Tulipany cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany cz.3

Post »

Ani się nie wygłupiaj z wsadzaniem ich . Możesz straci wszystkie, te które w tym roku zakupisz, też. Tak jak pisze Tulap wyrzucić ( byle nie na kompost) a najlepiej spalić, a resztę wykapać w kaptanie.
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcialabym przesadzic moje tulipanki. Czy mam im zafundowac wakacje w zaciszu piwnicy do wrzesnia, czy od razu ladowac do ziemi? Podpowiedzcie prosze.
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ja przesadzałem jak byliny-wykopuję i wsadzam.
Raz nawet już korzenie miały i kwitły normalnie.
Patiann
200p
200p

Post »

Dzięki, tez tak kiedys zrobilam-kwitly jak szalone. Chodzi o to, ze poszerzam rabatke i chyba nie wyrobie sie z jej ukonczeniem predzej niz do konca wrzesnia. Wolalabym posadzic je na stalym miejscu na jesien. Pytanie czy pobyt w piwnicy wyjdzie im teraz na dobre, czy nie jest za pozno?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obojętnie.Tak czy siak leżą brzuchem do góry :lol:
Wykopywanie jest po to,żeby nie zagłębiały się w ziemię + nie zgniły + robaki nie zjadły.
Tylko osuszyć będziesz musiała,ale w cieniu.Kilka stron wcześniej o tym było :wit
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Jeśli nie wypuściły nic zielonego, to warto wykopać przesuszyć, przy okazji rozdzielić przybyszowe
i przed ponownym wsadzeniem we wrześniu namoczyć w jakimś środku grzybobójczym. Obrazek Obrazek
W tym roku byłam w Keukenhof. :lol:
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy możecie polecić jakieś środki grzybobójcze do zaprawiania cebul? Mam ridomil, signum, score i infinito. Można coś z tego zastosować, czy trzeba kupić inne? A co na robactwo?
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Patiann
200p
200p

Post »

Dziekuje pieknie Panu i Pani tez:)) Wlasnie siedze i wybieram tulipanki z oferty p.Krolika. Wpadly mi w oko te zielonokwiatowe.

Jeszcze jedno pytanko. Czy Wasze papuzie tez tak szybko gina niewykopane? Inne daja rade, ale ta odmiana w nastepnym roku mizernie wypada, a w przyszlym pomimo nawozenia przepada, albo same liscie wychodza. Traktuje je tak samo powaznie;) jak pozostale towarzystwo, wiec ´nie me mowy o przenawozeniu.

Zdjecia cudne.!
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogólnie jest tak że najnowsze odmiany zakwitną,a na następny rok śladu po nich nie ma ;:224
No i to mogą być jedne z tych,co robią cebulki które lecą 20cm wgłąb ziemi i wtedy trudno im wyjść.
Radzę posadzić je w koszyku ;:108
Awatar użytkownika
waga65
200p
200p
Od: 15 cze 2015, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie nornice nawet z koszykami dają sobie rade :( i co roku nowe zakupy ,ale zawsze coś zakwitnie i to na wiosnę najwieksza radość.
thiago
50p
50p
Od: 25 lip 2014, o 19:47

Post »

Witam.
Wykopałem jakiś czas temu cebulki tulipanów, przykryłem je suchą czarną ziemią. Kiedy je można sadzić? Kiedy najlepiej sadzić?
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

We wrześniu już można sadzić, ale później również,
ważne aby nie za wcześnie, bo mogłyby zacząć rosnąć nie w porę.
Pozdrawiam Marzena
rudi63
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2015, o 21:56

Ciekawe gatunki tulipanów

Post »

Witam
Mam sporo tulipanów na swojej działeczce, ale zawsze kupowałam po 5-10 cebulek różnych gatunków, oczywiście nie wiem jakie są ich nazwy. Teraz zamarzyło mi się kupić taki mały hurt - 2 gatunki, ale za to po 100 sztuk. Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś odmiany, które długo kwitną i nie są zbyt wysokie tzn. najlepiej około 30 cm - jednym słowem jakieś ciekawe i wartościowe odmiany. Rudi63
Halinka
200p
200p
Od: 20 lut 2010, o 15:18

Post »

Patiann w zeszłym roku kupiłam u p. Królika 200 szt mix. Wszystkie były ładne, ale kilka odmian było wyjątkowe, nie wszystkie rozszyfrowałam. Właśnie przymierzam się do zamawiania i też wyślę im te zdjęcia, żeby tych odmian kupić osobno. Jeśli chodzi o zielonkawe to trafił mi się (rozpoznany) Green Wawe, piękny, wysoki i taki z karbowanym kwiatem. Co prawda późno, ale wyślę kilka zdjęć moich wiosennych piękności.
Obrazek

Obrazek
Patiann
200p
200p

Post »

Cuuudo:) Juz sama nie wiem, na temat Krolika slysze rozne opinie. Na razie kupuje w ogrodniczych, gdzie moge do woli obracac w cebulach. Tak lubie i zaszalalam. ;:oj Kupilam 40 szt. Queen of the Night,chce zestawic ja z Purpure Dream ;:167 ;:167 ;:167 . Ale Dzięki za info, ze jestes zadowolona. Ten mieszaniec z zielonymi dodatkani jest sliczny. Chcialam posadzic wszystkie zielono-bialo-rozowe odmiany z Patriotem, ale to chyba dopiero za rok, jak rabatka bedzie dokonczona. Milego sadzenia:)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”