Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
moonniiaa - wydaje mi się, że niedawno pikowałaś pomidorki.
Wg. mnie one jeszcze odchorowują zmianę warunków. Poczekałbym jeszcze z parę dni, ale wg. mnie nic złego się nie dzieje.
Wg. mnie one jeszcze odchorowują zmianę warunków. Poczekałbym jeszcze z parę dni, ale wg. mnie nic złego się nie dzieje.
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, pikowane parę dni temu. Te poskręcane były jeszcze przed pikowaniem takie, więc to nie efekt pikowania.
To dopiero co posiane pomidorki. Trzy dni od wysiania były "pod folią", cztery dni rosną. Czyli mają ~tydzień. Wszystko z nimi ok', tylko jedna na 200szt jest biała, bez chlorofilu. Myślę, że taka jej uroda i zdechnie śmiercią "naturalną od obucha". Po prostu nie spotkałem się z "albinizmem" wśród flory i trochę się zdziwiłem. W wolnej chwili sprawdzę co to za pomidor i dam fotkę.forumowicz pisze:I masz rację Slawgos. Czasem/ a nawet często/ nie wiemy czy pomidory wysiane były powiedzmy dwa tygodnie temu czy może dwa miesiące i stoją. A to ważna rzecz.
Pozdrawiam
Pozdr:)
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje były wysiewane 17 marca, pikowane niektóre 29 marca , reszta 2 kwietnia.
Ludwik ma rację. Trzeba do pomidorów podchodzić bardziej beznamiętnie. Z pomidorami jest jak z ludźmi ; nie każdy się rodzi Adonisem. Czasem trafi się ktoś np. z zezem rozbieżnym, ale to nie znaczy, że trzeba go od razu utylizowaćekopom pisze:Poczekaj, czas pokaże, czy następne liście też będą poskręcane.
To zanim padnie tą naturalną od obucha , to ja chętnie zobaczę albinoska.11krzych pisze:Myślę, że taka jej uroda i zdechnie śmiercią "naturalną od obucha".
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Pafcio sadzonkom nic nie odrywamy i nie odłamujemy, pierwsze listki same zżółkną i odpadną z czasem.
11krzych pokaz swojego albinosa jestem bardzo ciekawa.
11krzych pokaz swojego albinosa jestem bardzo ciekawa.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pafcio pisze:Mam pytanie: jeżeli rozsada puszcza mi pędy boczne to mam je obłamywać?
romaszko co innego pędy boczne a co innego liście - pafcio pyta o tzw wilki . Jeśli pędy boczne tzw wilki wypuszczają Ci odmiany , które zamierzasz prowadzić jednopędowo to oczywiście należy je wyłamać a swoją drogą to jaką dużą masz już tę rozsada , że już zaczyna puszczać "wilki"romaszka pisze:Pafcio sadzonkom nic nie odrywamy i nie odłamujemy, pierwsze listki same zżółkną i odpadną z czasem.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
No, właśnie! Ja sobie wyobraziłam, maleńkie sadzoneczki to co w nich wyłamywać?chudziak pisze:
romaszko co innego pędy boczne a co innego liście - pafcio pyta o tzw wilki . Jeśli pędy boczne tzw wilki wypuszczają Ci odmiany , które zamierzasz prowadzić jednopędowo to oczywiście należy je wyłamać a swoją drogą to jaką dużą masz już tę rozsada , że już zaczyna puszczać "wilki"
No to ja napiszę, że w tamtym roku w jednej małej sadzoneczce też wyrosły mi pędy boczne. Tylko teraz tak sobie myślę , ale to moje tylko rozmyślania, czy to nie będzie jeden z tych dziwolągów, co tak się będą rozkrzewiać. Tych, o których tu piszemy ostatnio.
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
jak będzie widno to zrobię fotki, ale wilki puszcza egzemplarz który wykiełkował z nasion "papryka słodka mix" z akcji:D siany w połowie lutego:) więc już sporawy jest:D u mnie roboczo nazwany jest tak jak podałem "papryka słodka mix" a co z niego wyrośnie... nawet nie wiem czy jest samokończący czy nie:) ale tak czy siak będzie szedł na 1 ped w tunelu:)
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
forumowicznie będę ukrywac, ze zalezalo mi na Twojej opini. Zasugerowalam sie komentarzem kozuli nt. Poskrecanych lisci. Na razie wiec nic z nimi nie robie. Czy moglbys jeszcze skomentowac ten egzemplarz ze sciemnialymi koncowkami?
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Nawet nie wiem, jak prowadzić papryki, i w tym roku nie mam żadnych z nasion. Najważniejsze chyba jest, żeby nie zostawić pierwszych kwiatów do owocowania.pafcio pisze:jak będzie widno to zrobię fotki, ale wilki puszcza egzemplarz który wykiełkował z nasion "papryka słodka mix" z akcji:D siany w połowie lutego:) więc już sporawy jest:D u mnie roboczo nazwany jest tak jak podałem "papryka słodka mix" a co z niego wyrośnie... nawet nie wiem czy jest samokończący czy nie:) ale tak czy siak będzie szedł na 1 ped w tunelu:)
pozdrawiam, Gunnar