Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
Co do ziemi nie będę się wypowiadał ,bo nie wiem, co jesteś w stanie kupić. Jak podasz mi jaka ziemia jest u Ciebie osiągalna to podam Ci skład pożywki do nawożenia tych pomidorów.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To w takim razie zostawiamy ten temat na później. na pewno się odezwę ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Wczoraj robiłem rekonesans za podłożami do rozsad. Przeceny i wyprzedaże starych zapasów. Jeśli będziesz się rozglądał za ziemią do uprawy balkonowej to polecam podłoże uniwersalne Sterlux/ zdjęcie opakowania poślę Ci na pw/. Do tego perlit w stosunku od 1:20 do 1:50.
- BobejGS
- Kontakt:
Dziękuje. Jeśli będę miał jakieś info dotyczące innej ziemi To też się skontaktuje.
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pelna zgoda. Ja uprawiam w pojemnikach ze wzgledu na klimat. Nawadnianie, nawozenie.......ech.....zazdroszcze tym, ktorzy maja w ziemi.forumowicz pisze: Uprawa w pojemnikach wcale nie jest łatwiejsza dla początkujących. Mam wrażenie, że wręcz przeciwnie. No ale kiedyś trzeba spróbować
- BobejGS
- Kontakt:
Też myślę że może być trudniej w małym pojemniku utrzymać odpowiednie warunki pomidorowi, szybciej można przelać czy przenawozić, ale jednak ciekawość wygrała i muszę spróbować ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
W lecie przelanie nie grozi. Raczej zasuszenie. Duża część nadziemna i mała ilość podłoża powodują konieczność podlewania 2x dziennie. Czasem nawet 3x. Koniecznie trzeba dodać perlitu. To taki bufor. Przy podlewaniu chłonie wodę, przy przesuszeniu oddaje.
O co do przenawożenia. Hm... . Jeśli mnie posłuchasz co mam do zaproponowania w temacie nawożenia nie grozi Ci zasolenie.
O co do przenawożenia. Hm... . Jeśli mnie posłuchasz co mam do zaproponowania w temacie nawożenia nie grozi Ci zasolenie.
- BobejGS
- Kontakt:
Dziękuje. Jeśli coś nie wyjdzie To będę miał pretensje tylko do siebie
a jak będę miał pytania to już wiem że mogę pytać
dostałem już od jednego z forumowiczów notatki które jak twierdzi prowadził z m in Twoich wypowiedzi także będę czytał i czytał a jakby co będę również pytał ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Kiedy zamierzasz wysiewać te pomidorki balkonowe ?
- BobejGS
- Kontakt:
na razie nie mam pojęcia
Myślałem aby poczekać aż tu na forum ruszy o tym dyskusja
a jaki termin polecasz? Biorąc pod uwagę, że na razie nie mam opcji na doświetlanie siewek ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Ależ oczywiście, że doświetlanie nie wchodzi w grę.
Ja wysiewam w okolicy 1 marca. W 3 dekadzie kwietnia mogą być ekspediowane na docelowe miejsce ale trzeba się liczyć z koniecznością 3- krotnego pikowania. Z kuwety do wielodoniczki, następnie do kubków 0,5 l a potem do wiaderek 1 l. Do wiader powinny być wsadzane już zahartowane.
Doniczki docelowe czy wiadra mogą być w każdej chwili schowane do mieszkania w razie niskich temperatur. To jedna z zalet takiej uprawy.
Ja wysiewam w okolicy 1 marca. W 3 dekadzie kwietnia mogą być ekspediowane na docelowe miejsce ale trzeba się liczyć z koniecznością 3- krotnego pikowania. Z kuwety do wielodoniczki, następnie do kubków 0,5 l a potem do wiaderek 1 l. Do wiader powinny być wsadzane już zahartowane.
Doniczki docelowe czy wiadra mogą być w każdej chwili schowane do mieszkania w razie niskich temperatur. To jedna z zalet takiej uprawy.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak teraz otwarłem z ciekawości ten plik z radami
Tu jest napisane, cytuje: "Pomidory uprawia się z rozsady, której produkcję najlepiej rozpocząć od końca lutego (Ja polecam 17-18 marzec) w kiełkowniku.." Co do Twojej wypowiedzi powyżej, to rozumiem że trzeba to zrobić fazami
A to że mogą być schowane to dodatkowy plus, który akurat mnie pasuje ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-- 31 gru 2013, o 14:01 --
Na wielodoniczki mogą być pojemniki po zaworach o wymiarze 3.5x3.5x3(głębokość)? Czy będą za płytkie?
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-- 31 gru 2013, o 14:01 --
Na wielodoniczki mogą być pojemniki po zaworach o wymiarze 3.5x3.5x3(głębokość)? Czy będą za płytkie?
To kilkakrotne pikowanie zapobiega w jakiś stopniu wybieganiu na rzecz rozrastania się systemu korzeniowego. A wcześniejszy siew niż do uprawy gruntowej wynika właśnie z faktu możliwości prostej ochrony przed niskimi temperaturami. Piszę " pikowanie " choć gwoli prawdy pikuje się tylko raz z kuwety do wielodoniczki, bo następne zabiegi to jest przesadzanie.
Te pojemniki będą za płytkie jako, że siewki pikuje się po liścienie .
Te pojemniki będą za płytkie jako, że siewki pikuje się po liścienie .
- BobejGS
- Kontakt:
Tego się obawiałem. Mam trochę więcej jeszcze takich: 6.5x6.5x5(głębokość) jak oceniasz te? Dobrze że wynikła ta rozmowa bo jeszcze zdążę wrazie co zaopatrzyć się w jakieś inne ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)