Storczyki Marty :)

Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Dziękuję Wam za miłe słowa!! :D ;:196 Cieszę się, że mogłam Wam się pochwalić nowymi kwitnienimi i że nowy nabytek przypadł Wam do gustu :) Dzisiaj rozkwitł drugi pączek... :D Szkoda, że mój aparat nie jest w stanie oddać w pełni tego pięknego połączenia kolorów :oops:
Obrazek
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczny. Warżka jest magiczna :D
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Piękne kwitnienia! A tego ostatnio nabytego widziałam jakiś czas temu na żywo. Żałuję, że nie mogłam sobie wtedy pozwolić na jego zakup, bo to bardzo piękna hybryda. Aparat faktycznie trochę za bardzo go spomarańczowił, w rzeczywistości mieni się różnymi odcieniami kremowego, żółteto, złotego i pomarańczowego. Gratuluję zakupu!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Kahim i Dzika, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196 Dzika, w rzeczywistości faktycznie ma takie kolorki, jak opisałaś. Jak rozwiną się wszystkie pączki, porobię mu nowe zdjęcia i może uda mi się uchwycić te kolorki. Może jeszcze uda Ci się zdobyć tę hybryę - ja mój egzemplarz kupiłam w zeszłym tygodniu w Obi. Był jeszcze drugi identyczny, ale został wypatrzony w tym samym czasie przez inną, buszującą w dopiero co rozpakowywanych paletach, storczykomaniaczkę... :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Falek w fioletowo-różowe kropeczki jest cudowny!! :))

A ten Peabody - czy to miniaturka? Bo kupiłam kiedyś podobnego (mini, jest w moim storczykowym wątku :) - i okazało się, że ma spore basal keiki przy głównej roślince oraz dużo korzeni powietrznych. Nad niach będe go przesadzać do większej doniczki, bo mi wyłazi już dosłownie.
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Linnenn, witam w moim wątku! Cieszę się, że coś Ci się u mnie spodobało. Ten w fioletowo-różowe kropeczki jest faktycznie śliczny, do tego pięknie pachnie... Spotkałam go w sklepie tylko raz i cieszę się, że zdecydowałam się go kupić. Kwitnie nieprzerwanie, wypuszcza chętnie nowe pędy (właśnie dzisiaj zauważyłam nowe korzonki i 1 nowy pędzik! :D ), do tego ma gąszcz korzeni, ale nie mam go kiedy przesadzić, bo kwitnie i kwitnie...
Phal. Peabody to nie miniaturka. Należy do tych dużych falków, co widać po rozpiętości liści i wielkości kwiatów.
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Jeśli storczyk jeszcze pachnie i zachowuje się tak, jak napisałaś to już chyba Storczyk Ideał :)
U mnie nie pachnie ani jeden :(, ale w sumie może to i dobrze bo pokoik malutki a przy mocnym zapachu kwiatów źle się czuję (alergia).
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Awatar użytkownika
Elfica_4flower
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 kwie 2014, o 21:10

Post »

Hej :) pokaż koniecznie swoje nowe nabytki :) Twoje reanimacje i keiki są śliczne i gratuluję cierpliwości ! :)
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

:wit Dzięki za odwiedziny i miłe słowa!! :D Faktycznie keiki są śliczne, a opiekowanie się takimi maluchami sprawia sporo frajdy...
Moje nowe nabytki to Paphiopedilum Magic Lantern i Paphiopedilum Pinocchio x liemianum. Ten pierwszy zakwitnie dopiero za ok. 12 miesiecy, a drugi za ok. 12-18 miesięcy, więc muszę wykazać się cierpliwością... Jutro przy świetle dziennym zrobię zdjęcia "zieleninie", a jeśli chcesz zobaczyć, jak będą kwitły, to niestety, ale musisz poszukać w wyszukiwarce, albo na stronie sklepu OG, gdzie je kupiłam :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Kontakt:

Post »

Hej Marta, wpadłem zobaczyć tego, o którym mi wspominałaś ;:204
Co mi się rzuciło, zdecydowanie ładniejsza warżka, ten biały akcent robi różnicę ;:224
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Hej!! :wit Fajnie, że wpadłeś :D Faktycznie, u Twojego warżka jest w kolorze płatków, u mojego ma inny odcień, ciemniejszy niż kolor płatków, ale u Twojego falka też jest biały akcent... kształt płatków i warżki ten sam... Poczekajmy, aż u Ciebie rozwinie się reszta pączków, a poza tym w świetle dziennym phal. nabiera jeszcze innego kolorku :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Kontakt:

Post »

To może ten sam i dlatego w sklepie wyglądał jeszcze inaczej :) Kameleon skubany ;:204
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Oj, tak, faktycznie kameleon z niego... :D Uwielbiam go za to!! Mi wydaje się, że to ten sam - w tym tygodniu rozwinął trzy nowe pączki, zrobię mu jutro fotki w świetle dziennym, to porównasz sobie :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Elfica_4flower
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 kwie 2014, o 21:10

Post »

Piękne będą ! :) czekam na te Twoje :wink:
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Wreszcie udało mi się zrobić - obiecane Tomkowi - zdjęcia z bordowo-czerownego (fioletowego?) phalaenopsisa-kameleona :D Mimo że uzbroiłam się w lepszy aparat, nie jestem pewna, czy zdjęcia oddają prawdziwy kolor mojego kameleona :D Cóż, chyba już taka jego uroda... :D Trzy ostatnie kwiaty na pędziku są najmłodsze, pozostałe wyblakły od słońca...

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Przy okazji zrobiłam zdjęcia mojego nowego Phal. Peabody - ma już 4 kwiaty, 3 pączki... i z drugiego obciętego przez producenta pędu, rośnie odbicie ;:oj Niestety ostatnio zauważyłam na końcu pędu wełnowce... :twisted: Chyba ukryły się w pączkach, bo właśnie stamtąd wylazł jeden robal... Mam nadzieje, że na dwóch robalach się skończy - podłoże już wymieniłam...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A na deser zostawiłam zdjęcia dwóch najnowszych nabytków z OG - Paphiopedilum Magic Lantern (ten z marmurkowymi listkami) i Paphiopedilum Pinocchio x liemianum . Ten pierwszy ma dwie rozety, ma kwitnąć za ok. 12 miesięcy, a drugi z jedną rozetą za ok. 12-18 miesięcy... o ile do tego czasu ich nie uśmiercę :oops: To pierwsze sabotki w mojej kolekcji, więc wszelkie wskazówki są mile widziane :D
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”