Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
Re: Tunbergia - jak uprawiać?
U mnie tunbergia bardzo słabo idzie. Z pierwszej paczki nasion, wysianej w połowie stycznia wzeszły tylko 2 szt, w tym jedna siewka nie rośnie. Z drugiej paczki sianej w lutym mam 2 roślinki, które rosną i 2 słabe siewki.
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
uff, przed chwilą skończyłam czytać cały wątek
Po raz pierwszy wsiałam tunbergię 21 marca br. Na 6 wsianych na razie mam 2. Wierzę, że pozostałe jeszcze wzejdą.
Co u Waszych? Pokażcie jakieś fotki.

uff, przed chwilą skończyłam czytać cały wątek

Po raz pierwszy wsiałam tunbergię 21 marca br. Na 6 wsianych na razie mam 2. Wierzę, że pozostałe jeszcze wzejdą.
Co u Waszych? Pokażcie jakieś fotki.
Ja dzisiaj, mimo przedświątecznej gorączki poświeciłam godzinkę moim tunbergiom( w oczekiwaniu na ostygnięcie kremu
) Trafiły już do doniczek, w których będą rosnąć na balkonie (jak zrealizuję cały plan, wkleję parę fotek)
przed:
po:

przed:

po:

mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidko bardzo łądne te twoje tunbergie. Kiedy siałaś? Same żółte czy może mieszanka??
hmm, chyba w połowie lutego, nie pamiętam dokładnie. Powschodziły mi tak sobie, dlatego dokupiłam nasionka i dosiałam ..a tu nagle te pierwsze poczuły konkurencję i też zaczęły wyłazić 
Są tylko żółte, takie dostałam nasionka.
W tamtym roku byłam z nich baardzo zadowolona, miałam żółtą "kolumnę", która kwitła aż do mrozów:

Są tylko żółte, takie dostałam nasionka.
W tamtym roku byłam z nich baardzo zadowolona, miałam żółtą "kolumnę", która kwitła aż do mrozów:

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczna
Ja wysiewałam 22 lutego, jedno opakowanie mieszanki kolorów z TopDekor, mam 11 sztuk.
No ale są mniejsze ale widze że ładnie nadrabiają

Ja wysiewałam 22 lutego, jedno opakowanie mieszanki kolorów z TopDekor, mam 11 sztuk.
No ale są mniejsze ale widze że ładnie nadrabiają

- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zapomniałam się pochwalić, że od kilku dni moja "domowa" tunbergia kwitnie.
Jutro cyknę fotkę i się pochwalę. Czujnie też będę się jej przygladać, czy gdzieś nie skrywają się kolejne.

A jeśli posadzi się je w wiszącej doniczce to jest szansa, że będą kwitnąć, ładnie zwisając w dół?
elik_49 pisała, że pną się w górę....
elik_49 pisała, że pną się w górę....

- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje rosną w wiszącej donicy. Owszem, pną się w górę, ale można te pędy odplątywać. 

- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Można bez najmniejszego problemu sadzić w wiszących donicach - jeżeli tylko chce się mieć długie "zwisy" to trzeba co jakiś czas rozplątać pędy bo tunbergia jak tylko natrafi na sąsiedni zwisający pęd to od razu próbuje po nim wracać do góry ;)

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Na 6 nasionek wykiełkowały 2, z czego jeden okazał się być....niecierpkiem. Ale dobre i to, bo po lekturze tego wątku sądzę, że i jedna siewka da mi wiele radości 

Dziewczyny jak tam wasze sadzonki?
mojej nie najlepiej.. nie wiem czy to od słońca czy jednak jakaś "zaraza"

mojej nie najlepiej.. nie wiem czy to od słońca czy jednak jakaś "zaraza"

u Was chociaż rosną , moje siane 15 marca rosły ładnie do momentu uszczyknięcia pędów, potem już stanęły , po jakimś czasie zostały wsadzone do gruntu i nic nie rosną. Nic z nich nie będzie