CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5

ODPOWIEDZ
Pola420
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2021, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5

Post »

To zaznaczone to jakaś wypustka, nie robal, sprawdziłam właśnie :) Stoją w ogrodzie zimowym w pełnym słońcu między 12-20.00, temperatura ok 30 do 45 stopni jak jest słoneczny dzień, podlewane 1x tydzień, a jak wyższe temperatury to co 4 dni- wlewam wodę do podstawy w której stoją i same wciągają. Podłoże- drenaż z keramzytu ok 1cm, ziemia do kaktusów wymieszana w stosunku 1:2:1 z piaskiem 0,8-1,2mm i perlitem- wyszło mi bardzo lekkie i przepuszczalne. Doniczka chyba 8cm średnicy, na 2 pędy sedum. Dziwi mnie że tylko 3 rośliny mają takie skorkowacenie, a cała reszta nie dość, że rośnie w zawrotnym tempie to nie widać na nich takich śladów- stąd ten pomysł że to jednak niechciani goście :(
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

30 - 45 stopni? Te rośliny po podlaniu się gotują, stąd pewnie te zmiany. Wynieś na świeże powietrze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pola420
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2021, o 11:31

Post »

Ok, dzięki za pomoc ! Cieszę się, że to nie robactwo :)
Berenik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 sie 2020, o 09:18

Post »

Dzień dobry, czy powinnam się przejmować tą brązową zmianą? Kaktus jest u mnie od dwóch dni, kupiony w markecie, więc zapewne nie miał dobrych warunków wcześniej.
Obrazek
Berenik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzień dobry. Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem odnośnie opuncji. Jest u mnie od tamtego roku, ma odpowiednie podłoże, trzymam ją na południowo-wschodnim parapecie. Czy takie jasne zmiany to korkowacenie? Martwi mnie, że są one nie tylko na dole, ale też u góry głównego członu. Są one suche w dotyku. Co to może być oprócz korkowacenia?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04

Post »

Witam, mam problem ze swoim Wilczomleczem. Schną mu liście od jakichś dwóch, trzech tygodni w szybkim tempie i boję się o niego, żeby nie usechł mi całkowicie.
Poniżej załączam zdjęcia liścia uschniętego. Bardzo proszę o poradę, co może być przyczyna schnięcia tych liści?

Z wierzchniej strony:

Obrazek

I od spodu:

Obrazek

Tak wygląda cała, kwitnąca aktualnie roślina:

Obrazek

Dodam, że stoi on na oknie od północnego wschodu, ma ziemię do sukulentów wymieszaną ze żwirem, podlewam raz na tydzień , a nawożę co drugie podlewanie.

Czy popełniam jakieś błędy w uprawie? Może to znowu jakaś choroba grzybowa go trapi???
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiego używasz nawozu, Biohumusu czy mineralnego? Jeśli tego drugiego, to co 2 tygodnie to trochę za często. Co 3 tygodnie i najlepiej w mniejszym stężeniu niż podaje producent. Sukulenty nie mają takiego zapotrzebowania na pokarm jak zwykłe rośliny. Zbyt częste nawożenie może doprowadzić do zbytniego zasolenia podłoża, a wtedy roślina przestaje pobierać składniki odżywcze i zaczyna głodować. W przypadku sukulentów objawem jest nasilone żółknięcie starszych liści, a w konsekwencji ich schnięcie - po prostu roślina pobiera składniki odżywcze z nich, a nie z podłoża.

Inna sprawa, widzę że kwitnie, a to obciąża w różnym stopniu każdą roślinę, od kiedy są kwiaty? Czy przypadkiem problemy nie zaczęły się podczas kwitnienia?

Osobiście bym wymienił podłoże, zrezygnował już w tym sezonie z nawożenia i odciął kwiaty, żeby nie obciążać rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
radocha
200p
200p

Post »

Używam nawozu mineralnego, co dwa tygodnie wypada , bo co drugie podlewanie. Czy częstotliwość podlewania w te upały jest dobra, jeśli to robię raz na tydzień? Zrezygnuję w takim razie już z nawożenia w tym roku..
Objawy pojawiły się od około 2 do 3 tygodni , a kwitnienie jet od marca . Wolałbym uniknąć odcinania kwiatów , bo są one całą ozdobą Wilczomlecza... Da to radę jakoś obejść?

A czemu mam wymienić podłoże, jeśli zastosowałem się do rady wyżej i przy przesadzaniu przygotowałem mieszkankę dość sporej ilości żwiru i ziemi? Do jakiego w takim razie podłoża mam przesadzić roślinę?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chodzi o przepuszczalność podłoża. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, zbyt częste nawożenie i to jeszcze pełną dawką najprawdopodobniej doprowadziło do przenawożenia i stąd problemy. Najlepiej w takiej sytuacji po prostu wymienić podłoże na nowe.
Druga sprawa, kwiaty osłabiają w tym momencie roślinę, więc musisz postawić albo kwiaty albo roślina. Jeśli kwitnie od marca, to zdążyłaś się nimi nacieszyć. Osobiście bym je odciął.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
radocha
200p
200p

Post »

No tak , teraz już rozumiem o co chodzi więc postaram się wymienić podłoże i już nie nawozić w tym roku, a kwiaty to on puszcza cały czas nowe na pędach z każdego kąta liścia więc pewnie to też jest sprawa tych kwiatów.
Dzięki bardzo za poradę i od jutra zacznę coś z tym robić:-)
Berenik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dobry wieczór. Czy ktoś jest w stanie ocenić, co może dolegac tej opuncji? Obecnie te jasne plamy na głównym członie są większe i postępują do góry.
Obrazek
Awatar użytkownika
gerranium
200p
200p
Od: 27 mar 2019, o 11:58

Post »

Czy może ktoś mi podpowiedzieć, czy ten pąk kwiatowy usechł już całkiem i trzeba go usunąć?
Czy może jeszcze żyje choć trochę?
Obrazek
Pozdrawiam
G.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli jest zielony to żyje. U echinopsisów jest tak, że czasem mogą zastopować rozwój pąka kwiatowego. Obserwuj go :D
Awatar użytkownika
gerranium
200p
200p
Od: 27 mar 2019, o 11:58

Post »

Ciężko jest powiedzieć, czy jest zielony. Jakieś dwa tygodnie temu wydawał się bardziej żywy. Potem nagle zszarzał i zciemniał, stąd moja wątpliwość.
Dzięki za odpowiedź. Będę go jeszcze obserwować, choć mam bardzo słabą nadzieję na zakwitnięcie. :(
Pozdrawiam
G.
CoToZaRoslina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2020, o 16:28

Post »

Dobry wieczór,
Chciałbym się dowiedzieć, co można zrobić z uszkodzonym liściem Żyworódki? Czy należy go urwać/odciąć, czy pozostawić w spokoju? Poniżej załączam fotografię. Z góry dziękuję za odpowiedź :wink:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”