Kaktusy i sukulenty zimą.
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak dbać o kaktusy zimą?
Dzięki raz jeszcze. E. bupleurifolia podoba mi się znacznie bardziej, niż E. susanae. No nic, wujek żony prowadzi hurtownię kwiatów (z jakimiś pospolitymi krzakami), ale po rośliny jeździ do Holandii, może tam uda się ją znaleźć.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Moim zdaniem tam najszybciej. Próbuj też na naszym rodzimym portalu u znanych hodowców. Ja swoją sprowadziłam właśnie w ten sposób, ale najlepiej w sezonie, czyli tak od kwietnia. Powodzenia!
- tom_ek
Czołem,
wczoraj odwiedziłem kaktusy na zimowisku i zauważyłem, że kilka z nich mocno się pomarszczyło. Wiem, że marszczenie się to normalny objaw zimowania, ale pozostałe zmarszczyły się ledwo zauważalnie lub wcale, zaś te poniżej mocno (na zdjęciach zresztą wyglądają znacznie lepiej, niż w rzeczywistości). Są to młode jeszcze rośliny: Neochilenia occulta x2 i Turbinicarpus (nie pamiętam jakiego gatunku). Co radzicie, poczekać jeszcze spokojnie do wiosny i dać im spokój, czy może jednak odrobinę podlać? Z góry dziękuję za odpowiedź.
wczoraj odwiedziłem kaktusy na zimowisku i zauważyłem, że kilka z nich mocno się pomarszczyło. Wiem, że marszczenie się to normalny objaw zimowania, ale pozostałe zmarszczyły się ledwo zauważalnie lub wcale, zaś te poniżej mocno (na zdjęciach zresztą wyglądają znacznie lepiej, niż w rzeczywistości). Są to młode jeszcze rośliny: Neochilenia occulta x2 i Turbinicarpus (nie pamiętam jakiego gatunku). Co radzicie, poczekać jeszcze spokojnie do wiosny i dać im spokój, czy może jednak odrobinę podlać? Z góry dziękuję za odpowiedź.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym nie podlewał. Moje podobnie wyglądają i mają się dobrze. Jeszcze nie pora na wybudzanie. Poza tym z tego co mi wiadomo, to wpierw nie podlewa się, tylko spryskuje przez pewien okres czasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zgadzam się z Norbertem. Też bym nie podlewał. Jeszcze dzień jest krótki i rośliny odpoczywają. Teraz w lutym, podczas ciepłych dni niektórzy zalecają spryskiwanie notokaktusów. U mnie kwitnie już Parodia chrysacanthion, ale jej nie podlewam
Jeśli teraz je podlejesz to wydasz na nie wyrok śmierci. Jeśliby to jakimś cudem jednak przeżyły i pociągnęły wodę, to zapewne zaczną rosnąć i zdeformują się z braku słonka.
Możesz je delikatnie zrosić spryskiwaczem raz dziennie w przeciągu kilku dni, być może odzyskają trochę turgoru. Jednak to także niesie pewne ryzyko zgnilizny, choroby grzybowej i szpecących przebarwień. Jeśli się na to zdecydujesz to najpierw usuń pozostałości po kwiatach z turbiniaczka. Jednak moim zdaniem, mimo, że pokurczone i zapadnięte nie wyglądają te rośliny źle i powinny te 2-3 miesiące wytrzymać. Decyzję musisz jednak podjąć sam.
Możesz je delikatnie zrosić spryskiwaczem raz dziennie w przeciągu kilku dni, być może odzyskają trochę turgoru. Jednak to także niesie pewne ryzyko zgnilizny, choroby grzybowej i szpecących przebarwień. Jeśli się na to zdecydujesz to najpierw usuń pozostałości po kwiatach z turbiniaczka. Jednak moim zdaniem, mimo, że pokurczone i zapadnięte nie wyglądają te rośliny źle i powinny te 2-3 miesiące wytrzymać. Decyzję musisz jednak podjąć sam.
Kaktusów na zimowisku nie zraszamy - nie mylić z wybudzaniem.Drastyczne podniesienie wilgotności i stworzenie im polskiej zgniłej zimy jak dziś za oknem, to dla nich śmierć.Rośliny są zdrowe i sobie poradzą.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
- tom_ek
Dzięki wszystkim za wskazówki, do których się zastosuję.
- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Mam pytanie. Na okres zimowania moje wilczomlecze postawiłam na chłodnym parapecie i przestałam je podlewać (od końca października nie dostały wody). Jednak zauważyłam, że się wyciągają. Co zrobić, aby nie rosły? Mają chłodno , nie są podlewane , a i tak przyrastają.
Mam pytanie. Na okres zimowania moje wilczomlecze postawiłam na chłodnym parapecie i przestałam je podlewać (od końca października nie dostały wody). Jednak zauważyłam, że się wyciągają. Co zrobić, aby nie rosły? Mają chłodno , nie są podlewane , a i tak przyrastają.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Być może za późno zaprzestałaś podlewania i miały jeszcze zapas wody, żeby rosnąć. Albo dużo wilgoci jest w pomieszczeniu.
Według mnie są dwie opcje: albo wynieść do jeszcze chłodniejszego pomieszczenia, albo przestawić na słoneczny parapet (bez podlewania).
Dużo się wyciągnęły?
Według mnie są dwie opcje: albo wynieść do jeszcze chłodniejszego pomieszczenia, albo przestawić na słoneczny parapet (bez podlewania).
Dużo się wyciągnęły?
- kocham_fizyke
- 100p
Wyciągnęły się coś około 1 cm. Brzydko to wygląda chudy, jasnozielony przyrost :/
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
W jakiej temperaturze je trzymasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kocham_fizyke
- 100p