Czym nawozić pomidory-cz.3
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Zielona piętka to oznaka nadmiaru azotu ten z kolei ogranicza pobieranie potasu. Potasu nie sypie się co kilka dni pod krzaki, bo jest zatrzymywany (sorpcja) w podłożu i wystarczy jedno nawożenie jesienią pod pług sól potasowa a na wiosnę siarczan. Masz jakies dzjęcia tych pomidorów?
Pozdrawiam. Jacek
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Potasem można bardzo szybko zasolić glebę. Wczesną wiosną rozsypać z umiarem siarczan potasu (ilość zależna od nawożenia w poprzednich sezonach i rodzaju gleby). W sezonie rozrobić w konewce najlepiej wieloskładnikowy o dużej zawartości potasu (ew. saletra potasowa) i podlewać co np. 2 tygodnie
Zielona duża piętka to może być cecha odmianowa
Zielona duża piętka to może być cecha odmianowa
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Zdjęć nie mam niestety, ale wyglądały tak jak na tej stronie:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1 ... 4&numer=08
Potasem, oddzielnie, nie nawoziłem nigdy. Zawsze na wiosnę przekopuję ziemię z kompostem w ilości 4 taczki na 30m2. Dodatkowo zasiliłem nawozem biohumus do pomidorów, ale zgodnie z etykietą. W poprzednim sezonie uprawiałem te same odmiany i nawoziłem tak samo, a problemu nie było. Takie same objawy były na pomidorach w gruncie i pod folią. Nie na wszystkich roślinach i nie w jednakowym nasileniu. Prawdopodobne że przesadziłem z azotem, a może po prostu po wielu latach uprawy zubożyły glebę z potasu po prostu? Który rodzaj siarczanu potasu zastosować na wiosnę? Ten granulowany, czy ten w formie rozpuszczalnej?
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1 ... 4&numer=08
Potasem, oddzielnie, nie nawoziłem nigdy. Zawsze na wiosnę przekopuję ziemię z kompostem w ilości 4 taczki na 30m2. Dodatkowo zasiliłem nawozem biohumus do pomidorów, ale zgodnie z etykietą. W poprzednim sezonie uprawiałem te same odmiany i nawoziłem tak samo, a problemu nie było. Takie same objawy były na pomidorach w gruncie i pod folią. Nie na wszystkich roślinach i nie w jednakowym nasileniu. Prawdopodobne że przesadziłem z azotem, a może po prostu po wielu latach uprawy zubożyły glebę z potasu po prostu? Który rodzaj siarczanu potasu zastosować na wiosnę? Ten granulowany, czy ten w formie rozpuszczalnej?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czy pomidory miały nadnaturalnie duże, ciemnozielone liście czy raczej drobne i żółtozielone?
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Taką ilością kompostu na 30 m2 to na pewno nie przesadziłeś z azotem. Ja zastosował bym jeszcze do kompostu przed sadzeniem na ok 2 tygodni yara mila complex lub azofoskę w dawce ok. 1,5 - 2 ,5 kg na 30 m2. Póżniej w sezonie podlanie kilka razy nawozem o dużym potasie.
Jeszcze inna przyczyna to upalne lato i powyżej 30 *C likopen (czerwony barwnik) się nie tworzy. Można jeszcze delikatnie zwiększyć ilość potasu do podlewania i zastosować opryski dolistne najlepiej czym wieloskładnikowym z mikroskładnikami.
Jeszcze inna przyczyna to upalne lato i powyżej 30 *C likopen (czerwony barwnik) się nie tworzy. Można jeszcze delikatnie zwiększyć ilość potasu do podlewania i zastosować opryski dolistne najlepiej czym wieloskładnikowym z mikroskładnikami.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Krzewy wyglądały normalnie. Ani nie poszły w busz, ani nie były jakieś cherlawe. Nie licząc jednej rosyjskiej, sercowatej odmiany. Ale ona zawsze wyglądała jakby stała nad progiem grobu. Owocuje za to przyzwoicie. Rzeczywiście był okres upiornych upałów. W pewnym momencie rośliny pod folią (mimo ciągłego wietrzenia) przestały nawet wiązać owoce. To może być część przyczyny. Mam nadzieję, że ten rok dzięki waszym radom będzie pomidorowo łaskawszy.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ostatnio oglądałem w telewizji jak ogrodnik dawał do dołka pod pomidora garść granulowanego nawozu bydlęcego. Przysypywał nawóz ok 10 cm ziemi i sadził pomidora. Czy ktoś z Was tak robi?
Czy nawóz nie spali korzeni jak już tak sięgną?
Czy nawóz nie spali korzeni jak już tak sięgną?
Pozdrawiam Krzysiek
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Nie, w zeszłym sezonie robiłem tak z pomidorami we wiadrach.
Moja teściowa tak robi pod folią , do dołka z pomidorem daje normalny obornik bydlęcy, zasypuje ziemia i na to sadzi pomidory , a nawet sadza je w workach. 2 lata temu tak robiłam do małych donic mimo że dawałam.lyzke to i tak miały chyba zbyt dużo na start , ale plony były ok.
Pozdrawiam, Werka
- marcin_pl
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 01:13
Ja również wsypuję dobrą garść nawozu granulowanego do dołków z tym że trochę mieszam z ziemią . Pomidory zawsze są zadowolone.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Rok temu zalewałam obornik granulowany wodą i po kilku dniach taki przefermentowany obornik wlewałam do dołków gdzie sadziłam pomidory, nie wiem czy to dobra metoda ale bałam się właśnie popalenia roślin przez zbyt mocne działanie obornika
Milena
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
No właśnie słyszałem też o metodzie żeby wrzucić granulowany obornik do wiaderka z wodą. Po przefermentowaniu na kilka dni przed sadzeniem pomidorów wlać w dołek.
I która metoda będzie lepsza dla pomidorów:
- z suchym obornikiem w dołek
- z przefermentowanym???
I która metoda będzie lepsza dla pomidorów:
- z suchym obornikiem w dołek
- z przefermentowanym???
Pozdrawiam Krzysiek
Ja całą zimę zbieram skórki z bananów susze je na grzejnikach jak są bardzo suche blenduję na pył do słoika a przed sadzeniem pomidora robię dołek wsypuje łyżeczkę sproszkowanych skórek z banana trochę skorupek z jajek ,gałązka przefermentowanej pokrzywy do tego kompost tylko nie wolno uzywać kompostu z obierek z ziemniaka,wszystko mieszam i sadze pomidora ,nie podlewam dopiero po trzech dniach,ale podlewam pomidora przed wsadzeniem,a potem to juz tylko pielęgnacja i raz na 10 dni oprysk zawiesiną z drożdży i podlewanie gnojówką z pokrzyw