Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Podobno nie daje się obornika i wapna w tym samym czasie. Nie jestem fachowcem, więc tylko powtarzam co usłyszałam.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Kochani mam pytanie nie do odrzucenia natomiast:moja ziemia jest gliniasta nawoziłam swojej roboty kompostu dawałam nawozy i ciągle nie ma efektu bo deszcze wypłukują z ziemi dobre lekkie składniki kompostu i dalej zostaje glina uprawiałam tę ziemie przez lata ale w ostatnich po obfitych deszczach z przed paru lat nie daję rady żeby doprowadzić ją do ładu.Co jeszcze można zrobić żeby ziemia rodziła nie próbowałam jeszcze dosypywać żwirku jak to gdzieś doradzano zawsze wyjmowałam kamienie z ziemi a nie na odwrót.Poraźcie bo mam sentyment do mojego kawałka nie chcę go stracić.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli zrobić rowki i w to nasypać torfu, a w to marchew czy tak?
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
Kochani od jesieni śledzę to forum i im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości,
M .twierdzi że już fiksuje , od wielu lat mam ogród ozdobny ale w tym roku chcę założyć ogród warzywny na części trawnika wraz z niedużą szklarnią ( cały czas się robi a końca nie widać ) 3mb x 6 mb w której chcę uprawiać pomidorki - rozsady już rosną i mają się dobrze . Obok szklarni robi się 8 sztuk skrzynek sosnowych na podniesione rabaty 30 cm wysokie 1,2 mb szerokie i 2,5 mb długie . Pogrupowałam je na 4 grupy A,B,C i D -wieloletni aby prowadzić 3-letni płodozman A 1 i A2 - ogórki , jarmuż , kapustne B 1 - pomidory
B2- seler,por, marchew buraki , C 1- groszek i fasola C2-cebula ,rzodkiewka , zioła jednoroczne , D 1 -truskawki , D2- rośliny wieloletnie rabarbar , szpinak , zioła wieloletnie .
Proszę o pomoc czy dobrze zaplanowałam przygotowanie podłoża - nadmieniam że dysponuję 2 przyczepki (samochodowe) podłoża po pieczarkach , 2 przyczepki kompostu przerobionego , dostęp do świeżego kurzeńca , przywiozę około 2 przyczepki tłustego torfu odkwaszonego od faceta który choduje pieczarki pH 6 i z allegro facet sprzedaje workowany przerobiony obornik zmieszany z ziemią ( twierdzi że w składzie jest w przeważającej części obornik) , mam też trochę popiołu z kominka i całą pryzmę trocin z topoli . Zaopatrzyłam się też w humus , biohumus i rosahumus.
W szklarni planuję zerwać murawę a ziemię ( III klasa z gliną) przekopać z kompostem i przerobionym obornikiem nawożenie rzędowo jak opisuje forumowicz) a jako nawóż kurzeniec.
Natomiast we wszystkich skrzyniach zerwać murawę , przekopać na dno rozsypać podłoże po pieczarkach w skrzynie A1- ogórki , A2-kapustne , B1-pomidory pomieszać odkwaszony torf , kompost i obornik a w pozostałych tylko kompost i odkwaszony obornik i tu mam wątpliwości czy nie domieszać czegoś . Jakie podłoże zrobić w skrzynce pod truskawki.
Podpowiedzcie proszę bo wiosna zbliża się dużymi krokami i czas zacząć działać. Licze się z tym ,że popełnie błędy w pierwszym roku ale chciałabym je przynajmniej zminimalizowć .
Dziękuję wszystkim za cenne rady które do tej pory wyczytałam i mam nadzieję wiedzę na forum zdobywać dalej , czapka z głowy przed forumowicz wiedza nieprzeciętna i anielska cierpliwości do laików takich jak ja .
. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
M .twierdzi że już fiksuje , od wielu lat mam ogród ozdobny ale w tym roku chcę założyć ogród warzywny na części trawnika wraz z niedużą szklarnią ( cały czas się robi a końca nie widać ) 3mb x 6 mb w której chcę uprawiać pomidorki - rozsady już rosną i mają się dobrze . Obok szklarni robi się 8 sztuk skrzynek sosnowych na podniesione rabaty 30 cm wysokie 1,2 mb szerokie i 2,5 mb długie . Pogrupowałam je na 4 grupy A,B,C i D -wieloletni aby prowadzić 3-letni płodozman A 1 i A2 - ogórki , jarmuż , kapustne B 1 - pomidory
B2- seler,por, marchew buraki , C 1- groszek i fasola C2-cebula ,rzodkiewka , zioła jednoroczne , D 1 -truskawki , D2- rośliny wieloletnie rabarbar , szpinak , zioła wieloletnie .
Proszę o pomoc czy dobrze zaplanowałam przygotowanie podłoża - nadmieniam że dysponuję 2 przyczepki (samochodowe) podłoża po pieczarkach , 2 przyczepki kompostu przerobionego , dostęp do świeżego kurzeńca , przywiozę około 2 przyczepki tłustego torfu odkwaszonego od faceta który choduje pieczarki pH 6 i z allegro facet sprzedaje workowany przerobiony obornik zmieszany z ziemią ( twierdzi że w składzie jest w przeważającej części obornik) , mam też trochę popiołu z kominka i całą pryzmę trocin z topoli . Zaopatrzyłam się też w humus , biohumus i rosahumus.
W szklarni planuję zerwać murawę a ziemię ( III klasa z gliną) przekopać z kompostem i przerobionym obornikiem nawożenie rzędowo jak opisuje forumowicz) a jako nawóż kurzeniec.
Natomiast we wszystkich skrzyniach zerwać murawę , przekopać na dno rozsypać podłoże po pieczarkach w skrzynie A1- ogórki , A2-kapustne , B1-pomidory pomieszać odkwaszony torf , kompost i obornik a w pozostałych tylko kompost i odkwaszony obornik i tu mam wątpliwości czy nie domieszać czegoś . Jakie podłoże zrobić w skrzynce pod truskawki.
Podpowiedzcie proszę bo wiosna zbliża się dużymi krokami i czas zacząć działać. Licze się z tym ,że popełnie błędy w pierwszym roku ale chciałabym je przynajmniej zminimalizowć .
Dziękuję wszystkim za cenne rady które do tej pory wyczytałam i mam nadzieję wiedzę na forum zdobywać dalej , czapka z głowy przed forumowicz wiedza nieprzeciętna i anielska cierpliwości do laików takich jak ja .
. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam ,Beata
tencia pisze:Czyli zrobić rowki i w to nasypać torfu, a w to marchew czy tak?
Nie. Gotowe podłoże ma być dane w rządek zamiast obornika i przykryte ziemią. Jeśli warunki są ku temu ,to rządki wyredlone
betty68
Jak na grunt III klasy to stanowczo za dużo tego dobrego.
Jak każda mężatkalojka 63 pisze:mam sentyment do mojego kawałka
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
Ale od 5 lat jest tam trawnik i ziemia pewnie wyjałowiona pod nim a skrzynki 30 cm muszę czymś wypełnić . W skrzynkach wymyśliłam uprawę warzyw aby woda deszczowa szybciej odpływała . Nie wiem tylko dalej jak przygotować podłoże w skrzynkach pod truskawki.
Chyba naprawdę już fiksuje
Chyba naprawdę już fiksuje
Pozdrawiam ,Beata
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a ja mam pytanie..
Wiosną chce zlikwidować 1 kompostownik..
przerobiony jest.. tylko latem na nim chwasty rosną..ale mniejsza z tym..
Mogę ziemie taką dać pod kwiatki zapewne..
A jaki wp ływ będzie miała taka ziemie z kompostownika na pomidory ogórki i inne warzywka..
czy po jej daniu np nie trzeba podkładać pod nogi pomidorom papryce i ogórkom (wątpie ale wolę się upewnić)
-- 17 mar 2013, o 22:13 --
a moze warto zostawić sobie taka ziemie aby za rok sadzoneczki w niej robić..??
Wiosną chce zlikwidować 1 kompostownik..
przerobiony jest.. tylko latem na nim chwasty rosną..ale mniejsza z tym..
Mogę ziemie taką dać pod kwiatki zapewne..
A jaki wp ływ będzie miała taka ziemie z kompostownika na pomidory ogórki i inne warzywka..
czy po jej daniu np nie trzeba podkładać pod nogi pomidorom papryce i ogórkom (wątpie ale wolę się upewnić)
-- 17 mar 2013, o 22:13 --
a moze warto zostawić sobie taka ziemie aby za rok sadzoneczki w niej robić..??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ania(a ile lat rosną te chwast) ... tak sobie myślę ,ze chwasty, co latem rosna ,to i składniki pokarmowe może już zeżarły. Na pewno będzie to fajna ziemia np. do rozsadnika,pulchniejsza ,lżejsza.
Asia
Asia
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Też mam do zlikwidowania taki kompostownik, przedtem wiecznie rosły na nim pokrzywy, od dwóch lat przykryty czarną agrowłókniną i rosły na nim wpierw dynie, a potem melony. Wiem że pewnie za dużo bogactwa to już w sobie nie ma i miejsce pod pomidory dodatkowo granulowanym obornikiem rzędowo zasilić, ale tak myślałam że do poprawy struktury gleby (piach) byłby idealny
Na razie przesiałam 6 taczek i usypałam z niej podwyższoną grządkę, którą przykryłam takim niskim tunelem. Wysiałam tam rzodkiewkę i wczesną kalarepę, może po tym jak będzie rosnąć zobaczę ile to to jeszcze warte
Dodatkowo chciałam się zapytać, pod pomidorki mam przekopany kawałek trawnika, tak że tunel zajmuje jego połowę. Tunel co roku składany na zimę, chcę postawić na drugą jego część. A co z terenem po zeszłorocznych pomidorkach? Nie chcę sadzić tam papryk bo to takie samo praktycznie wymagania pokarmowe ma (tylko nie bić jak głupoty piszę ), zresztą na nie inna miejscówka przygotowana. Raczej myślałam o wzbogaceniu jakimś poplonem tak by jak najlepiej przygotować ten skrawek pod następny sezon (2014). Co zasiać? Pozwolić rosnąć i tylko mulczować część naziemną czy przekopać i po chwili siać następne?
Na razie przesiałam 6 taczek i usypałam z niej podwyższoną grządkę, którą przykryłam takim niskim tunelem. Wysiałam tam rzodkiewkę i wczesną kalarepę, może po tym jak będzie rosnąć zobaczę ile to to jeszcze warte
Dodatkowo chciałam się zapytać, pod pomidorki mam przekopany kawałek trawnika, tak że tunel zajmuje jego połowę. Tunel co roku składany na zimę, chcę postawić na drugą jego część. A co z terenem po zeszłorocznych pomidorkach? Nie chcę sadzić tam papryk bo to takie samo praktycznie wymagania pokarmowe ma (tylko nie bić jak głupoty piszę ), zresztą na nie inna miejscówka przygotowana. Raczej myślałam o wzbogaceniu jakimś poplonem tak by jak najlepiej przygotować ten skrawek pod następny sezon (2014). Co zasiać? Pozwolić rosnąć i tylko mulczować część naziemną czy przekopać i po chwili siać następne?
Ania
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Posiać fasolę. Jak zbierzesz plony to nie wyrywać, tylko uciąć przy ziemi, a potem posiać poplon ale z innego rodzaju.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
W zeszłym roku Kalman oczywiście wykazywał objawy braku wapnia w glebie.
Objawy ro sucha zgnilizna.
Chciałbym to przed tym sezonem troche poprawić. Problem tylko taki, że z różnych przyczyn ziemia w tunelu jest przekopana dopiero teraz.
Myślałem oczywiście o jakiejś formie wapnowania, ale jak pamiętam to gleba miała odczyn naprawdę zasadowy. Płyn Helliga miał barwę mocno zieloną.
Czym wspomóc ziemie ?
Objawy ro sucha zgnilizna.
Chciałbym to przed tym sezonem troche poprawić. Problem tylko taki, że z różnych przyczyn ziemia w tunelu jest przekopana dopiero teraz.
Myślałem oczywiście o jakiejś formie wapnowania, ale jak pamiętam to gleba miała odczyn naprawdę zasadowy. Płyn Helliga miał barwę mocno zieloną.
Czym wspomóc ziemie ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
A po czym ona jest taka alkaliczna ?
Pewno popiołek był w ruchu ?
Pewno popiołek był w ruchu ?
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Ja tam popiołu nigdy nie sypałem. Nie żebym nie miał, ale węglowy to niech tam lepiej nie trafia.
W każdym razie w tym miejscu 3 lata przed postawieniem tunelu były ziemniaki. Później tylko perz.
Więc czym wapnować, żeby jeszcze bardziej nie podwyższać pH.
W każdym razie w tym miejscu 3 lata przed postawieniem tunelu były ziemniaki. Później tylko perz.
Więc czym wapnować, żeby jeszcze bardziej nie podwyższać pH.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.