Hippeastrum(zwartnica) cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najpierw małe sprostowanie, amarylis to nie hipeastrum, chociaż z tej samej rodziny.Ateraz do rzeczy. Nie wiem czemu moje zwartnice (polska nazwa hipeastum) nie chcą kwitnąć mimo, ze mają przerwę w podlewaniu już od końca sierpnia. Teraz, przed miesiącem przesadziłam je do nowej ziemi. Puściły liście, a o pąkach kwiatowych ani widu ani słychu. Pozdrrawiam z ciepłego WrocławiaJana
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Przemo. ale mimo, że przeszłyokresspoczynku, nie mają zamiaru kwitnąć. Stoją cały czas w mieszkaniu tuż przy balkonie. Grzejnik mam wyłączony przez całą zimę ale i tak temperetura około 20 , a w dni słoneczne to nawet do 26. To jest garsoniera na 9 piętrze. Nic nie mogę poradzić na takie warunki. Pozdrawiam Jana 

Czyli nie przeszły okresu zimowania tylko spoczynku, po przekwitnięciu i wzroście cebuli należy cebule przezimować czyli wyjąć z ziemi i jeśli nie ma się warunków na ich przezimowanie naturalne to wkłada się cebule do lodówki, jak przejrzysz ten wątek po kolei wszystkie strony to doczytasz na którejś stronie o tym pisałem. Tak jak napisała kari wystarczy że było ciepło(powyżej 7 stopni) i cebule nie zimowały a tylko odpoczywały po wegetacji. Dlatego teraz Ci nie kwitną i nie będą kwitły dopóki ich nie przezimujesz. Kiedy wysadziłaś cebule po tym odpoczynku?Jana pisze:Dzięki Przemo. ale mimo, że przeszłyokresspoczynku, nie mają zamiaru kwitnąć. Stoją cały czas w mieszkaniu tuż przy balkonie. Grzejnik mam wyłączony przez całą zimę ale i tak temperetura około 20 , a w dni słoneczne to nawet do 26. To jest garsoniera na 9 piętrze. Nic nie mogę poradzić na takie warunki. Pozdrawiam Jana

Nelu ależ śliczności pokazujesz tfu tfu. Ja swoje hipki też dzisiaj wysadziłem w nową ziemię po okresie zimowania.
Po przekwitnięciu hipek przechodzi okres wzrostu, zatem mam pytanie ile to powinno trwać? Bo mi się już to wszystko pomieszało
Odpowiedź dla mnie tym ważniejsza, gdyż wczoraj dostałam małą cebulkę hippeastrum, którą od razu wsadziłam w doniczkę (nawet nie wiem, czy dobrze zrobiłam, że od razu zasadziłam).
Chociaż może jeszcze w tym roku nie będę jej zimować, bo jest dość mała...

Odpowiedź dla mnie tym ważniejsza, gdyż wczoraj dostałam małą cebulkę hippeastrum, którą od razu wsadziłam w doniczkę (nawet nie wiem, czy dobrze zrobiłam, że od razu zasadziłam).
Chociaż może jeszcze w tym roku nie będę jej zimować, bo jest dość mała...