Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Marto gratuluję porwania się na orchidarium, bo to jednak duże przedsięwzięcie. Ja bym bardzo chciała, ale na chceniu się kończy, jednak realizacja mnie wciąż przerasta.
Super, że wrzucasz dokumentację fotograficzną, będę śledzić, bo jest mega ciekawa.
Zwłaszcza mnie ciekawi jak masdevallia sobie poradzi, bo w naturze nawet te ciepłolubne mają chłodniejsze noce i 10-stopniową różnicę między dniem a nocą. A jakie masz temperatury w akwarium nocą?
Trzymam kciuki, żeby wszystko pięknie się zaaklimatyzowało i rosło :)
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

WoW ;:oj Marto chwilę mnie nie było a tu już takie postępy ;:oj Jestem pod wielkim wrażeniem
Orchidarium wygląda cudnie i pomyśleć że tak szybko wszystko urządziłaś ;:180
Kibicuję bardzo Twoim dalszym poczynaniom i z przyjemnością będę śledzić dalsze zapełnianie i rozrost Twojego raju :wit
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem. Ogrom pracy, a tak jak pisali poprzednicy pewnie ani się obejrzysz, a tam prawdziwa dżungla będzie. :)

Może spróbuj z drutem aluminiowym oksydowanym? Jest miękki, łatwo go dopasować i występuje w wielu rozmiarach, są takie cieniutkie, niewiele grubsze od nitki. Po wpisaniu drut do bonsai powinnaś znaleźć bez problemu.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Joanno Art mam tzw super extra ręczny system zraszania. :;230 Otwieram otwory w pokrywie u góry, wsadzam lance i pryskam. Plusem tego jest to, że prysne tam gdzie trzeba a nie jak przy automacie wszystko.
Niestety koszty wyposażenia plus koszty roślin to parę złotych wyniosło a jak widać jeszcze daleko do końca. Oczywiście chciałoby się już mieć wszystko ładnie gotowe, ale.. jak zawsze wszystko rozbija się o kasę.
Joanno w orchidarium mam z tyłu dwa otwory wentylacyjne cały czas otwarte, plus u góry w pokrywie dwa kolejne - takie żeby otworzyć i nakarmić rybki, ale one są zamknięte. Na tą chwilę testuje ile tej wentylacji trzeba, ale muszę uważać żeby jednocześnie zachować wyższa temperaturę. Tu jeszcze będę obserwować.
Rośliny planuje nawozić dolistnie, ale to jak już się roślinki zaaklimatyzują.

Luisa witaj u mnie. Faktycznie orchidarium to nie małe przedsięwzięcie a jak ma się jeszcze 300l orchidarium to już wyzwanie. ;:219
Odnośnie Masdevalli to radziłam się osoby, która uprawia je w ciepłym orchidarium i wskazała mi parę odmian, które dadzą radę. Dodatkowo pytałam się czy zakres temperatur noc 22 dzień 28 czy to wystarczy. Otrzymałam odp, że tak, jednak będę jeszcze starała się obniżyć do 21 może się uda. Odnośnie temperatury nadal szlifuje temat.

Asiu, bo jak ja coś zacznę to nie umiem się zatrzymać niestety. Lubię szybko efekt, chociaż w tym przypadku jest to mega ciężkie do realizacji. :wink:

Joanno Pelidea dziękuję za poradę z drutem, być może przyda się ta wiedza, bo nigdy nic nie wiadomo, co mi znów strzeli do głowy. Na dżungle to ja jeszcze bardzo długo poczekam. :uszy

Jestem już po wystawie terrarystycznej. Zawiodłam się na Orchid4U. Aż mi się nie komentować. Powiem tylko, że wyglądało to tak, jakby zgarnęła wszystko co jej zostało a to co zostało to już przeszło dłuuuugą drogę. I nic nie kupiłam. ;:222

Za to stoisko Terrabotabica.pl było super. Było na co popatrzeć i co kupić. Kupiłam 3 oplątwy, fitone które faktycznie pięknie prezentują się w orchidarium (dziękuję Kasiu za podpowiedź), dwa Niedośpiany (bardzo podobne do Fitoni) i parę jeszcze jakiś innych roślin jak np Pilea glauca, Begonie schulzei Najchętniej bym kupiła więcej rzeczy, ale na początek wystarczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście ułożyłam wszystko (pewnie jeszcze 100 razy zmienię koncepcje ;:306) ale efekt jest taki, że nadal pusto :;230 no musi trochę czasu minąć, aż to wszystko urośnie ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marto, pewnie szybko Ci urosną. Ładnie Ci to wyszło-ale ja się nie znam na orchidarium. Na ostatnim zdjęciu wydaje się takie wieeelkie..
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Witaj :D fajne orchidarium bardzo ciekawy pomysł ;:108 zdaje mi się, że będe tutaj Twoim stałym gościem ;:136
XENOFOBIA25
50p
50p
Od: 23 lut 2018, o 13:21

Post »

Imponująca kolekcja :-) ja mam zaledwie 9 sztuk ale apetyt na nowe rośnie- zwłaszcza nr 20 mi wpadł w oko:-) piękny..
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno orchidarium jest wielkie i troszkę jeszcze poczekam aż to wszystko urośnie.

Maćku witaj u mnie. :wit Mam nadzieję, że mój projekt orchidarium będzie udany i za jakiś czas będzie co podziwiać.

XENOFOBIA25 witaj u mnie również. :wit Też kiedyś miałam 9 szt storczyków. ;:306 Wczoraj robiłam porządek w mojej ewidencji storczyków i liczyłam ile ich mam. To razem z tymi co teraz zamówiłam mam... 99 szt... ;:202 Tego setnego to muszę jakiegoś szczególnego kupić. ;:108
Też bardzo lubię Nr 20 Dtps I-Hsin Chocolate. Skubany nie chce mi od roku pędu wypuścić, tylko się odbija z oczka. Może kiedyś się doczekam.

Przy okazji pokaże co u mnie teraz kwitnie.

Dendrobium Phalaenopsis Thailand Black Dwa psb i trzy pędy ;:215

Obrazek

Prezent od Teścia na Dzień Kobiet

Obrazek

Phalaenopsis Mini Mark przedłużył pęd ;:215

Obrazek

Phalaenopsis Purple Martin kwitnie nieprzerwanie od listopada i końca nie widać.

Obrazek

Dendrobium Sea Mary 'Snow King'
już ostatnia psb kończy kwitnienie. Na pocieszenie już widzę, że rosną trzy nowe psb.

Obrazek

O jeszcze taka Herbaciana hybryda wydała kolejnego kwiatuszka.

Obrazek

Phalaenopsis Bee Sting
też przedłużył pęd.

Obrazek
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

oo jakie ładne to drenobium :)
olek40
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 18:23

Post »

Orchidarium wyszło bardzo dobrze. Dla uzupełnienia nieco całości (bo teraz faktycznie wygląda nieco pusto) proponuję na tylnej ścianie z korka przypiąć jakieś pnącze, np. Scindapsus N'joy który rozświetli kolorem białym całą kompozycję a liście ma niewielkie więc nie będą dusić wizualnie pozostałych roślin.
Jako ze to orchidarium to pokusiłbym się o Vanilla plantifolia variegata i puścił ją slalomem gigantem po tylnej ścianie między roślinami. Problem będzie tylko w znalezieniu metrowej rośliny, ale szybko rośnie.
No i mnie osobiście brakuje różowo-fioletowych Skrytokwiatów :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, śliczne roślinki kupiłaś na Wystawie Terrarystycznej ;:215
Podoba mi się, jak tu wszyscy przeżywamy wspólnie i "meblujemy" Ci w wyobraźni Twoje orchidarium :D

A co do aktualnych kwitnień, to chyba mamy wszyscy podobną sytuację o tej porze roku. Cieszy każdy kwiatuszek,
nawet na wydłużonym pędzie (co nie umniejsza im urody :) ) A zima nie chce odpuścić :twisted:

Twój Teść się spisał ;:63 Musi Cię bardzo lubić skoro wynalazł dorodnego trzypędowca :)
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę Olku, że już nie płaczesz nad tym, że tam nie ma rybek. ;:215 Scindapsus N'joy faktycznie ciekawy pomysł. Skrytokwiaty i wszelkie Bromelie też brałam je pod uwagę. Na tą chwilę chodzę po sklepach i szukam ciekawych roślin. Nie pomyślałam o Vanilli a ta variegata faktycznie ciekawie na ciemnym tle by ładnie wyglądała. Pomysłów moc. ;:219 Trochę dorzuciłam "zapychaczy" pod postacią Krotonu miniaturowego, Tillandsi Niebieskiej, różowej Fitonii, Fikusa pnącego. ;:333
Przyznam się bez bicia, że zamówiłam kolejne 4 storczyki... Chyba czas się leczyć... ;:145
Aktualnie orchidarium wygląda tak... Wiem... Nadal pusto.... ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Joanno Art cieszy mnie to, że każdy od siebie coś "mebluje" bo zawsze to więcej pomysłów jest. Na koniec będzie tak, że każdego po trochu będzie to orchidarium.
Aktualne kwitnienia coraz skromniejsze. Większość przekwitna, część przedłuża pędy a tylko parę wypuszcza nowe. Ale szykują się mi jeszcze dwa nowe asy w rękawie. Obydwa pierwsze kwitnienie u mnie, więc tuptam. ;:65
A Teściu to faktycznie najlepszemy teściu na świecie. Oczywiście Teściowa również. ;:215
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Wcale nie jest pusto :) Rzuć coś na ściany to od razu będzie pełniej :)
olek40
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 18:23

Post »

zabkamarta pisze:Widzę Olku, że już nie płaczesz nad tym, że tam nie ma rybek. ;:
Tego nie przeboleję nigdy :wink: Jednak Twój wybór uszanować muszę, a jeśli mogę w czymś pomóc lub doradzić to chętnie to uczynię :lol:
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Rybki nie, ale np. taki kameleon by się tam przydał :D miałby co robić chłopak :lol:
Przepiękna kolekcja, jestem pod ogromnym wrażeniem!!! ;:138 ;:138 ;:138
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”