Fasolka szparagowa cz. 2
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Witam,
Chciałbym pierwszy siew fasolki zrobić jak najwcześniej.
Zaopatrzyłem się w białą agrowłókninę.
I teraz:
Czy posiać fasolkę i położyć tkaninę na ziemi, czy trzeba zrobić jakąś "konstrukcje" żeby tkanina wisiała nad ziemią taki mini-tunelik???
Chciałbym pierwszy siew fasolki zrobić jak najwcześniej.
Zaopatrzyłem się w białą agrowłókninę.
I teraz:
Czy posiać fasolkę i położyć tkaninę na ziemi, czy trzeba zrobić jakąś "konstrukcje" żeby tkanina wisiała nad ziemią taki mini-tunelik???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zbyszek T
Posadż i połóż agrowłókninę tylko przyłóż aby wiatr nie "ukradł" ..
Spróbuj część podkiełkować , do tej pory mi się udawało.... dzisiaj zamoczyłam i będę "kombinować " bo to loteria z mrozem .
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli to nie ma być ogromna plantacja to najprościej wysiać fasolkę po 2-3 nasiona do małych doniczek lub jeszcze lepiej do rozpinanych pierścieni i trzymać w domu. Jak wykiełkuje to na dzień można wystawić na balkon a w nocy chować do mieszkania. Produkcja rozsady trwa ok. 30dni.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Swoją trzymam krócej w kubkach, muszę sprawdzić w notatkach, ale wydaje mi się, że 20-25 dni
Pozdrawiam Eugenia
- Ebabka
Fasolka do wschodów potrzebuje duuużo ciepła, nie chce Cię martwić, ale jak do tygodnia się nie pojawi, możesz siać od nowa W ubiegłym roku siałam raz 7 maja i niestety nie wzeszła ani jedna, dopiero drugi rzut z połowy maja się udał
Część fasolki była z rozsady wysadzona też 7 maja i ta rosła.
Część fasolki była z rozsady wysadzona też 7 maja i ta rosła.
Pozdrawiam Eugenia
Słuszna uwaga.
Ale ktoś tu niedawno tłumaczył, że ogrodnikowi wystarczy samo hobby. Jeść nie musi.
Ale ktoś tu niedawno tłumaczył, że ogrodnikowi wystarczy samo hobby. Jeść nie musi.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Straszycie przymrozkami, a ja się bardziej boje suszy. Przy dzisiejszym przyjemnym wiaterku ziemia traci wilgoć w zastraszającym tempie.
Czarno widzę wschody w późniejszym terminie. Pół biedy jak ktoś ma 3 a, można podlewać. Ale dziesiąt arów różności, no to już problem. U mnie za tydzień przy takiej pogodzie ziemia będzie wyschnięta na wiór. Ziemia nie ma w ogóle zapasów wody, nie było śniegu. Mam takie samo ryzyko, że mi nie zejdzie dzisiaj (z racji zimna) jak i za dwa tygodnie (z racji suszy). Dziś posiałam. Jak nie zejdzie będę siała do kubków, bo potem mi na pewno nie zejdzie. Prognozy deszczu nie zapowiadają.
Czarno widzę wschody w późniejszym terminie. Pół biedy jak ktoś ma 3 a, można podlewać. Ale dziesiąt arów różności, no to już problem. U mnie za tydzień przy takiej pogodzie ziemia będzie wyschnięta na wiór. Ziemia nie ma w ogóle zapasów wody, nie było śniegu. Mam takie samo ryzyko, że mi nie zejdzie dzisiaj (z racji zimna) jak i za dwa tygodnie (z racji suszy). Dziś posiałam. Jak nie zejdzie będę siała do kubków, bo potem mi na pewno nie zejdzie. Prognozy deszczu nie zapowiadają.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Za 4 dni na Podkarpaciu ma porządnie podlać.
Zbyszkowi z Wrocławia numer z fasolką może się udać.
Zbyszkowi z Wrocławia numer z fasolką może się udać.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U nas jest jednak chyba trochę cieplej.Ale susza jak wszędzie.Ja dziś również wysiałem fasolkę szparagową z tym,że do doniczek.
Zobaczymy, jak wyjdzie, to wyjdzie, nie wyjdzie, to dosieję w połowie maja...
U mnie bardzo sucho, nie padało dawno, ziemia jak wiór. Ale podlewam, może wystarczy...
U mnie bardzo sucho, nie padało dawno, ziemia jak wiór. Ale podlewam, może wystarczy...
- Ebabka
Fasolka Laurina 14 kwietnia ziarenka wrzucone do kubeczków, wyjątkowo wigorna, dzisiaj poszła na grządki
Pozdrawiam Eugenia
Ładny widok. Oby tylko przetrwały.