Pamiętaj tylko o tym by podłoże nie zawierało torfu i było grubo ziarniste, czyli przepuszczalne. Jeżeli zawiera, to przesiej, oddzielając miał od grubszych części.
Hm, a może spróbuj jakoś podwiązać liść, np. do patyczka?kasia007 pisze:Tylko chodzi o to,ze ten nowy maly pedzik jest "raniony"przez lisc...
Ja swoje reanimki zasypałam podłożem, tylko do poziomu korzeni. Dzisiaj jeden wypuszcza korzeń za korzeniem i liść mu rośnie. Drugi z znacznie mniejszą ich ilością wypuszcza dopiero od niedawna swój pierwszy korzeń. Co prawda stracił parę liści i zostały mu dwa mniejsze, ale widzę że zaczyna dawać sobie radę, a już myślałam że będzie po nim. Po przesadzeniu podlewałam niewielką ilością wody, nie moczyłam. Ostatnio jak zauważyłam że się ruszyły powoli zaczęłam wprowadzać normalny tryb podlewania. Tego drugiego jeszcze podlewam przelewając niewielka ilością wody, w odstępach nieco dłuższych(1-2 dniowych). Oczywiście w zależności od ilości korzeni, jakie roślina posiada i ilości kory w doniczce. Częste podlewanie może spowodować pleśnienie podłoża(lub korzeni), w końcu jest to organiczne podłoże. Dobrze jest dodać garść sproszkowanego węgla drzewnego do doniczki z podłożem. Przed przesadzeniem porobiłam dodatkowe dziurki, by korzenie i zalegająca woda miały lepszy przepływ.olka19954 pisze:Mam pytanie... przesadzilam stroczyka, ktory byl w bardzo zlym stnie, korzenie zdrowe zostawilam (malo tego zostalo) i teraz każdy korzen, ktory wyrosnie, zaraz gnije. A jeden tak jakby naszla plesn...