Atlas chwastów
Re: Atlas chwastów
Witam,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji. Wyrasta mi coś takiego na moim trawniku i z miesiąca na miesiąc jest tego coraz więcej.
Wyrywam ręcznie ale to syzyfowa praca przy dużym trawniku. Szukam jakiegoś herbicydu który oszczędziłby mi trawę a ukatrupił
tego chwasta ale nie znając jego nazwy nie wiem czego szukać.
Pozdrawiam
Potrzebuję pomocy w identyfikacji. Wyrasta mi coś takiego na moim trawniku i z miesiąca na miesiąc jest tego coraz więcej.
Wyrywam ręcznie ale to syzyfowa praca przy dużym trawniku. Szukam jakiegoś herbicydu który oszczędziłby mi trawę a ukatrupił
tego chwasta ale nie znając jego nazwy nie wiem czego szukać.
Pozdrawiam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zapraszam tutaj viewtopic.php?f=32&t=55979
Przejrzałem cały wskazany topic i na temat tego chwastu nic nie znalazłem.
To nie jest chwastnica, być może moje zdjęcia nie są do końca udane. To bardziej przypomina liście krokusa tylko nie kwitnie.
Dosyć łatwo się je wyrywa, jednak mnożą się za szybko i wydaje mi się że one jakoś łączą się pod ziemią poprzez kłącze.
To nie jest chwastnica, być może moje zdjęcia nie są do końca udane. To bardziej przypomina liście krokusa tylko nie kwitnie.
Dosyć łatwo się je wyrywa, jednak mnożą się za szybko i wydaje mi się że one jakoś łączą się pod ziemią poprzez kłącze.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prościej będzie jak kępkę wsadzisz do donicy aby zakwitła. Po ,,kłosach" łatwiej ją rozpoznać.
Ja mam podobny problem z trawą która ma podziemne ,,rozrosty" jak perz i przypomina Twoją sadzonkę. Podobna z kłosa jest do ,,piaskownicy zwyczajnej".
Ja mam podobny problem z trawą która ma podziemne ,,rozrosty" jak perz i przypomina Twoją sadzonkę. Podobna z kłosa jest do ,,piaskownicy zwyczajnej".
Prośba o identyfikację.
Koniczyna, lucerna czy jeszcze coś innego? Przeszłam 32 strony i nie znalazłam takiej samej roślinki.
Strasznie upierdliwa!
Koniczyna, lucerna czy jeszcze coś innego? Przeszłam 32 strony i nie znalazłam takiej samej roślinki.
Strasznie upierdliwa!
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Albo nostrzyk. Nie masz zdjęcia kwiatów?
Nigdy nie widziałam kwiatów.... Serio !
Tzn. może nie trafiłam na czas kwitnienia, albo ich jeszcze nie było?
P.S: Wygooglowałam nostrzyk i nie wydaje mi się żeby to było to. Wykluczam
Tzn. może nie trafiłam na czas kwitnienia, albo ich jeszcze nie było?
P.S: Wygooglowałam nostrzyk i nie wydaje mi się żeby to było to. Wykluczam
-
- ---
To prędzej lucerna. Choć to mało pomoże przy rozwiązywaniu problemu.
Masakra, wszędzie czytam jaka ona jest cudowna, nikt nie postrzega jej jako uciążliwego, niemile widzianego gościa.
To lucerna,lepiej nie czekać aż zakwitnie tylko wyciąć i zrobić z tego gnojówkę pod rośliny(jeden z lepszych nawozów).Strasznie się rozrasta ,lepiej wyrywać z korzeniami.
-
- ---
Dziewanna?