Czosnek zimowy cz.2
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.2
Czy ktos z Was ma czosnek jary o w miarę równych ząbkach, jeśli tak to jaka to odmiana. Zawsze sadziłam ozimy, bo jakoś nie udawało mi się znaleźć jarego. Jakieś 2-3 lata temu udało mi się kupić kilka główek Jarusa - rośnie bardzo ładnie, świetnie się przechowuje, wygląda bardzo apetycznie a smakuje jak wygląda, tylko denerwują mnie te drobne ząbki w samym środku.
Dorota
A co z tych małych ząbków za małe główki wyrastają?
Ja do tej pory sadziłem tylko zimowy i wiadomo,że im większy ząbek to wyrasta dorodniejsza główka.
Ja do tej pory sadziłem tylko zimowy i wiadomo,że im większy ząbek to wyrasta dorodniejsza główka.
-
- 50p
- Od: 12 paź 2012, o 00:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Małe ząbki można zjeść Niestety taki urok Jarusa, że ma zróżnicowane ząbki wewnątrz główki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wreszcie udało mi się posadzić czosnek. Mam swój ,Harnasia. 200 szt ząbków (tak mniej więcej). Mam nadzieję ,że nie zapóźno.
Asia
Asia
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja również posadziłem dopiero przed chwilą, niestety malutko go miałem, 55 szt Harnasia i 40 szt odmiany Ornak.
Oprócz tego, również dziś jeszcze 50 sztuk ozimej dymki wysadziłem. Także mam nadzieję, że nie za późno ;)
Oprócz tego, również dziś jeszcze 50 sztuk ozimej dymki wysadziłem. Także mam nadzieję, że nie za późno ;)
Pozdrawiam, Jacek
-
- 50p
- Kontakt:
Spokojnie. Teoretycznie najlepszą datą na sadzenie jest 25 października, a wiec ok 5 tygodni przed zamarznięciem ziemi. Czosnek zdąży się ukorzenić a nie puści szczypioru.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
A ja nie oparłam się i czytając ile wsadziliście, jeszcze trochę wczoraj dosadziłam. Trochę późno , no niech to będzie taki eksperyment. Zobaczymy wiosną .
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Dla tych, którzy chcieliby posadzić Harnasia, a nie wiedzą skąd wziąć. W B....once jest pakowany po 3 szt 2,99 zł.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już jakiś czas temu ktoś pisał, że w B...ce jest Harnaś, ale w mojej niekoniecznie. Owszem jest pakowany po 3 szt. po 2.99 ale na etykiecie ma tylko kraj pochodzenia Polska i zero informacji o odmianie. No chyba, że jestem ślepa Poza tym jest za biały jak na Harnasia, ale nie przeszkadzało mi to w kupnie siateczki na próbę, już jakieś 2 tygodnie siedzi w ziemi.
Dorota
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
soprano sadziłam koło 15.10. Dziś zauważyłam, że wykiełkował. Szczypior ma kilka centymetrów. Zmarznie niechybnie, czy może niekoniecznie. Wiem, żeś Ty nie wróżbita... ale raźniej by mi było na duszy, gdybym wiedziała, że są szanse
-
- 50p
- Kontakt:
No nie wywróżę... Kurcze, może za płytko go utknęłaś. Mój sadzony wcześniej, bo końcem września i jakoś zielonego nie pokazuje. Wiele zależy od pogody. Jedyna szansa o taka że spadnie duuużo śniegu i go ładnie przykryje przed mrozami.
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Sadziłam na przepisowe 10cm... Czy mogę go w takim razie okryć białą agro w przypadku gdyby śniegu nie było a mróz się czaił?