Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Jadziu, taki ciepły, słoneczny dzień wyciąga roślinki do góry w mgnieniu oka, są większe za każdym przejściem ;:oj , a chodzę koło kwitnących miejsc często, zamiast porządkować ogród :oops:
Te tulipany, to posiana drobnica, ale niewykopywane tulipany mają już bardzo duże liście, sadzone jesienią, dopiero wychylają nosy.
Może ogródek ocaleje, przecież nie będą budować tuż pod Twoim domem. Masz jeszcze jakieś miejsce przy ulicy, a w najgorszym wypadku będziesz uprawiać roślinki w donicach ;:219 .
Dużo radości ogrodowych ;:196

Dorotko, wzdychaj, wzdychaj ;:196 , ja też wzdycham, nad swoimi i biegając po Waszych ogródkach :tan . Chwała temu, kto założył to forum ;:180
Pszczoły oszalały, na siłę wpychały się w zamknięte krokusy ;:306
Zdrojówka, to niepozorna roślinka, ale kwitnie wczesną wiosną, kiedy każdy kwiatek bardzo cieszy ;:138 , chociaż przyćmiewają ją kolory cebulkowych .
Kiciuś "pomaga" jak może, a do kompletu będę miała jeszcze trzylatkę, to robota w ogrodzie będzie szła aż miło ;:224 .

Soniu, ;:196 , to irysy Clairette, u mnie rozkwitły pierwsze.
Krokusy i inne cebulowe, sadzę do doniczek w miejscach świeżo odzyskanych z murawy, w której jest więcej chwastów niż trawy, bo łatwiej wyjąć doniczkę i wypielić, niż wybierać małe cebulki z zachwaszczonej gleby.
Kwitną zawilce rosnące w gąszczu innych roślin pod kołderką z liści, a podejrzewam też, że to jakieś wcześniejsze, bo reszta gajowych jeszcze czeka.
Zdrojówka podobno rośnie u nas w lasach, chociaż ja jej jeszcze nie spotkałam w okolicy w naturze.
Noce z przymrozkami i w dzień chłodniej, ale słońce ciepłe i w ogrodzie miło, ale mam nadzieję na cieplejsze dni ;:333

Lidziu, witaj oficjalnie w moim buszu i zapraszam do spacerków zawsze, kiedy tylko masz ochotę ;:196
Bardzo dziękuję za miłą ocenę mojego ogrodu ;:180 . Chociaż miewam ambicje stworzenia uporządkowanych rabatek, to lubię puszczać roślinki samopas i żal mi wyrzucać siewek i tym sposobem robi się gąszcz :oops: , ale za to mogę znaleźć czasem jakąś niespodziankę :tan .
Pszczółki oblegają kwiatki w ogromnych ilościach, chyba będę musiała dosadzić jesienią krokusów, bo nie wszystkie się mieszczą w kwitnących ;:306 , a i motylki już szukają jedzonka. Na razie widziałam tylko cytrynki i bielinki.
Irysy Danforda często znikają, te na zdjęciu sadziłam jesienią, chociaż widzę pojedyncze żółte pąki w innych miejscach, to na tyle, ile cebulek wsadziłam przez lata, to słabiutko ;:185 .

Zdjęcia zaległe, ale kwitnienia aktualne ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pięknego, słonecznego weekendu :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie Pani Wiosna jawi się w pełnej krasie! ;:63 ;:63 U mnie wciąż jeszcze się ociąga ;:7 ale i tak moja będzie znacznie skromniejsza. Wczesnowiosenne tylko w symbolicznych ilościach sadzę bo niewiele korzystam o tej porze z ich uroków.Nie mam okazji na co dzień być na działce o tej porze.
Miłego weekendu Marto!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne kępy przylaszczek. Zazdroszczę, bo u mnie się przylaszczkom wybitnie nie spodobało…

Pozdrawiam!
LOKi
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Jest u Ciebie na czym oko zawiesić.Piękne kępy wiosennych kwiatków.Wszystkie krokusy rosną w donicach?
Dziś u nas wyjątkowo ciepło,nie wiem tylko czy to dobrze.Zaczynają mówić o braku deszczu.
Miłego dnia Marta. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martusiu, dopadł mnie kolorowy zawrót głowy i nie chce ustąpić. :D
A to za sprawą przepięknych barwnych plam cudownie kwitnących krokusików, przebiśniegów, irysków, ciemierników, przylaszczek i pierwiosnków. ;:138 ;:138 ;:138
Do towarzystwa jeszcze i grudniki postanowiły się zaprezentować kwitnąco :shock: ;:333
Wreszcie zdrojówka, której w ogóle nie znałam i aż musiałam zapytać wujka G, co to zacz. :roll: Ciekawa i bardzo ładna roślinka. ;:215
Słoneczko obudziło już pierwsze bzykacze, które aż roją się wśród kwiecia i wdzięcznie pobrzękują. ;:303

Dobrej słonecznej niedzieli, Martusiu. ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wreszcie i u mnie pogoda się poprawiła i roślinki wyłażą jak szalone spragnione promieni życia. Dzisiaj widziałam ze biała cebulica już się pokazała albo to już Puszkinia wylazła, bo i następne szczypiorki też widać .Martusiu czy Twoje krokusy i inne cebulowe cały czas rosną w donicach ??? Miłego i ;:3 tygodnia Ci życzę ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marto zdrojówki w ogóle nie znałam, nawet tej nazwy nie spotkałam nigdzie, ot człowiek uczy się całe życie :lol:
Śliczny ten ciemiernik o ciemnych kwiatach, próbowałam znaleźć nazwę koloru i nie potrafię go w pełni określić, jest wyjątkowy ;:215 Moje o ciemnych kwiatach ładnie się rozsiały, ale chyba takich kwiatów mieć nie będą.
Codzienne przymrozki niepotrzebne u nas znowu kolejny poranek z -5 st, sucho jak diabli, deszcz potrzebny.
Czytam, że będziesz miała małą pomocnicę, to proszę już szykuj dla niej mini sprzęt ogrodniczy, taka pomoc bardzo miła. Życzę Wam powodzenia ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

A tutaj zdjęć brak... :roll: coś się podziało... ;:131
Zajrzę później! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Chciałam podejrzeć co tam u Ciebie nowego zakwitło, ale niestety zdjęcia niedostępne...
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Martusiu gdzie uciekły Twoje wesołe fotki ;:oj
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, Lidziu, Jadziu ;:196
Fotosik bezpodstawnie zwinął zdjęcia i nie mogę się z nim dogadać od niedzieli. Nie nadążam usuwać z poczty wiadomości o zwiększeniu transferu, którą wysłali mi już około 3000 razy, a zdjęć wciąż nie ma i żadnego odzewu na moje zapytania ;:223
Może wiecie jak można tam skontaktować się z człowiekiem, bo na e-maile i formularz zgłoszeniowy nie ma odzewu.

Maryniu, wiosenne kwiatki szaleją, zwłaszcza od kiedy zrobiło się słonecznie, a że ja muszę chociaż dwa razy dziennie przejść przez ogród, to ciągle dosadzam te najwcześniejsze cebulki, żeby bardziej mi się chciało wyjść :tan
Weekend był piękny, dziękuję i jeszcze piękniejszej reszty tygodnia życzę Ci, Maryniu ;:196

Loki, długo byłam przekonana, że przylaszczki potrzebują podłoża wapiennego, to u Ciebie powinny rosnąć jak szalone. Jednak u mnie, posadzone bezmyślnie na "wzgórzu azaliowym", gdzie sypałam kwaśny torf, są najładniejsze, a rosnące pod żywopłotem grabowym, cofają się w rozwoju. Może spróbuj im trochę zakwasić swoją kredę?

Danusiu, dziękuję ;:196 . Ogród po zimie jest jakiś większy ;:306 i ile by nie posadzić tych cudności, to ciągle ich mało!
W doniczkach sadzę cebulki z różnych powodów, albo nie mam pewności co z nich wyrośnie, albo sadzę w jakimś świeżo odchwaszczonym miejscu czy w korzeniach drzew i krzewów, ale krokusy mam w większości posadzone w gruncie.

Lucynko, ;:196 Dziękuję Ci za miłe słowa pochwały dla kwiatuszków.
Wiosna jest właśnie po to, żeby nam zawrócić w głowach i skłonić do harówki w ogrodach przez resztę sezonu ;:306
Zdrojówka to taki śliczny chwaściorek w ogrodzie i cieszę się, że wpadła Ci w oko :tan

Jadziu, zrobiło się słonecznie i ciepło, to zaczęło się szaleństwo, ogród coraz bardziej zielony od wszelakich szczypiorków :tan
Cebulowe, poza narcyzami, które tego bardzo nie lubią, sadzę w doniczkach, ale trzeba je często przesadzać, najlepiej co rok ;:224 . Doniczki wyznaczają miejsca, gdzie nie wolno kopać ;:306

Dorotko, aż sprawdzałam co z tą zdrojówką, bo nie wszystko co rośnie w ogrodzie fotografuję, ale akurat zdrojówkę już pokazywałam. Po prostu dopiero teraz wpadła Ci w oko ;:306
Moje ciemierniki to nieodmianowe siewki siewek i trudno znaleźć dwa podobne, ale napisz który Ci się podoba, to poszukam drugiego egzemplarza ;:333 .
"Pomocnica" zjawiła się z dnia na dzień, to nie było czasu na przygotowania, ale chociaż sprzętu u mnie nie brakuje, to raczej muszę go chować przed tym pędziwiatrem ;:306
Do spółki z kotem, który dostał imię Moxie, tratują w ogrodzie co się da, gdyby dostała jeszcze narzędzia, to zostałaby goła ziemia :roll:

Irysy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krokusy w słońcu nie pokwitną długo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cudny ciemiernik (Iwonko ;:196 )

Obrazek

Pierwszy zawilec grecki

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jakie Ty masz cudne iryski, Martusiu! ;:215 I takie duże kępy! ;:219
Masz rację, w pełnym słońcu krokusiki szybko przekwitają. ;:108 Botaniczne u mnie już w znacznej większości leżą, na szczęście odmianowe jeszcze nas pocieszą. ;:63
Cudny pełny ciemiernik. ;:215
Miłego ogrodowania. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Twój ogród botaniczny z tymi łanami niebiesko-biało-żółto to jak raj wiosenny; przecudnie masz!! ;:138
Aż nie chce sie wychodzić z twojego ogrodu :D.
Prawda,że ten kurdybanek jest absolutne niezawodny, wszystko wymarznie a on nigdy ;:306 Podobno w dawnych wiekach to był stosowany jak nasza natka teraz :)
Życzę ci dużo energii i radości z wiosny w ogrodzie oraz bardzo udanego sezonu!!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marto wnuczka na pewno wprowadziła wiele radości, niech oddycha innym powietrzem, chłonie słoneczko, zabawy z kotem to super sprawa. A babcia sobie ma stać z boku i każdą chwilką się cieszyć.
Faktycznie zdrojówki wcześniej nie widziałam, albo po prostu zapomniałam, co mi często się zdarza ;:306
Za ciemierniki dziękuję, mam ich naprawdę sporo, te o bordowych kwiatach i ciemniejszych liściach też mi się rozsiały, muszę tylko dokładnie przyjrzeć się kwiatom. Może i moje się pozapylały. Wiesz jak to jest "cudze chwalicie, swego nie znacie" :lol:
Pozdrawiam, tę pomocnice proszę wyściskać ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, z iryskami miałam trochę nie po drodze, ale chyba nareszcie znalazłam im dobre miejsce i zaczęły się rozrastać, to dokupiłam nowe odmiany, bo są urocze i pożyteczne dla pszczół ;:215 .
Mroźne noce (a jeszcze i dzisiaj poniżej zera na termometrze) i słońce w dzień, szybko kończy krokusowy spektakl ;:174 , ale ja mam dwie strefy klimatyczne w ogrodzie ;:306 i od północy ziemia jeszcze zamarznięta i tam krokusy dopiero wychodzą na powierzchnię.
Ciemiernik ogromnie mnie ucieszył :tan , bo po posadzeniu liście mu zmarniały i jesienią nie było ani śladu po nim ;:145 i obawiałam się czy da radę odbić, a on nawet zakwitł ;:138 . Co wieczór dostaje domek z doniczki i co chwilę chodzę go pogłaskać i Twoje pochwały mu przekazuję ;:180 .
Na razie trudno mi popracować w ogrodzie, toteż miło spędzam piękny, wiosenny czas ;:196

Igo, dziękuję bardzo za pochwały dla ogrodowych kwitnień ;:180 , zawsze miło będzie Cię gościć ;:168 .
Kurdybanek, to u mnie uciążliwy chwast, aż wierzyć się nie chce, że nie wszyscy go mają ;:oj . Najbardziej pasuje do zup z ziemniakami, a moja sąsiadka dodaje go nawet do rosołu jak i wszelkich sałatek. Poza walorami smakowymi, ma jeszcze i lecznicze działanie. Chyba zacznę go bardziej doceniać ;:333 .
Za życzenia bardzo dziękuję i wzajemnie życzę Ci radości z ogrodowania ;:196

Dorotko, wnuczka to sama radość i bardzo się cieszę, że przyleciały, chociaż moje plany ogrodowe legły w gruzach :roll: . Babcia nie może stać z boku, babcia musi ciągle czynnie uczestniczyć w akcji zadeptywania ogrodu ;:306 . Wyrastające kwiatki są w ciągłym niebezpieczeństwie, a trawnika to chyba nie będę wcale kosić w tym sezonie, ale to akurat mnie nie martwi ;:224 .
Uściski przekazane ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek