Kompostownik i jego rola.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompostownik i jego rola.
Proszę mnie nie linczować za folie, ale zrobiłam bardzo szybki kompostownik, taki dosłownie w parę minut, metodą dla kobiety co to facet nie lubi ogrodu i nic w nim nie chce robić:P Musiałam sama sobie coś wykombinować do tej pory miałam pod siatką po prostu górkę z odpadami. Mam co do tego w sumie dwa plany, albo układać na tym ściętą trawę do końca sezonu, ta co jest, jest z jednego koszenia, i później nasypać na to ziemi i posadzić tam np zioła. Albo dosypywać tej trawy i czekać na przerobienie. Czy ta folie wyjąc z środka? czy tylko poprzecinać po bokach by było jakieś powietrze, choć ona i tak ma dziurki na dole ? Nie wiem co z tym fantem trochę zrobić, wczoraj była sama siatka a dziś przeniosłam to i dodałam folie bo pomyślałam że w cieple szybciej się przerobi Jak przenosiłam trawę po 1 dniu było w środku już bardzo ciepło.
- paprotka882
- 500p
Tak czy tak już przeniosłam trawę w samą siatkę bez foli, parowało bardzo i już nieco capiło:) A czy od góry nakrywać folią by utrzymać wilgoć ?
- paprotka882
- 500p
Już znalazłam sobie odpowiedz zacytuje może komuś się przyda "Zamiast wrzucać odpadki do pojemnika możesz rzucać je na stos, a następnie przykryć tekturą lub
arkuszem folii. "
arkuszem folii. "
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za dobrze przykryta moze przygniwać.
- paprotka882
- 500p
W takim razie przykryje papierem i kartonami by deszcz też podlewał
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Re: Kompostownik
Podpowiedzcie proszę jak to jest z tym polewaniem kompostownika-mam 800l plastikowy zamykany więc mało wleje się do niego deszczu.Polać np raz na tydz 5 l konewką,10 l -czy jednak raz na miesiąc.Sąsiad np.bierze szlauch i leje wodą przez kilka sekund co kilka dni.Ja boję się aby od nadmiaru wilgoci nie doszło do gnicia.Kompostownik jest wysoki więc nie mam możliwości oceny wilgotności ręką.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lip 2014, o 11:17
Też nie wiem ile lać, kompostownik plastikowy, nie stoi w cieniu, nie mam takiej możliwości na działce, musi stać w pełnym słońcu, raz na 2 dni leje z węża woda ale nie wiem czy za dużo czy za mało, potrzeba doświadczenia by do tego dojść, tego nie zastąpią rady starych ogrodników w stylu "kompost ma mieć odpowiednia wilgotność". Słowo klucz "odpowiednią" trzeba wypracować latami
Kompostownik z Lidla
Dzień dobry wszystkim,
Dopiero zakładam ogród i na razie mam tylko trawnik "in progress". Chciałem założyć kompostownik, żeby mieć na ścinki z trawnika (docelowo ok. 8-9 arów). Ponieważ w przyszłym tygodniu do Lidla wracają kompostowniki, zastanawiam się czy jest sens taki kupić (poj. 360 l). A jeżeli tak to czy 2 mi wystarczą?
Pozdrawiam,
Jurek
Dopiero zakładam ogród i na razie mam tylko trawnik "in progress". Chciałem założyć kompostownik, żeby mieć na ścinki z trawnika (docelowo ok. 8-9 arów). Ponieważ w przyszłym tygodniu do Lidla wracają kompostowniki, zastanawiam się czy jest sens taki kupić (poj. 360 l). A jeżeli tak to czy 2 mi wystarczą?
Pozdrawiam,
Jurek
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Re: Kompostownik z Lidla
Jest taki temat "kompostownik" i w nim dużo informacji. Nie wiem jakie w Lidlu są , ale ja mam dwa plastikowe po 400l i to za mało. Ponadto teraz muszę wyrzucić wszystko, a nie wiem jak, bo ubiło się potwornie.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
Re: Kompostownik z Lidla
Zanim wydasz ciężkie pieniądze na ten lidlowy, to pomyśl, czy gdzieś blisko nie masz tartaku albo stolarza albo jakiejś budowy, kup kilka desek calówek, 4 kantówki, troche gwoździ i samemu zmontuj kompostownik. Będzie większy, tańszy i łatwiejszy w obsłudze. Te plastikowe są jakoś delikatne, sam nie kupiłem ale jak oglądałem to lekko lipnie wyglądają. Ten drewniany możesz obsadzić jakimś krzakiem albo np. dynią ozdobną - ma wielki liście i długie rozłogi, świetnie się nadaje potem na kompost po ścięciu i przesiekaniu szpadlem.
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Ja te swoje plastikowe kupiłam na alle za połowę cen w sklepach. Muszę powiedzieć, że mimo że wyglądają na "liche", to są naprawdę mocne i złączki doskonale trzymają. Wyjęłam któregoś dnia taką klapkę na dole i ładnie wysypało się. Ale i tak nie mogę się zebrać do przesypania tego...
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Cztery palety Euro jednorazowe po ok. 10-12zł. Złożyć w całość i kompostownik idealny do kompostowania. Tanim kosztem, a i można sobie go zaimpregnować więc i 5 lat wytrzyma bez niczego.
Inna opcja to pryzma kompostowa taką jak ja mam.
Inna opcja to pryzma kompostowa taką jak ja mam.
Witam.
Wiosną zabezpieczając przed kretami postawiłam na plastikowej siatce plastikowy kompostownik 400l.Składowałam w nim odpadki kuchenne, skoszoną trawę, chwasty i przesypywałam ziemią W czerwcu wpuściłam około300 szt. dżdżownic kalifornijskich. Odpady ładnie się kompostują.Wczoraj chciałam je przerzucić i widzę że w kompoście jest bardzo dużo czarnych bardzo szybkich robali.Jest ich tak bardzo dużo,o wiele więcej niż dżdżownic. Takie robale kiedyś widziałam w piwnicy w ziemniakach.Wydaje mi się że je dobrze karmię.Co robić?Czym je zlikwidować.?A może zastawić? Proszę o radę.
Wiosną zabezpieczając przed kretami postawiłam na plastikowej siatce plastikowy kompostownik 400l.Składowałam w nim odpadki kuchenne, skoszoną trawę, chwasty i przesypywałam ziemią W czerwcu wpuściłam około300 szt. dżdżownic kalifornijskich. Odpady ładnie się kompostują.Wczoraj chciałam je przerzucić i widzę że w kompoście jest bardzo dużo czarnych bardzo szybkich robali.Jest ich tak bardzo dużo,o wiele więcej niż dżdżownic. Takie robale kiedyś widziałam w piwnicy w ziemniakach.Wydaje mi się że je dobrze karmię.Co robić?Czym je zlikwidować.?A może zastawić? Proszę o radę.