyjnego więc się skusiłem ^^
http://imageshack.us/photo/my-images/705/dsc09442f.jpg/
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

tak się zastanawiam, dlaczego siejecie nasionka na ręczniku i przekładacie skoro z ziemi też normalnie kiełkują i tym samym oszczędza się im szoku z przenoszeniem, czy tylko chodzi o szybkość wzejścia?
U mnie z wysiewu 10 / wzeszło 9. Pierwszy raz wysiałam rok temu i mimo że wzeszło 100% to został mi jedna marna roślinka. Przyczyną okazały się ziemiórki i zbyt późny wysiew. Mam nadzieję że w tym roku maluchy się utrzymają :)
Awatar użytkownika
effcia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2011, o 17:08

Post »

Z ręcznika wzeszło mi około 80% nasionek. Koleje postanowiłam wysiać z ziemi, po prostu dopadł mnie leń... Wsadziłam 70 nasionek w ziemię, dziś mogę "cieszyć" się aż 11 siewkami... Jest to chyba mała różnica?

/edit/

Dodam, iż na kiełkowanie z ziemi czekałam 4 tygodnie i postanowiłam, że więcej nie ma co czekać...
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

A mi dzisiaj dopiero trzy puściły kiełki z 150 . Już 1,5 dnia leżą w ręczniku ma nadzieję że jutro już większość będzie miała kiełki .
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Piękne Arku Bonsai !
Fikus ;) Kiedyś też hodowałem Bonsai wydałem kupe kasy i zmarło. Bywa :(
Adenium mi rosną jak szalone wstawie kiedy foto.
jeszcze na razie żadne nie pokazało kiełka.
Wiem że kilka pleśń pokazało nie wiem czemu.
Pozdrawiam Dominik.
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

A co powiecie na takie bonzaje
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

U mnie na 63 nasiona adenium do tej pory nie wykiełkowało 9 :P
Swoje nasiona adenium moczyłam 4 godziny w letniej wodzie po czym umieściłam w mieszance ziemi do kaktusów, włókna kokosowego i perlitu w wielodoniczce, przykryłam folią i po 5 dniach pojawiły się pierwsze kiełki.
Z nasionami plumerii postąpiłam tak samo i pierwsze, które wykiełkowało pojawiło się po 7 dniach.
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

dawno mnie tutaj nie było,a tu tyle pozytywnie Adenium zakręconych,super sprawa,ja spokojnie hoduję sobie dwie sztuki(+2),które już pokazywałem w pierwszej części ,a teraz wyglądają tak
A. Obesum
Obrazek

A.Arabicum
Obrazek

i jeszcze dwie młode sadzonki z gałązek,arabicum przyjęło się w miare szybko,a obesum już miałem wyrzucić ,ale w końcu też puściło korzonki i ładne młode listki puszcza
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”