Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Parę lat temu też byliśmy na takiej wycieczce i niedzicki zamek bardzo mi się wtedy spodobał. I spływ Dunajcem ;:63 Kiedyś z chęcią sobie taka wycieczkę powtórzę ;:108
Jak bogato już w Twoim ogródku. Zieleń wyziera z każdego kąckia, a i kolorów nie brakuje. Czosnki, orliki, irysy, szałwie (?!!) , przecież to prawie lato ;:oj Róże rosną jak szalone, a moje jakoś się ociągają. Najlepiej wyglądają te, które na zimę osłoniłam słomą, ale przecież nie sposób tak potraktować każdą. Ale to nie na nich znalazłam pierwsze pączki :tan
Nie znam rdestu, ale widzę, że początkowo przypomina pałki babki, ale potem pięknieje ;:138
Masz pięknie wypielęgnowaną działeczkę, aż miło popatrzeć ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia kolejna porcja pięknych widoków oraz wspaniałe rośliny. Przeuroczy ten Twój busz wzdłuż ścieżki ;:215 Ja też już muszę powyrywać niezapominajki, bo przekwitają i do tego chyba mają mączniaka :evil:
Jak ja Ci zazdroszczę tego spania na działce, a raczej tych wczesnych tam poranków ;:108
Co do rdestu to w pojedynczych egzemplarzach go toleruję, w większej ilości traktuję jako chwast.

Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Shire pisze: Obrazek
Cześć Moniczko :wit

No to zdjęcie, to jest majstersztyk ;:215 Pięknie prezentuje się ta ścieżka z delikatnymi roślinkami wokół ;:167 I hosty piękne, szczególnie w takim zbliżeniu :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

:wit

Iwonko moje róże były przykryte sporymi gałęziami świerkowymi, a pod nimi miały zrobione kopczyki z ziemi. W największy mróz owinęłam pnące przy tarasie Edenki i RU włóknina, co prawda lekką, wiosenną, bo innej nie miałam, ale zawsze to coś. Nie przemarzły żadne. Nie miałabym nawet skąd wziąć tylu gałęzi, ale u nas na ROD jesienią (i wiosną też) można gromadzić w wyznaczonym miejscu gałęzie i tam idę na łowy. Ludzie przycinają swoje drzewka, a ja wybieram co lepsze gałęzie i przynoszę na działkę, składuję i potem wykorzystuje zimą. Pozbyliśmy się ich dopiero w sobotę. Trzymałam w razie Wu na ewentualne przymrozki, ale już i tak gubiły igły. Przymrozków na szczęście nie było.
To faktycznie kwitnie szałwia. Ozdobne mają dopiero zalążki pączków, ale to lekarska. Kwitnie od samego wsadzenia, od pierwszego roku. A to dopiero jej drugi rok. Ma cudne kwiaty.
Dziękuję za pochwały. To bardzo miłe. :)

Obrazek

Beatko ten rdest trochę się rozrasta, ale nie aż tak tragicznie. Jest do opanowania, a i zawsze się znajdą chętni na nadwyżki- podarowałam w miniony piątek koleżance. :) Dziękuję Ci za miłe słowa odnośnie mojej działki. ;:333
Niezapominajki mocno przerwę już za chwilę, przed podlewaniem gnojówką, bo po co mam je zasilać, skoro i tak są do wyrwania. Mączniaka jeszcze nie widziałam. I na niego pomaga gnojówka z pokrzyw, więc radzę nastawić, bo to odpowiednia pora.

Obrazek
(Czekamy na owocki, ojjj ;:65 )

Dominiczko ;:167 Dziękuje. Mnie też się podoba. Pracowałam na ten efekt kilka lat, o coś takiego chodziło mi od początku i się udało. :) Hosty lubię, mam ich sporo, ale nie aż tak dużo, by nazwać to kolekcjonerskim zbiorem. Myślę, że około 20 kilku sztuk. Z roku na rok są większe. Niektóre już dzieliłam.

Obrazek

Na koniec dzisiejszego wpisu żurawkowe ujęcia. To nie wszystkie. Sporo bardzo mocno ucierpiało w zimę. Nic nie wykopywałam, bo coś tam odpuszcza z boku, dosadziłam z 5 nowych (dostałam od teściowej). Te, które rosły przy różach były okryte i są cudowne. Inne, w bardziej zacisznych miejscach przezimowały bez okrycia. To raczej żelazna roślina nie do zdarcia. Warto je mieć. ;:108 Uwielbiam desenie na ich liściach i delikatne kwiaty! ;:167 Kiedyś liczyłam i mam ich około 30, sporo też mi się wysiało i wysadziłam na nowe miejsca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit .Pieniny niedaleko ale wiesz jak jest, ciężko się zebrać :roll: . Za to w czerwcu jedziemy z dziewczynami na 3-dniową wycieczkę do Zakopanego. To jest wycieczka organizowana przez Ośrodek do którego chodzi moja Weronika więc będę miała przewodnika itd. Oby tylko zdrowie i pogoda dopisały. Wow, niezapominajka to taka fajna zapchajdziura ;:138 . Mam nadzieję, że się nie obrazi za to miano :oops: . Masz tam u siebie tak gęsto i ładnie a u mnie jeszcze rośliny małe i miejscami straszy pusta ziemia ;:218 . Może niezapominajki wysieją się i będą wypełniać te luki ;:224 . Ogród zmysłów przepiękny i dostrzegłam wiśnie Kanzan, na które poluję póki co bez skutku :roll: . Tzn była w szkółce i całkiem spora ale to był okaz nieszczepiony na pniu więc nie mam pojęcia jaki kolos z tego wyrośnie. Chciałabym ją na pniu i ciągle szukam . Jodła koreańska jest na mojej liście chciejstw . Te jej szyszki są niesamowite ;:333 . Masz sporo krzewuszek a one mają teraz swój czas . Niech kwitną i cieszą oczy. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Moniczko nasyciłam oczy pięknymi widokami, zarówno z Muszyńskiego ogrodu jak i Twojej działki.
Faktycznie ogród masz wymuskany, wszystko wypielęgnowane a rabaty kipią od ilości kwiecia. Rzec można że ideał :lol:
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, niezapominajka się wysieje. ;:108 Uważaj tylko na mączniaka.

Bardzo Wam dziękuję. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy! :wit
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Ile mam do nadrobienia tutaj, Moniko ;:oj
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajne portreciki zurawek. ;:63
Kokorycz tak ?? Ładna; )
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Nadrobiłam ;:oj Jak tu dużo się dzieje. Ile kolorów i kształtów. No i taki ład u Ciebie panuje.
Fajne te rojniki, zawsze mi sie te misy u Ciebie podobają :D
Z mączniakiem to prawda, mnie też na niezapominajkach sie pojawił rok temu, trzeba wyrwać chyba jak zaczynają przekwitać i tylko troche zostawić żeby się wysiały. Szkoda żurawek, ale dobrze, żę już uporządkowałaś towarzystwo. U mnie akurat ładnie odbiły. Ciekawe jest jednak to, że mam dwie żurawki, które sa obgryzione przez slimaki, reszta nie. Tak jakby tylko te dwie były smaczne :roll:
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Piękne fotki. Widać, żurawki radzą sobie nawet przy dużych mrozach. Moje też wyglądały marnie, a teraz ładnie odbiły.
Niestety od ponad dwóch tygodni nie padało i trzeba podlewać :(
Miłej pracy na działeczce, piszesz, że wiele prac przed tobą.
Nawet gdy wszystko jest wypielęgnowane, człowiek znajdzie sobie zajęcie :D
:wit
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

A ja właśnie zbyt gorliwie wyrwałam niezapominajki i ani jednej w tym roku nie mam, a też je uwielbiam. Za to bratki wysiały mi się w ilościach hurtowych.
Żurawki cudne, na jesieni też posadziłam trochę maluszów i się pięknie uchowały.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry! :wit

Po przebojach z kurierem i zniszczoną paczką dziś siedzę w domu i czekam na szanownego pana i aż się trzęsę, co mi przywiezie i czy coś z tego jeszcze będzie. ;:218
Jak dobrze pójdzie, to po południu jedziemy tylko podlać działkę gnojówką z pokrzyw, żeby zapach ulotnił się do jutra, bo dziś pochmurno, ma padać, więc akurat na takie zabiegi pogoda dobra.

Obrazek

anido mam tyle niezapominajek, że nie ma szans, by znikły, zresztą ostatnio je plewię w warzywniku, bo nasiona się dostały do kompostowej ziemi. :lol:

Obrazek

Obrazek

Paula tak, robota jest ciągle. U mnie już nowe chwasty rosną, trawa znowu do koszenia, obrzeża do wyrównania, sporo roślin do wysadzenia i tak w koło Macieju :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Izo ślimaki są wybredne, ale niech sobie idą a kysz ;:130

Obrazek

Obrazek

Aniu tak, to kokorycz, ocalała gdzieś w kłączach irysków z czasów sprzątania działki, jest w cieniu i się rozrasta. :)

Obrazek

A my.. wczoraj wpadliśmy na działkę o 17, wywiozłam resztę rozsad z balkonu. Mój napełniał skrzynię ziemią, ja cuciłam pomidory na tarasie (niestety wszystkie balkonowe były kiepskie już w momencie sadzenia i padły, ostały się tylko Koraliki, ale miałam ich dużo, więc one są w doniczkach). Urwałam warzywek do zjedzenia, trochę podlałam, pomieszałam gnojówkę z pokrzyw, w skrzyni dosiałam ogórków, bo te z rozsad są bardzo kiepskie i uciekaliśmy do domu. Dziś bym chciała podjechać podlać tą gnojówką rabaty i trochę warzywnika (truskawki i ogórki). Mam bardzo dużo jeszcze do wysadzenia kwiatków i ziół. Ciągle jakaś praca. :wink:

Obrazek

I taka kolacja była :wink:

Obrazek

Pozdrawiam! :wit
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko..może jednak z rozwalonej paczki wyrosną piękne zielone, trzymam kciuki. :uszy . Ty siedzisz w domu i czekasz na paczkę ja na poprawę pogody..pada. :wink: . Niestety na działce syzyfowa praca, jedną pracę się skończy druga już czeka a kiedy odpoczynek i podziwianie .. ;:306 . Życzę ;:3 abyś mogła popracować ;:128. Kolacyjka mniam, mniam. ;:333
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jak to na działce. .zawsze pełno pracy.
U mnie przez 2 dni trochę popadalo to zwolniona byłam Z podlewania. :D
Kokorycz mam tą miniaturowa.
Rośnie kolo i pod dereniem. Jeszcze młoda .Z czasem mam nadzieję, że tam zagesci teren.
Muszę zrobić hej fotkę. Bo zapomnialam o niej. ;:173
Kolacyjka z własnych warzyw najlepsza. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”