Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
MAX i adenium
Adenium w hydroponice nie podlewamy z góry, uzupełniamy tylko wodę z nawozem, lejemy do pełna pojemnik.
Poprzednio moje największe adenium dostało podłoże mineralne z dodatkiem przefermentowanego nawozu krowiego i węgla drzewnego bambusowego, do podłoża dodaję również pociętą w kostki wełnę mineralną w zastępstwie za podłoże kokosowe. Pociętą wełnę mineralną kupuję w sklepie do uprawy storczyków ciętą kostkę tnę jeszcze drobniej i dodaję jej niedużo.
Adenium w hydroponice nie podlewamy z góry, uzupełniamy tylko wodę z nawozem, lejemy do pełna pojemnik.
Poprzednio moje największe adenium dostało podłoże mineralne z dodatkiem przefermentowanego nawozu krowiego i węgla drzewnego bambusowego, do podłoża dodaję również pociętą w kostki wełnę mineralną w zastępstwie za podłoże kokosowe. Pociętą wełnę mineralną kupuję w sklepie do uprawy storczyków ciętą kostkę tnę jeszcze drobniej i dodaję jej niedużo.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
-
- 50p
- Od: 11 maja 2015, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jerzyk
Dziękuję.
--- 28 maja 2015, o 14:38 ---
Jak często nawozicie. Ja raz na 2 tygodnie płynnym nawozem do kaktusów, czy to dobry wybór?
-- 28 maja 2015, o 14:40 --
Jerzyk
Zazdroszczę odmiany mini size. Chciałem nabyć nasionka ale nigdzie nie mogę znaleźć.
Dziękuję.
--- 28 maja 2015, o 14:38 ---
Jak często nawozicie. Ja raz na 2 tygodnie płynnym nawozem do kaktusów, czy to dobry wybór?
-- 28 maja 2015, o 14:40 --
Jerzyk
Zazdroszczę odmiany mini size. Chciałem nabyć nasionka ale nigdzie nie mogę znaleźć.
Adenium... Cudowna roślinka. Kaktusy- też cuda
Max i adenium
Max i adenium
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
MAX i adenium
Tak jak pisałem wcześniej dodaję Burzę kwiatów ma lepszą zawartość fosforu i potasu w porównaniu do nawozu do kaktusów.
Tak jak pisałem wcześniej dodaję Burzę kwiatów ma lepszą zawartość fosforu i potasu w porównaniu do nawozu do kaktusów.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
-
- 50p
Jerzyk
na razie spróbuję z moim nawozem, może jak się skończy to wymienię.
A adenia w nowych podłożach. Puszcza wiele nowych listków. Trudno się dziwić ciepełko ma od rana do wieczora i mocne słonko ( jak dopisuje pogoda) do południa.
na razie spróbuję z moim nawozem, może jak się skończy to wymienię.
A adenia w nowych podłożach. Puszcza wiele nowych listków. Trudno się dziwić ciepełko ma od rana do wieczora i mocne słonko ( jak dopisuje pogoda) do południa.
Max i adenium
Max i adenium
-
- 50p
Reszke
Wg mnie takie warunki są sprzyjające, gdyż w słońcu będzie im lepiej niż w cieniu. Dobra temperatura dla adenium to 20-30 stopni. Oczywiście może być mniej tylko wtedy częściej trochę podlewać. Powodzenia z rošlinkami.
Wg mnie takie warunki są sprzyjające, gdyż w słońcu będzie im lepiej niż w cieniu. Dobra temperatura dla adenium to 20-30 stopni. Oczywiście może być mniej tylko wtedy częściej trochę podlewać. Powodzenia z rošlinkami.
Max i adenium
Max i adenium
Przy niższej temperaturze częściej podlewać? Chyba na odwrót .....
-
- 50p
Przepraszam
Przy niższej temperturze rzadziej podlewać
Lady H
Dziękuję za poprawienie
Przy niższej temperturze rzadziej podlewać
Lady H
Dziękuję za poprawienie
Max i adenium
Max i adenium
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 kwie 2015, o 10:18
Dziękuje za odpowiedź
Zdaję sobie sprawę że lepiej w słońcu, tylko czy takie maluchy się nie ugotują?
Przy temperaturze bardziej mi chodziło o minimalną, bo o ile dla dorosłych adenium nie powinna spaść poniżej 10, to co z takimi dopiero co wysianymi? Wytrzymają w nocy 12 stopni?
Zdaję sobie sprawę że lepiej w słońcu, tylko czy takie maluchy się nie ugotują?
Przy temperaturze bardziej mi chodziło o minimalną, bo o ile dla dorosłych adenium nie powinna spaść poniżej 10, to co z takimi dopiero co wysianymi? Wytrzymają w nocy 12 stopni?
-
- 50p
Ja bym nie ryzykował. Takie małe sadzonki muszą mieć ciągle ciepło. na razie albo trzymaj je w domu albo na noc zanoś do środka.
Max i adenium
Max i adenium
Ja swoje 1,5 miesięczne maluchy trzymam w środku na południowo-zachodnim parapecie i nie przesuszam ich tak mocno jak starsze rodzeństwo
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 kwie 2015, o 10:18
Mam tylko południowe i północne okna. Mieszkam w starej poniemieckiej kamienicy gdzie są grube mury, parapety wycofany, a na południowym oknie słońce jest tylko 2-3 godz. i to skrajnie niekorzystnie, bo potrafi wtedy być nawet 40 stopni. Tak więc chciałbym jak najszybciej uciec na balkon I stąd też moje pytania. I następne z serii: lepiej zimniej (np. 16-17 stopni) a więcej światła, czy jednak ciepło jest najważniejsze?
Z góry przeprasza za tyle pytań ale w ogóle uprawą roślin zainteresowałem się gdzieś w marcu tego roku. Do tej pory głównie czytałem ale brakuje mi jeszcze "paru" informacji aby poukładać sobie to wszystko w głowie
Z góry przeprasza za tyle pytań ale w ogóle uprawą roślin zainteresowałem się gdzieś w marcu tego roku. Do tej pory głównie czytałem ale brakuje mi jeszcze "paru" informacji aby poukładać sobie to wszystko w głowie
-
- 50p
Reszke
Okno południowe do 40 stopni 3 godziny światła
Balkon 16-17 stopni ( nocą? dniem?) dużo światła
Okno północne ( ile światła? Ile stopni? )
Jeśli na balkonie nocą 16-17 stopni i dużo światła to wg mnie powinieneś wybrać tą opcję. 40 stopni dla adenium to trochę duzo i tylko 3 godziny? To chyba nieodpowiednie warunki. Dlatego pytam się jeszcze o okno północne, bo o nim nie pisałeś.
Nie martw się, że tyle pytań. Ja na początku pisałem jeszcze więcej niż ty
Okno południowe do 40 stopni 3 godziny światła
Balkon 16-17 stopni ( nocą? dniem?) dużo światła
Okno północne ( ile światła? Ile stopni? )
Jeśli na balkonie nocą 16-17 stopni i dużo światła to wg mnie powinieneś wybrać tą opcję. 40 stopni dla adenium to trochę duzo i tylko 3 godziny? To chyba nieodpowiednie warunki. Dlatego pytam się jeszcze o okno północne, bo o nim nie pisałeś.
Nie martw się, że tyle pytań. Ja na początku pisałem jeszcze więcej niż ty
Max i adenium
Max i adenium