Siew, rosada,pikowanie cz.1
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Poczytaj o aferze z trefną solą, czy z jajkami bez jajek i nie dziw się , że masz ziemiórki w ziemi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam na balkonie w dużym wiaderku megagrona do październikaMaja100 pisze:Próbował ktoś z Was wysiewać megagroniastego do doniczki na balkon ? Mam trochę mało miejsca w ogródku a dostałam ciekawe odmiany pomidorków z akcji i na megagronka już miejsca braknie a bardzo mi smakował ...
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Pozdrawiam Krystyna
Proszę się na mnie nie wściekać i nie śmiać za moją niewiedzę ale chciałam doprecyzować - te liścienie w pomidorach to pierwsze boczne listki które wyjdą?
edit: wyszukiwarka nie boli - doczytałam o tych liścieniach, jeszcze ich na moich pomidorkach nie ma.
edit po poniższej wypowiedzi chudziak: Nie mnożąc postów dziękuję za poniższą odpowiedź i cierpliwość dla niedoświadczonej![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
edit: wyszukiwarka nie boli - doczytałam o tych liścieniach, jeszcze ich na moich pomidorkach nie ma.
edit po poniższej wypowiedzi chudziak: Nie mnożąc postów dziękuję za poniższą odpowiedź i cierpliwość dla niedoświadczonej
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak Menqo to liścienie , następne o kształcie pomidorowych liści to liście właściwe.
To co jest na Twoich wschodzących pomidorkach skoro nie ma liścieni ??
To co jest na Twoich wschodzących pomidorkach skoro nie ma liścieni ??
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nikt się śmiać nie będzie.
Liścienie to pierwsze 2 listki, które nawet nie przypominają liści pomidorów.
Kolejne, karbowane to dopiero liście pomidorów.
Liścienie to pierwsze 2 listki, które nawet nie przypominają liści pomidorów.
Kolejne, karbowane to dopiero liście pomidorów.
Aż poszłam zajrzeć do moich pomidorków. Chudziak dzięki za dopytanie - czasem jak mnie ciemnota weźmie to nie opuszcza mimo tłumaczeń
Wyobrażałam sobie, że liścienie owszem to pierwsze boczne listki ale na te na czubku się nie liczą.
Stwierdzam, że mam liścienie - i z pewnością za długo zwlekałam z chłodzeniem. Dobrze, że to to koralik i betalux (zawsze mogę dosiać) a nie nasionka z akcji.
chudziak, comcia - dziękuję za odpowiedź, moje przyszłe pomidorki będą wdzięczne![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
Wyobrażałam sobie, że liścienie owszem to pierwsze boczne listki ale na te na czubku się nie liczą.
Stwierdzam, że mam liścienie - i z pewnością za długo zwlekałam z chłodzeniem. Dobrze, że to to koralik i betalux (zawsze mogę dosiać) a nie nasionka z akcji.
analizując to co napisał forumowicz - czyli już przy pierwszym zauważeniu, że liścienie się formują, należy je przenieść do chłodnego pomieszczenia?forumowicz pisze:Jeżeli ukażą się na powierzchni liścienie niezwłocznie trzeba przenieść do chłodniejszego i bardziej widnego pomieszczenia. Każda zwłoka spowoduje wyciąganie się siewek.
chudziak, comcia - dziękuję za odpowiedź, moje przyszłe pomidorki będą wdzięczne
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Mam pytanie - nie bijcie
Czy jak wysieję w tym tygodniu pomidory to zdążą wyrosnąć na tyle,żeby wsadzić je do foliaka (nieogrzewanego) ? Czy tak samo się wysiewa jak te do gruntu,żeby wysadzić po Zimnej Zośce? ...
forumowicz nie bij, ale ja w życiu foliaka nie miałam
a na forum jest miliard informacji i już co spiszę to zaraz przekreślam bo jakieś nowe info znajduję ....
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Czy jak wysieję w tym tygodniu pomidory to zdążą wyrosnąć na tyle,żeby wsadzić je do foliaka (nieogrzewanego) ? Czy tak samo się wysiewa jak te do gruntu,żeby wysadzić po Zimnej Zośce? ...
forumowicz nie bij, ale ja w życiu foliaka nie miałam
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
forumowicz nie bije bo żal mu monitora....
P.S.
Sama to juro wywalę.
P.S.
Sama to juro wywalę.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Menqo , ja mam już liścienie w większości pomidorków ale jeszcze niektóre wschodzą więc je muszę obserwować bo czasem jest niezbędna pomoc w ściąganiu "czapeczki".Poza tym wypełniłam wielodoniczki ziemią tylko do połowy i teraz zamierzam dosypać ziemi do pełna, tak więc będzie jej prawie pod liścienie i wtedy przeniosę rozsadę do chłodnego pokoju.
Sandro, pewnie że zdążysz z pomidorami ,może nie bedziesz rekordzistką w najwcześniejszych zbiorach ale i tak będą szybciej niż te z gruntu .Ja też czekam na nasionka z dogrywki i będą je mogła wysiać dopiero po niedzieli.
Sandro, pewnie że zdążysz z pomidorami ,może nie bedziesz rekordzistką w najwcześniejszych zbiorach ale i tak będą szybciej niż te z gruntu .Ja też czekam na nasionka z dogrywki i będą je mogła wysiać dopiero po niedzieli.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
mozesz siac do tunelu..
wysiewa sie srednio 2 mies wczesniej niz wsadzasz do ziemi...
wysiewa sie srednio 2 mies wczesniej niz wsadzasz do ziemi...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
A miał ktoś cytrynka groniastego ? Plenny jest ?
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
maja
masz opis na glownej str warzywniaka w temacie "opis pomidorow + foto.."
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Cytrynek jest bardzo plenny i bardzo smaczny, przynajmniej u mnie był. ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
pozdrawiam, Anita
DziękiRusalka pisze:maja
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
To tłumaczenie z polskiego na polskiMenqa pisze:analizując to co napisał forumowicz - czyli już przy pierwszym zauważeniu, że liścienie się formują, należy je przenieść do chłodnego pomieszczenia?
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Liścienie się nie formują. One wychodzą z ziemi pochylone, nisko Ci się kłaniając na dzień dobry, a później wyprostowują.. Obniżyć temperaturę trzeba, jak tylko pojawią się nad ziemią, a nie czekać, aż się wyprostują.
Pozdrawiam