Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)

Post »

Nie miałam aż tyle mchu, ale u mnie pomogła areacja jeśli tak to można nazwać, wygrabianie. Poza tym posypywałam te trudne miejsca torfem. Gdyby nie to, że cała ziemia jest piaskowa to pewnie bym piaskowała. Ciekawa jestem jak będzie w tym roku po zimie.
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Czy należy czekać z zabiegami odnowy trawnika do pierwszego koszenia? Korci mnie, aby to zrobić już teraz. Internet podaje, żę należy to zrobić w kwietniu, kiedy widać , że trawa już dobrze rośnie. Czekać czy nie? Kiedy zabrać się za ten zabieg, proszę o uwagi i podpowiedzi znawców tematu. :)
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
lukas80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2022, o 09:07

Post »

Wertykulacje, aeracje i pierwsze nawożenie zawszę robię na przełomie marzec - kwiecień i tak też było w tym roku. Z dosiewką czekam na przełom kwietnia-maja.
Przy takiej suszy pierwsze koszenie wykonasz w maju ;:oj a co za tym idzie twój trawnik będzie miał bardzo powolny strat.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadzam się z przedmówcą, ale jeśli chodzi o pierwsze koszenie to nie wiem jak u Was, ale ja będę kosił już w tym tygodniu (okolice Wrocławia).
pixie7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 maja 2012, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry,

Chciałbym zadać kilka pytań nt. pielęgnacji trawnika, planuje zrobić wertykulacje, skaryfikacje i możliwe że również aeracje z dosiewem i nawożeniem na koniec. Ogólnie to mój trawnik nigdy nie był wertykulowany, jedynie trawa co roku na wiosnę była ręcznie grabiona, trawnik był zawsze koszony na bieżąco ale ma już kilkanaście lat.

Jaka jest prawidłowa kolejność procesów pielęgnacji trawnika i czy wszystkie można robić na wiosnę? Czy kolejność jak poniżej jest poprawna?
- skaryfikacja (grabienie martwej trawy, grabie elektryczne) > wertykulacja > aeracja > dosiew > nawożenie i koszenie

Kilka innych pytań,
- czy wertykulacje i skaryfikacje należy wykonywać tylko wtedy kiedy trawnik jest suchy?
- czy zabieg skaryfikacji należy wykonać w dwóch kierunkach czy wystarczy w jednym?
- jak głęboko zrobić wertykulacje biorąc pod uwagę że mamy już kwiecień i trawnik nie był nigdy wertukulowany i ma kilkanaście lat?
- co do aeracji, czy popularne w sklepach ogrodniczych "sandały z kolcami" są czegoś warte czy lepiej szukać czegoś innego?
glodnyrules
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2022, o 09:15

torfowanie

Post »

witam,
chce po zasianiu trawy rozsypać po powierzchni cienką warstwę torfu. i tu pytania:
- jakiegoś konkretnego? odkwaszony?
- ile potrzebuje torfu na 140m2?
Jelizawieta
200p
200p
Od: 23 sty 2021, o 21:39

Re: torfowanie

Post »

Dzień dobry.
Sadzę, że lepsza byłaby ziemia ogrodowa, ponieważ przesychając nie tworzy skorupy. Na taką powierzchnie powinny wystarczyć cztery worki osiemdziesięciokilowe, ponieważ nasiona traw przykrywa się cienką warstwą. Wysianych nasion nie grabiłam z ziemią, a posypywałam garstkami. Co drugi dzień zraszałam i po tygodniu widać było wschodzące źdźbła trawy.
Jelizawieta.
Pozdrawiam, Jelizawieta
glodnyrules
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2022, o 09:15

Post »

hej, dzięki za odp.
po jakim czasie można chodzić(nie użytkować) po zasianej trawie?
Jelizawieta
200p
200p
Od: 23 sty 2021, o 21:39

Post »

Dzień dobry.
Po pierwszym koszeniu.
Pozdrawiam, Jelizawieta
Matikus123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2022, o 13:21
Kontakt:

Post »

Dzięki, też się nad tym zastanawiałem
Michal91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2022, o 00:14

Post »

Witam serdecznie
Zwracam się z zapytaniem ponieważ chyba trochę przespałem okres wertykulacji trawnika, mam miejscami nieco zniszczony i zrobiło się "klepisko" chciałem przelecieć wertykulatorem i aeratorem lecz zastanawiam się czy w maju jeszcze to się powinno robić czy sobie odpuścić, mam plan to zrobić w najbliższy weekend aczkolwiek prognoza pogody nie rozpieszcza i mają być burze + opady, moje pytanie brzmi czy nastawiać się jeszcze na wertykulację trawnika czy odpuścić sobie i zrobić to dopiero jesienią aby przygotować trawnik na następny rok?
leszeg
200p
200p

Post »

Jeśli u Ciebie jest susza taka jak u nas to zdecydowanie sobie odpuść wertykulację aż do jesieni. Aerację trawnika (prawdziwym aeratorem a nie tym śmiesznym 2w1 elektryczkiem) można robić praktycznie kiedy chcesz pod warunkiem, że ziemia nie jest zbyt wilgotna.
Aeracja trawnika:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aeracja_(trawnik%C3%B3w)
Michal91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok dziękuję za odpowiedź :)
Ostatnio były cieplejsze dni, mało padało, teraz ma być kilka dni deszczowych i zastanawiałem się żeby po nich właśnie przeprowadzić wertykulację. W takim razie co mogę zrobić w tym momencie (jeszcze w maju) aby móc się cieszyć w tym roku ładnym trawnikiem? przyznam że jestem laikiem w tym temacie ale zaczynam się wkręcać w rozwój mojego ogrodu więc wpadają mi do głowy różne pomysły ;)
leszeg
200p
200p

Post »

Nie wiem dokładnie jak wygląda Twój trawnik, ale przeważnie najlepsza recepta na ładny trawnik to nawóz, woda, słońce, koszenie i opryski na chwasty dwuliścienne. Oprócz tego to jak masz u siebie "gołe" place to dosiej trawy i to na pewno poprawi wygląd trawnika.
Michal91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

leszeg pisze:Nie wiem dokładnie jak wygląda Twój trawnik, ale przeważnie najlepsza recepta na ładny trawnik to nawóz, woda, słońce, koszenie i opryski na chwasty dwuliścienne. Oprócz tego to jak masz u siebie "gołe" place to dosiej trawy i to na pewno poprawi wygląd trawnika.
Dziękuję za radę, w takim razie wstrzymam się z wertykulacją do jesieni a teraz będę tylko nawoził i podlewał trawnik. Obszar mojego trawnika to mniej więcej 20m x 30m wygląda miejscami jak na załączonych obrazkach, możecie mi polecić jakieś preparaty? jaki nawóz dobrać i ile go kupić na taką powierzchnię? odnośnie trawy to samo pytanie czy kupić sportową? duża część trawnika jest odsłonięta i narażona w upalne dni na cały dzień nasłonecznienia czytałem że są również trawy na takie suche miejsca.

Tak miejscami wygląda mój trawnik:
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”