Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
W zeszłym roku świetnie poradziły sobie posadzone prez moją Mamę sadzonki amsamitek z rozsady rwanej, którą otrzymała od sąsiadki. Myślę, że jeśli w tym roku będę robić rozsadę aksamitek, to po prostu wsypie nasionka do jednego pojemnika i potem takie podroślaczki bez problemu sobie poradzą w gruncie
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aż 350? Zaskoczyło mnie to myślałem, (po zdjęciach sądząc) że maksymalnie z 50 sztuk. Dzięki za informacjePawrzes pisze:Na pewno wystarczy Zależy jaką posiadasz gramaturę opakowania. W 1g znajduje się około 350 sztuk nasion aksamitki rozpierzchłej.Tomek_Os pisze:Możecie powiedzieć ile sztuk nasion znajduje się w opakowaniu aksamitki rozpierzchłej?
Tak obejrzałem sobie wielkość tych nasion na zdjęciach i zastanawiam się czy jedno opakowanie jakie mam wystarczy, tzn potrzebuję około 20-25 sztuk.
Jeśli nikt nie będzie wiedział to popołudniu otworzę i podzielę się tą wiedzą.
Swoją drogą, przecież miałem w tym roku aksamitki na rabacie, jak obrywałem przekwitłe kwiatostany nieraz widziałem nasiona i mogłem się zorientować jak są w sumie nieduże.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Potwierdzambenia85 pisze:Powiem że są to najłatwiejsze w uprawie kwiatki , wystarczy je posiać i nie zwracać na nie uwagi , jak chwasty wyrastają to wyplewić i tyle , ładnie rosną , a są długo kwitnącą ozdobą ogrodu , chociaż niektórzy nie cierpią ich zapachu , ja je lubię
To pierwsze kwiatki, które posiałam i ..... rosły bez marudzenia. I nawet wyglądały tak jak na opakowaniu. Wysiałam do gruntu, popikowałam i rosły. A zapach ..... naprawdę polubiłam
- Dziunia87
Tomek_Os jeśli zależy Tobie na dużej ilości nasion, to najlepiej jest właśnie zbierać nasionka z własnych egzemplarzy w trakcie całego sezonu , sukcesywnie jak kolejne kwiaty przekwitają
-
- 500p
Tak zrobię w tym roku Dziunia87
- Dziunia87
Ja jak zebrałam w sezonie 2012 to jeszcze mam pół pojemniczka 1L
Jak będziesz zbierać przekwitłe pąki z nasionami, to warto nasiona wyjąć z tego zasuszonego koszyczka i wysypać na kilka dni na gazetę, co by ładnie wyschły A jak jeszcze będzie chciało ci się pobawić to potem jeszcze można powybierac z nich tylko te dojrzałe nasionka, takie ciemnoczarne, sztywne i grubsze od pozostałych
Jak będziesz zbierać przekwitłe pąki z nasionami, to warto nasiona wyjąć z tego zasuszonego koszyczka i wysypać na kilka dni na gazetę, co by ładnie wyschły A jak jeszcze będzie chciało ci się pobawić to potem jeszcze można powybierac z nich tylko te dojrzałe nasionka, takie ciemnoczarne, sztywne i grubsze od pozostałych
-
- 500p
Muszę wrócić do tej strony wątku jesienią (już to widzę jak zapamiętam, która to była )
Dzięki jeszcze raz Dziunia87
Dzięki jeszcze raz Dziunia87
A ja poszukuję aksamitki Eva,jest cudowna bynajmniej tak wygląda na zdjeciu,może ktos się z nia spotkał?
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma to jak nasiona własnego zbioru. Już nieraz przekonałam się, że z takich nasion wyrastają silniejsze rośliny. Nie wiem co prawda, jak to będzie z aksamitkami, bo dopiero w zeszłym sezonie zebrałam pierwsze nasiona. Wkrótce się przekonam Zebrałam też koszyczki innych odmian z klombów, więc w tym roku będę miała więcej odmian Ale siać będę najwcześniej w kwietniu.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Moje białokremowe już wykiełkowały Kiełkują jak wszystkie aksamitki, czyli bardzo dobrze w PNOS nawet tych białokremowych jest dużo bo 100 szt. Myślałam ze będzie tylko kilka bo ktoś pisał z tamtego roku ze białych miał w paczce 6 w paczce pnosu jest około 100 nasionek
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
To zależy ilu gramowe opakowanie! Z opakowań Pnos-u Ożarów miewałam nawet do 100 szt! Kilkadziesiąt powinno być i z mniejszych! Choć bywają opakowania nowości, gdzie może być i kilka sztuk zaledwie!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
smirka pisze:A ja poszukuję aksamitki Eva,jest cudowna bynajmniej tak wygląda na zdjeciu,może ktos się z nia spotkał?
Ja kupiłem w zeszłym roku ale nasiona nie chcą kiełkować, sprawdziłem już pół torebki...
paprotka882 pisze:Moje białokremowe już wykiełkowały Kiełkują jak wszystkie aksamitki, czyli bardzo dobrze w PNOS nawet tych białokremowych jest dużo bo 100 szt. Myślałam ze będzie tylko kilka bo ktoś pisał z tamtego roku ze białych miał w paczce 6 w paczce pnosu jest około 100 nasionek
Nie za wcześnie jak na domowy parapet? Zalecana jest szklarnia (musi być widno) ale nie dopisali, że zalecaną temperaturą jest 14 stopni aż do maja.
Już PNOS nie mam jej na stanie sklepu internetowego.
6 sztuk jest w paczuszce zdecydowanie najbardziej okazałej odmiany Vanilla ale to nasiona F1.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Pawle a gdzie dostałeś nasiona aksamitki Eva?