Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

Kaktusy mają ciernie a nie kolce. Moim zdaniem to jest jakaś bezcierniowa forma Astrophytum capricorne lub hybryda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

blabla pisze:Kaktusy mają ciernie a nie kolce. Moim zdaniem to jest jakaś bezcierniowa forma Astrophytum capricorne lub hybryda.
Jakoś nigdy nie mogę się przyzwyczaić ;:224
Możliwe że to ten co podałeś. Dzięki :)
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem Astrophytum to zdecydowanie A. capricorne. Z czasem z wierzchołka rośliny wraz ze wzrostem powinny wyrosnąć ciernie.

Co do ferokaktusa to proponowałbym zmienić substrat na bardziej przepuszczalny. Ta ziemia w której rośnie nie za bardzo się nadaje...
Pozdrawiam, Darek.
wielki32
100p
100p
Od: 15 sie 2010, o 12:02

Post »

darekcn42 pisze: Co do ferokaktusa to proponowałbym zmienić substrat na bardziej przepuszczalny. Ta ziemia w której rośnie nie za bardzo się nadaje...
Kaktus już wyciągnięty z tej ziemi i będzie wsadzony do ziemi w takiej co ma być.
ilecprkog
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2011, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mój kaktus co jakiś czas robi się pomarszczony i zaczyna się "wyginać". Z czasem wraca do normy mimo, że nie zmieniam częstotliwości podlewania niczym też nie nawożę. Co to może być?
Poznam Regulamin Forum
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p
Od: 20 mar 2011, o 11:53

Post »

Ponownie zwracam się z prośbą o pomoc!
Na moim kaktusie pojawiły się małe białe robaczki - nie było ich dużo więc usunęłam je mechanicznie
z nadziemnej części roślinki czy powinnam jeszcze sprawdzić korzenie i dodatkowo czymś spryskać w celu zabicia jajeczek?
Kaktus stoi wraz z innymi jednakże tylko na nim się pojawiły, odizolować go od reszty? Jeżeli tak to na jak długo?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p

Post »

:evil: dziękuje, w takim wypadku idę walczyć z tym paskudztwem!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Aquu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2008, o 03:45

Post »

Moje sansevierie mają takie plamy.
Każde zdjęcie jest z innej rośliny. Plamki są tylko po jednej stronie liści (=liście są za grube żeby się przebiły na wylot). Na 4 pierwszych zdjęciach plamy są wyraźnie wklęsłe i nie wyglądają na skorkowacenia po uszkodzeniach fizycznych.
Ostatnie zdjęcie to Aspidistra, tutaj plama jest już widoczna po obu stronach. Białe kulki to kurz.
Czy to jakiś grzyb? Pryskałem jakiś czas temu amistarem.

Po kiliknięciu zdjęcia się powiększają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p

Post »

Moja opuncja zaczęła opadać, podejrzewam, że to przez złe podłoże - jaka mieszanka będzie odpowiednia?
Pozdrawiam
Monika!
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Najpierw warto sprawdzić stan korzeni. Jeśli wszystko z nimi ok to wystarczy podlać roślinę lub/i zasilić nawozem bo najpewniej brakuje jej wody - tak mam ze swoją opuncją. Podłoże powinno być przepuszczalne czyli z dużą zawartością części mineralnej.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Witam!

Zauważyłem, że mój echinopsis nie wygląda za dobrze ostatnimi czasy i w ogóle nie rośnie, wyjąłem bo dziś z doniczki i zauważyłem wełnowce korzeniowe. Mam pytanie co robić w takich przypadkach? Mam trzy środki owadobójcze Talstar 100 EC, Karate Zeon 050 CS oraz BI 58 nowy 400 EC czy którym z nich mogę potraktować szkodniki?
czarny_jezdziec
100p
100p
Od: 21 maja 2010, o 23:45

Post »

Wypłukaj dobrze korzenie, przesadź do nowego podłoża i po około tygodniu podlej Bi 58. Pamiętaj o jak najszybszym odizolowaniu roślinki.
Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Sprawdziłem korzenie dwóch najbliżej stojących roślin obok echinopsisa i tam wełnowców nie zauważyłem. Zabieg na chorej roślinie już przeprowadzony. Teraz czekam.
Mala__Mi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2011, o 23:39

Post »

Coś się stało moim kaktusom. Stały sobie na parapecie w kuchni, gdzie miały trochę słońca, ale tuż przed zachodem, dość krótko. Dobrze się trzymały ale nie kwitły.

Podkusiło mnie żeby wynieść je na balkon ;:223, bo podobno kaktusy lubią słońce, gdzie jest ostre słońce wschodzące kilka godzin rano. Stały tam dosłownie kilka dni, i chyba jakiegoś dnia też je spryskałam wodą. Niestety zauważyłam że źle z nimi;/

Zabrałam je z powrotem za szybę w kuchni, tam gdzie stały poprzednio, ale nie wiem co dalej robić. Prawdopodobnie poparzyły się z tego co przeczytałam na necie, a może to coś innego?

Na zielonym trzonie "czerwonego" i "czarnego kaktusa" zrobiły się takie jaśniejsze żółtawe plamy. Niestety z "żółtym kaktusem" jest gorzej, kawałek jego zielonego trzonu najpierw zbielał, a teraz zżółkł i jakby brązowieje, widać też takie niteczki pod spodem;/. Wszystkie mają te przebarwienia tylko z jednej strony,z pozostałych dwóch są normalne zielone. Ostatni kaktus "w białe paski" to już chyba nie do odratowania;/ zbielał totalnie w różnych miejscach.

POMOCY!!! Zupełnie się nie znam na kaktusach a strasznie je lubię, co to może być i jak im pomóc, może jeszcze coś da się zrobić żeby nie zmarniały? ;:98

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
czarny_jezdziec
100p
100p
Od: 21 maja 2010, o 23:45

Post »

Uszkodzenia wyglądają na niegroźne poparzenie słoneczne. Wystawiając na zewnątrz kaktusy należy pamiętać o ich cieniowaniu. Szyba zatrzymuje bardzo dużo promieni słonecznych i dlatego kaktusy po przestawieniu z parapetu na "świeże powietrze" powinny być cieniowane aby nie uległy poparzeniu. Kaktusy pielęgnowane właściwie powinny się zregenerować i żyć dalej.
Zupełnie inną kwestią jest to, że Hylocereus undantus, na którym szczepione są Twoje barwne Gymnocalycium mihanovichii nie jest podkładką zbyt trwałą i istnieje możliwość, że w niedługim czasie zrazy wymagały będą przeszczepienia.
Kolejna kwestia to sprawa podłoża - kaktusy lubią podłoże przepuszczalne. Ziemia w której rosną Twoje kaktusy jest albo niewłaściwa, albo po prostu niefotogeniczna :)
Ostatnia zaprezentowana przez Ciebie roślina to NIE kaktus. Jest to roślina z rodziny Aloe. Według mnie ta roślina ma największe szanse - z zaprezentowanych przez Ciebie - na długie i zdrowe życie.
Pozdrawiam
Sławek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”