Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z własnego doświadczenia: trzymałem na parapecie jak normalne kwiatki i tylko Mammillaria bocasana była w stanie wykrzesać z siebie kwiatki
W czerwcu zacząłem się dokształcać i w tej chwili jedna z moich "starych" mammillarii wypuściła 13 pączków kwiatowych Myślę, że to jest tak, jak ze wszystkim roślinami traktowane odpowiednio zawsze potrafią się odwdzięczyć
W czerwcu zacząłem się dokształcać i w tej chwili jedna z moich "starych" mammillarii wypuściła 13 pączków kwiatowych Myślę, że to jest tak, jak ze wszystkim roślinami traktowane odpowiednio zawsze potrafią się odwdzięczyć
Dawid
DawidS28- Cleistocactus strausii wymaga pełnego nasłonecznienia, podstawowego podłoża do kaktusów. min. temperatura to 10C. Rośliny te lubią latem dużo słońca i wody, poza tym spryskiwanie i mgławicowanie. Ziemia powinna być żyzna i przepuszczalna. Zimą nie zasuszamy ich zupełnie, gdyż łatwo tracą korzenie i trudno je wiosną odbudować. Zimować należy je w temperaturze 10÷12°C. Rozmnażamy je z nasion i sadzonek. Rosną dobrze na własnym korzeniu i są ozdobą każdej kolekcji.
Za waszą radą wsadziłam nowe kaktusy pod prysznic i sie zmył brud. Zaraz ide sobie zrobić z nich ogródeczek. Kupiłam miseczke ziemie i jakies ozdobne kamyczki. No i jakiś spray przeciw grzybom. jak zrobie to pokaże wam zdjęcie:)
Za waszą radą wsadziłam nowe kaktusy pod prysznic i sie zmył brud. Zaraz ide sobie zrobić z nich ogródeczek. Kupiłam miseczke ziemie i jakies ozdobne kamyczki. No i jakiś spray przeciw grzybom. jak zrobie to pokaże wam zdjęcie:)
No sadziłam oczywiscie w ziemi do kaktusów a posypałam wierzch jakimiś kolorowymi kamyczkami do dekoracji:)
cd. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7220
cd. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7220
No mi sie takie podoba, zwlaszcza, ze kamyczki pasują do dekoracji i dodatków w pokoju wiec brałam je również pod tym kontem. A mam tez pytanie. U mojego echinacactusa zauważyłam taką plamę, co to może być? Kupiłam go jakieś 3 tygodnie temu. Zastanawiams ie czy nie zmienić mu ziemi. Może tam tkwi problem. Ale sprawdzałam korzenie to były w porządku. Ale dla bezpieczeństwa kupiłam jakiś spray przeciw grzybom