Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród
Witaj Madziarynka, jasne że znam Twój ogród chociaż dawno Ciebie nie było i prawie zapomniałam, cieszę się ze spotkania. To może jakieś nowe zdjęcia?
- madziarynka
- 200p
- Od: 21 maja 2009, o 00:34
Ja też bardzo się cieszę z naszego wczorajszego forumowego spotkania. Tyle zaprzyjaźnionych ogrodników i ogrodniczek, a ile dobroci w postaci różnorodnych sadzonek ... nic tylko sadzić i przesadzać, sadzić i przesadzać, sadzić i ... co też dzisiaj robiłam nie zważając na strugi deszczu i gliniaso - ciastową ziemię. Dobrałam się nawet do dawno nieprzekopywanego kompostownika. Koniec, końcem wszystko zostało posadzone, a mnie trochę połamało, bo nie mogę się rozprostować. Mam nadzieję, że przejściowe. Faktycznie nowych zdjęć trochę by się przydało, bo właścicielka wątku rzadko tu zagląda. Na razie wstawię kilka z wczoraj. Więcej jak coś zakwitnie, albo jak poprzesadzam
Dziękuję wszystkim za wczorajsze spotkanie, szczególnie gospodarzom - Joli która mnie wyciągnęła za uszy z mojej samotni, ugościła i przechowała rower oraz wszystkim hojnym darczyńcom sadzonek. A teraz zdjęcia. :

Ciągle ta sama niebieska altana

Tylko wiciokrzew się na nią wspiął i znacznie się rozrósł

Lubię swój cienisty zakątek z ławeczką

A tu szałwia muszkatołowe. Prawdziwie okazała, królowa szałwii. Może komuś uda się wyhodować niemniej okazałą z sadzonek, które rozdałam.

Ciągle ta sama niebieska altana

Tylko wiciokrzew się na nią wspiął i znacznie się rozrósł

Lubię swój cienisty zakątek z ławeczką

A tu szałwia muszkatołowe. Prawdziwie okazała, królowa szałwii. Może komuś uda się wyhodować niemniej okazałą z sadzonek, które rozdałam.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie, Magda
- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Madziu witaj
Mam nadzieję że teraz będziesz w miarę systematycznie się pojawiała nie tylko na forum ale i w realnych naszych ogródkach.
Pamiętam jak miałaś dylematy co do doboru koloru na altankę,jak malowałaś,siałaś trawkę....byłaś chyba jedną z pierwszych zapoznanych przeze mnie osób na tym forum z lubelskich stron.
Ha ha i rower pamiętam!
Madziu cieszę się że po tak długim czasie mogłyśmy się spotkać

Mam nadzieję że teraz będziesz w miarę systematycznie się pojawiała nie tylko na forum ale i w realnych naszych ogródkach.
Pamiętam jak miałaś dylematy co do doboru koloru na altankę,jak malowałaś,siałaś trawkę....byłaś chyba jedną z pierwszych zapoznanych przeze mnie osób na tym forum z lubelskich stron.
Ha ha i rower pamiętam!
Madziu cieszę się że po tak długim czasie mogłyśmy się spotkać

-
widzisz Madziu, po roslinkach najlepiej można poznać jak długo Cię nie było, rozrosły się pięknie w tym czasie. Szkoda że nie załapałam się na szałwię, jedno podejście już robiłam ale coś jej się nie podobało, u Ciebie rośnie w słońcu?
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Madziu bardzo się cieszę że mi się udało wyciągnąć Cię do mnie .Mam nadzieję że będziemy się częściej spotykały.
Roślinki na działce pięknie Ci się rozrosły , a funkie ogromniaste.Mam nadzieję że szałwia od Ciebie też mi tak pięknie zakwitnie, czy ona po przekwitnieniu dalej rośnie czy roślina mateczna ginie?
Roślinki na działce pięknie Ci się rozrosły , a funkie ogromniaste.Mam nadzieję że szałwia od Ciebie też mi tak pięknie zakwitnie, czy ona po przekwitnieniu dalej rośnie czy roślina mateczna ginie?
- madziarynka
- 200p
Szałwię muszkatołową otrzymałam od zaprzyjaźnionej ogrodniczki, która przywiozła ją z wycieczki na Litwę. Faktycznie potrafi ona urastać do imponujących rozmiarów. Z informacji, które od niej otrzymałam to roślina mateczna po zawiązaniu nasion zamiera, ale wydaje co roku wiele siewek. Jeżeli jednak chcemy ją uchronić od obumarcia to trzeba ściąć jej po przekwitnięciu kwiat i wtedy pozostaje na rok następny.
Sadzonki, które miałam pochodzą właśnie z ubiegłorocznego samoistnego wysiewu. Kiedy otrzymałam swoją sadzonkę wyglądała na małą zwiędniętą omdlałą "bidę" posadziłam ją więc gdzieś w kącie rabaty i o niej zapomniałam. Okazało się, że odnalazła się w następnym sezonie i pięknie wyrosła. U mnie rośnie sobie schowana za piwonią na południowej rabacie. Chyba nie jest to roślina o specjalnych wymaganiach, nie trzeba jej okrywać na zimę i specjalnie o nią dbać. Pachnie gałką muszkatołową - pewnie stąd jej nazwa.
Ulu chętnie podzielę się siewką przy następnej okazji, jeśli jeszcze jakieś znajdę. Masz rację po roślinkach widać jak długo mnie tu nie było. Postaram się zaglądać tu częściej i pokazywać jak mój ogródek się rozwija. Właśnie sobie uświadomiłam, że w wątku są jakieś zdjęcia sprzed dwóch lat zupełnie nie oddające tego jak obecnie wygląda mój zagonek. Może dlatego, że ubiegłe lato było bardzo deszczowe i spędziłam dłuższy czas poza Polską. Jak odnajdę zdjęcia z ubiegłego roku to coś uzupełnię.
Kasiu faktycznie sporo już minęło czasu od kiedy się poznałyśmy. Altanka zdążyła już miejscami obleźć z lakieru i wyblaknąć. Rower ciągle ten sam i poruszam się nim w drodze na działkę, chociaż właśnie odkryłam, że przydałoby się zmienić w nim opony. Twój ogród również bardzo się zmienił i nick używasz innego więc ciężko byłoby mi Cie rozpoznać.
Jolu ja też się cieszę z naszego forumowego niewirtualnego spotkania. Było tam tyle osób, że ciężko mi było zapamiętać nicki i imiona, ale pewnie uda się to jeszcze jakoś nadrobić. Może kiedyś uda Ci się zajechać do mojego ogródka w końcu to zupełnie niedaleko.
Sadzonki, które miałam pochodzą właśnie z ubiegłorocznego samoistnego wysiewu. Kiedy otrzymałam swoją sadzonkę wyglądała na małą zwiędniętą omdlałą "bidę" posadziłam ją więc gdzieś w kącie rabaty i o niej zapomniałam. Okazało się, że odnalazła się w następnym sezonie i pięknie wyrosła. U mnie rośnie sobie schowana za piwonią na południowej rabacie. Chyba nie jest to roślina o specjalnych wymaganiach, nie trzeba jej okrywać na zimę i specjalnie o nią dbać. Pachnie gałką muszkatołową - pewnie stąd jej nazwa.
Ulu chętnie podzielę się siewką przy następnej okazji, jeśli jeszcze jakieś znajdę. Masz rację po roślinkach widać jak długo mnie tu nie było. Postaram się zaglądać tu częściej i pokazywać jak mój ogródek się rozwija. Właśnie sobie uświadomiłam, że w wątku są jakieś zdjęcia sprzed dwóch lat zupełnie nie oddające tego jak obecnie wygląda mój zagonek. Może dlatego, że ubiegłe lato było bardzo deszczowe i spędziłam dłuższy czas poza Polską. Jak odnajdę zdjęcia z ubiegłego roku to coś uzupełnię.
Kasiu faktycznie sporo już minęło czasu od kiedy się poznałyśmy. Altanka zdążyła już miejscami obleźć z lakieru i wyblaknąć. Rower ciągle ten sam i poruszam się nim w drodze na działkę, chociaż właśnie odkryłam, że przydałoby się zmienić w nim opony. Twój ogród również bardzo się zmienił i nick używasz innego więc ciężko byłoby mi Cie rozpoznać.
Jolu ja też się cieszę z naszego forumowego niewirtualnego spotkania. Było tam tyle osób, że ciężko mi było zapamiętać nicki i imiona, ale pewnie uda się to jeszcze jakoś nadrobić. Może kiedyś uda Ci się zajechać do mojego ogródka w końcu to zupełnie niedaleko.
- madziarynka
- 200p
Obiecałam przesłać parę zdjęć z ubiegłego sezonu ogrodniczego. Zostały zrobione 22 czerwca ubiegłego roku. Dziwne - mam wrażenie, że w ubiegłym roku jakoś roślinność była bujniejsza, a może to tylko złudzenie. Zapraszam do galerii. Na początek pnąca róża róża Barock

Lilie orientalne oraz cienisty zakątek

Juki i ostróżki na tle altany i murka

Po ściance altanki wspina się powojnik Purpurea Plena Elegants i drugi (nie pamietam nazwy).

A na koniec moja ulubiona First Lady

Lilie orientalne oraz cienisty zakątek
Juki i ostróżki na tle altany i murka
Po ściance altanki wspina się powojnik Purpurea Plena Elegants i drugi (nie pamietam nazwy).
A na koniec moja ulubiona First Lady
- nirali
Magdo i tak trzymaj! Regularne wizyty i aktualne zdjęcia!
Madziu zauroczył mnie widok niebieskiej ostróżki na tle altany...rewelacyjny widok
Podczytałam u Ulki -Lawendy ,że masz ochotę w Jej okolice się wybrać...ja jestem po trasie...15minut rowerkiem
A ta ''First Lady'' powalająca
Madziu zauroczył mnie widok niebieskiej ostróżki na tle altany...rewelacyjny widok

Podczytałam u Ulki -Lawendy ,że masz ochotę w Jej okolice się wybrać...ja jestem po trasie...15minut rowerkiem

A ta ''First Lady'' powalająca

-
o widzę ze coś się zorganizuje 

- madziarynka
- 200p
Kasiu ostróżek u mnie dostatek przynajmniej tak było w ubiegłym roku. Trochę się martwię, że posadzone przeze mnie słoneczniki ozdobne nie wyjałowiły im ziemi, ale zobaczymy czy w tym roku będą kwitły równie obficie.

Czekam też na kwitnienie First Lady przyciętej po zimie. Wydaje się jakoś mniej silna. Przydałoby się ją zasilić. Powojnik opisany przeze mnie jako nn a posadzony jako Proteus w rzeczywistości jest prawdopodobnie powojnikiem Hagley Hybrid.

Ulu pewnie, że niedługo coś się zorganizuje. Czekam na to niecierpliwie. Jak na razie rower stoi w piwnicy, bo pogoda mało rowerowa. Poza tym będę zmuszona wymienić tylną oponę, bo ostatnio 2 razy zrobił mi się flak. Tymczasem bylam wczoraj w pobliskim markecie żeby spojrzeć na stoisko wyprzedażowe i oczywiście przyniosłam do domu zdobycze - turzycę oraz rozmaryn i jeszcze jakieś podpórki metalowe. Przydadzą się pod ostróżki.
Czekam też na kwitnienie First Lady przyciętej po zimie. Wydaje się jakoś mniej silna. Przydałoby się ją zasilić. Powojnik opisany przeze mnie jako nn a posadzony jako Proteus w rzeczywistości jest prawdopodobnie powojnikiem Hagley Hybrid.
Ulu pewnie, że niedługo coś się zorganizuje. Czekam na to niecierpliwie. Jak na razie rower stoi w piwnicy, bo pogoda mało rowerowa. Poza tym będę zmuszona wymienić tylną oponę, bo ostatnio 2 razy zrobił mi się flak. Tymczasem bylam wczoraj w pobliskim markecie żeby spojrzeć na stoisko wyprzedażowe i oczywiście przyniosłam do domu zdobycze - turzycę oraz rozmaryn i jeszcze jakieś podpórki metalowe. Przydadzą się pod ostróżki.
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
Madziu piękny ogró
d. Czemu nie widziałam go wcześniej?
Szałwia powalająca , zapisuję się na siewkę . 

- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu potrafisz niesamowicie wciągać swoimi opowieściami o miejscu które kochasz na zdjęciach które mi pokazałaś nie dostrzegłam tego co dzisiaj ...fantastycznie zmieniasz tą działeczkę,,,,ależ ona pieknie kwitnie w twoich rękach ...oby rower wytrzymał twoje dowozy roślinek....
co tu będę pisać...PIĘKNE MIEJSCE
muszę powiedzieć ze bardzo się cieszę że poznałam naszą Madzię i jej tatę rozkochanego w przyrodzie...
rewelacja-rewolucja działeczkowa...pozdrawiam
no i
za roślinki

co tu będę pisać...PIĘKNE MIEJSCE
muszę powiedzieć ze bardzo się cieszę że poznałam naszą Madzię i jej tatę rozkochanego w przyrodzie...

rewelacja-rewolucja działeczkowa...pozdrawiam

no i

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Madziu byłam u Ciebie dawno temu ,teraz spotkanie u Joli odnowiło ciekawość i znów zajrzałam popatrzeć jak zmieniła się Twoja działeczka, rośliny bardzo urosły i jest super.
- nirali
Madziu odpiszę u Ciebie coby mnie Jolka nie przegoniła
Renia jeszcze nie ma wirtualnego ogródka...ma zaś w planach się tutaj zarejestrować a później to już wsiąknie
Teraz zauważyłam że niby niebieskie ostróżki a środeczki mają różne.

Renia jeszcze nie ma wirtualnego ogródka...ma zaś w planach się tutaj zarejestrować a później to już wsiąknie

Teraz zauważyłam że niby niebieskie ostróżki a środeczki mają różne.
Powojniki śliczne - większość moich w pełnym rozkwicie