Budleja Dawida - omżyn (Buddleja davidii)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Budleja (omżyn), którą wybrać?
Aniu,jaką w końcu posadziłaś i jak Ci zimowała do tej pory?
Halina
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moja skrętnolistna urosła dość ładnie i po ostatniej, bezśnieżnej zimie zmarzła. Musiałam posadzić nową.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Czy można gdzieś u was dostać Budleję Flower Power? A może ktoś już ją ma? Ciekawa jestem czy faktycznie kwiaty są kolorystycznie podobne do tych na zdjęciach w internecie ...
Mam jedno miejsce wolne i idealnie by mi pasowała kolorystycznie , zastanawiam się też nad skrętolistną ale FP bardziej kolorem mnie przekonuje
Mam jedno miejsce wolne i idealnie by mi pasowała kolorystycznie , zastanawiam się też nad skrętolistną ale FP bardziej kolorem mnie przekonuje
Re: Budleja Dawida Black Knight
Witam wszystkich. Mam dwa pytania. Czy Budleja urośnie na kwaśniej glebie? I czy można ją przycinać jesienią przed zimą. Kupiłam perowskią i pani w szkółce doradzała mi przycinać mocno ją przed zimą i okryć, wtedy nie przemarznie. Mieszkam w rejonie mrozowym 5 b
heheh co za geniusz ta pani.Jak zaczniesz przycinac budleie przed zima to badz pewna(y) ze przemarznie.Scinac ostro na wiosne a na zime zrobic kopczyk .
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja również zalecam klientom przycinać je wiosną. Tak jest najbezpieczniej.
Powiem Wam jednak, że w swoim ogrodzie ścinam je jesienią do wysokości ok 70-80 cm, kopczykuję. Wiosną przycinam resztę. Od kilku lat tak robię i żyją. Ale należy zaznaczyć, że budleje mam zasłonięte dodatkowo żywopłotem, który z pewnością też daje ochronę.
Jedynie budleja Weyera 'Sungold' ( o żółtych kwiatach) przemarzła mi w ową sławetną zimę 2 lata temu.
Powiem Wam jednak, że w swoim ogrodzie ścinam je jesienią do wysokości ok 70-80 cm, kopczykuję. Wiosną przycinam resztę. Od kilku lat tak robię i żyją. Ale należy zaznaczyć, że budleje mam zasłonięte dodatkowo żywopłotem, który z pewnością też daje ochronę.
Jedynie budleja Weyera 'Sungold' ( o żółtych kwiatach) przemarzła mi w ową sławetną zimę 2 lata temu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
A przepraszam, że znowu się pytam, czy budleje często chorują. Bo napaliłam sie na nią bardzo po obejrzeniu programu.
Czyli że mam ją na jesieni przyciąć do 70 cm, zakopczykować i na wiosnę przyciąć zupełnie? Dobrze rozumiem?
Czyli że mam ją na jesieni przyciąć do 70 cm, zakopczykować i na wiosnę przyciąć zupełnie? Dobrze rozumiem?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Napisałam wyraźnie, że klientom zalecam cięcie wiosenne. Jedynie u siebie w ogrodzie stosuję częściowe cięcie jesienią. Mieszkasz w strefie 5b, wiec powinnaś jednak mocniej je chronić. Przycinaj wiosną.
Jeśli chodzi o choroby to czasami zdarza się mączniak prawdziwy.
Jeśli chodzi o choroby to czasami zdarza się mączniak prawdziwy.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Ja zauważyłem, że ze szkodników lubią ją przędziorki.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To fakt - przędziorki też niestety
- Beatriceee
- 200p
- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Kontakt:
Re: Budleja
Czy ma ktoś doświadczenie w sianiu Budleji?
Posiałam jakieś 2 tygodnie temu w pudełku po lodach, przykryłam aby nie miały nasiona dostępu do światła i czekam i czekam i nic, czarna gleba
Jeśli wypuści coś, to kiedy można spodziewać się kwiatów?Jeszcze w tym roku?
Posiałam jakieś 2 tygodnie temu w pudełku po lodach, przykryłam aby nie miały nasiona dostępu do światła i czekam i czekam i nic, czarna gleba
Jeśli wypuści coś, to kiedy można spodziewać się kwiatów?Jeszcze w tym roku?
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona powinny kiełkować po 3-4 tygodniach. Czasami przewietrzaj zawartość pudełka tzn odkrywaj je. Budleja rośnie bardzo szybko tylko jest żarłoczna więc może się udać otrzymać kwiaty w tym roku.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Oj zdecydowanie kupiłabym sadzonkę - koszt ok 8zł za taka 40-60cm ,a wiadomo jaki kolor i że zakwitnie jeszcze w roku zakupu
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........