Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

To jest dla bardzo ciężki czas w pracy. Nawarstwiło się tyle pracy na dokładkę coś atmosfera się zagęściła, nawet nie mam ochoty na forum. Przychodzę z pracy i padam. Ale czasem tęsknię za Wami, więc jestem.
Jak tam przygotowania do Świąt? Na razie mam ogarnięte prezenty, a było prawdopodobieństwo, że nie wszystkie przyjdą na czas, bo za późno się za nie zabrałam. Ale jest ok.
Nawet przygotowania w kuchni jakoś idą. Dzisiaj zamarynowałam mięsa. U mnie nie ma wędlin, tylko takie pieczone mięsa i pasztet swojej roboty. Co więcej trzeba? Jeszcze tylko śledzie, karp i sałatki. No i obowiązkowo zupa grzybowa.
A w piątek robię makowce razem z teściową, bo to jest dla całej rodziny, więc musi być ich dużo :D

Ewelinko, liliowców jest masa i wbrew pozorom nie są to rosliny, które kwitną krótko
Niby kwiat jednego dnia, ale jeśli jest ich dużo, tego wcale nie widać.
Mam takie, które kwitły nieprzerwanie miesiąc. ;:oj
Mam też jeszcze kilka, które nie kwitły :wink:
Wygląda na to, że jestem sroka ;:306
Ok, postaram się zrobić zdjęcia zimowe.

Jolu, jeśli naprawdę chcesz się go pozbyć, to chętnie przygarnę. Ale może zastanowisz się i dodasz kilka do towarzystwa?
Chociaż może faktycznie one nie pasują do charakteru Twojego ogrodu?

To jest dla bardzo ciężki czas w pracy. Nawarstwiło się tyle pracy na dokładkę coś atmosfera się zagęściła, nawet nie mam ochoty na forum. Przychodzę z pracy i padam. Ale czasem tęsknię za Wami, więc jestem.

Dzisiaj róże

Jedną z pierwszych, które zakwitły u mnie była Comte de Chambord. Jedni uwielbiają tę różę, drudzy mają o niej złe zdanie
Ja należę do tej pierwszej grupy. Kształ kwiatów super, zapach ;:173 , no i zdrowa bardzo, ani razu nie zachorowała.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale prym w pierwszeństwie kwitnienia maja pustaczki
Little Artists. W tym roku straszna bida. Ciekawe, jak sobie poradzi w przyszłym. Jeśli nadal będzie słabo pójdzie do donicy.

Obrazek

Obrazek

Jaqualine de Pure. Mam słabość do tej róży, mimo, że słabo trzymała kwiaty w tym roku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eyes for you po raz pierwszy w moim ogrodzie, ale już kocham jej kwiaty
Niestety posadziłam ją z tyłu rabaty zwiedziona opisami, że dorasta do 120 cm. Koleżanki z forum mnie wyprostowały, że to raczej niska różyczka, więc jesienią została przesadzona

Obrazek

Obrazek

Na tym koniec na dziś
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Sroka mówisz ?? ;:306 Małgosiu zdjęcia różyczek bardzo poprawiły mi nastrój w ten poranek ;:108 . Jestem dzisiaj łasa na kolory i chłonę wszystko ;:224 . Mam nadzieję, że moje liliowce szybko utworzą fajne kępki. Mam taki żółty miniaturowy- Stella de'oro i ten bardzo ładnie i dość długo kwitnie ;:108 . Pozostałe to tegoroczne sadzonki więc malizny. Ja też niestety nie widziałam kwiatów wszystkich swoich liliowców ale myślę, że zobaczę w nowym sezonie ;:108 . Trzymaj się w tym trudnym okresie ;:168 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu liliowiec na przedostatnim zdjęciu szczególnie mi się spodobał. ;:oj Najbardziej za kolor bym go pochwaliła. Comte długo trzyma kwiaty? Mam podobną różę, ładnie pachnie ale szybko przekwita, szukam nazwy. Teraz ciężki okres w wielu firmach, niech już u ciebie się uspokoi. ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
życzę Wam nadziei, własnego skrawka nieba,
zadumy nad płomieniem świecy,
odpoczynku, zwolnienia oddechu,
nabrania dystansu do tego, co wokół,
chwil roziskrzonych kolędą,
śmiechem i wspomnieniami.
Wesołych świąt!

Przepraszam, ale odpowiedzi będą w najbliższym nieokreślonym czasie :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Święta, święta i po świętach.
Jak zwykle człowiek objedzony, trochę zmęczony. Przynajmniej ja.
Na dokładkę pogoda do bani. Jak już wiele razy pisałam, zniosę wszystko, ale nie wichurę, a tu podobno jutro kumulacja, a ja już dzisiaj mam dosyć tego wiatru
Co gorsza, co chwilę wyłączają prąd, bo prawdopodobnie spadające gałęzie spadają na linię.
Może być, że pisząc tę wiadomość zaraz mi wszystko zginie. Trudno, korzystam z chwili, bo ostatnio mało miałam czasu na forum

Ewelinko, no ,właśnie ze sroka, zbieram wszystko co się da, całe szczęście, że nie chcę mieć kolekcji. Wystarczy mi kilka odmian z danego gatunku. Ale to i tak dużo. Stella jets cudownym liliowcem, bo u mnie powtarza kwitnienie non stop. Miała pąki nawet pod koniec listopada, ale nie zdazyła ich już otworzyć.
Czekamy zatem na liliowce :D

Soniu, lubisz takie jasne liliowce?
Podobnie kwitnie chyba Mary Rose, ona według mnie krócej trzyma kwiaty. Trzeba porównać.
Nie liczę na razie na poprawę, bo to koniec roku, najbardziej intensywny czas
Ale dziękuję, za życzenia ;:196

To może dzisiaj dla poprawienia nastroju Eden

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,cudowne wspomnienia i cudowne róże,święta tak szybko minęły ,a szkoda ,jeszcze by się troszkę odpoczęło,ale będą następne,więc znowu leniuchowanie i nowe pomysły na rok następny,floksów troszkę mam ,mogę Ci posłać wiosną ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, a więc to u ciebie wypatrzyłam pnącą Edenkę ;:oj Zagadka rozwiązana.. Pamiętałam, że gdzieś wadziłam taką oplatającą płot i w żaden sposób nie potrafiłam skojarzyć z konkretnym ogrodem ;:224
Wietrzyska nie zazdroszczę. U nas też coś wieje, ale póki co o przerwach w dostawie prądu nie słyszałam :shock:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gosiu :wit . Piękna ta Twoja Edenka ;:138 . Z niecierpliwością czekam na moją sadzoną jesienią ;:108 . Zobaczymy jak będzie u mnie rosła . Pogoda faktycznie była przez święta i teraz do bani ;:222 . Szkoda gadać no ale na to wpływu nie mamy. Teraz tylko trzeba przeczekać styczeń potem to już z wysiewami wystartować i byle do marca ;:108 . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witaj, Gosiu, po świętach.
Czytam, że jesteś trochę zmęczona. Ja również. Jak zawsze po świętach. ;:224 Ale to jest takie sympatyczne zmęczenie, po którym bardzo szybko się odpoczywa, ponieważ dało mnóstwo radości z rodzinnego wspólnie spędzonego czasu. ;:138
Piękne są te pojedyncze różyczki. ;:215
Liliowców też zgromadziłaś całą kolekcję. ;:63
Ja w tym roku wsadziłam ich kilkanaście. Ciekawa jestem, czy i jak zakwitną. ;:218
No, ale na to muszę jeszcze długo poczekać. ;:108
Dobrego tygodnia, Gosiu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, bardzo chętnie skorzystam z propozycji ;:196
Odezwę się wiosną. :D
Z tymi świętami to jest tak, że najpierw człowiek się naharuje, a potem nie ma czasu na odpoczynek ;:306
Co roku obiecujemy sobie z rodziną, że nie będziemy tyle przygotowywać i ciągle robimy za dużo jedzenia.
Musze sobie napisać gdzieś, żeby za rok pamiętać o tym.
Nie dosyć, że będzie mniej pracy, to i mniej się zmarnuje. Co prawda mam teraz co jeść do końca tygodnia, ale to chyba i tak za dużo.
Nadchodzące święta będą o wiele mniej męczące i faktycznie będzie można pozwolić sobie na odpoczynek

Sabinko, nie wiem, czy ktoś ma jeszcze Edena pnącego. U mnie jakoś dobrze się trzyma, ale zaczęłam go ostatnimi czasy osłaniać przed słońcem. Zauważyłam, że zimowe słońce niszczy gałązki, pekają.
Dzisiaj też mieliśmy chwilowe zaniki prądu. Niby mieszkam w mieście, ale na totalnych obrzeżach i tutaj nowoczesna elektryfikacja jeszcze nie dotarła. Same linie napowietrzne. Mało jaki wietrzyk i po prądzie. Podobno maja cos robić w tym kierunku. I dobrze, bo najgorzej jak się człowiek napisze, a tu nagle zanik napięcia i szlag wszystko trafił.

Ewelinko, na początek ostrzegę, że mój Eden potrzebował paru lat, żeby tak wyglądać. Chyba przez pierwsze 2 lata nie kwitł, tkwił w miejscu, dopiero potem jak ruszył to na całego. Możliwe, że Twój od razu będzie ładnie rósł, ale w razie czego nie przejmuj się.
Pogoda do bani, a najgorsze, że zrywa sieci i mam zaniki prądu. Może wreszcie się uspokoi.
Ja z siewami na bakier. Jedyne co sieję to pomidory, a z tymi czekam zawsze do marca, żeby za bardzo się nie wyciągnęły. Zresztą nie mam odpowiedniego nasłonecznienia na parapetach. Ale będę Wam kibicowała.

Lucynko, tak to jest jak się pracuje do późna i szykuje święta. Niby wspólnie przygotowywana Wigilia, ale potem goście u mnie. Więc się narobiłam. Dzisiaj za to odpoczywam. Naprawdę leżałam do góry brzuchem przez większość dnia. Aż mi się nie chce iść jutro do pracy.
Jestem bardzo ciekawa jakie liliowce posadziłaś. Będzie trzeba znowu nalot na działeczkę zrobić zobaczyć co w trawie piszczy. Oczywiście zapraszam również.

To dzisiaj jedna z moich ulubionych róż. Jazz. Bezproblemowa, ładnie powtarzająca kwitnienie. Uwielbiam ją zmienność kolorów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Cóż za kojące widoki... ;:131 Tęskno do wiosny... ;:65
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Gosiu, mój Jazz jeszcze nie kwitnie tak pięknie jak Twój, co nie przeszkadza mi się nim bezustannie zachwycać. To róża bez wad, przynajmniej na razie. Edenka wyrosła Ci piękna i nie żałowała kwiatów. mam nadzieję, że i ja doczekam się takiego udanego egzemplarza ;:138
Niestety z przygotowaniami do świąt mam tak samo, stanowczo za dużo przygotowuję potraw. Ale ja nie umiem zrobić mało ;:185 A potem wszystko mrożę i na pewno nie jest to tak smaczne jak świeże, ale trudno. Chociaż w tym roku można było zaobserwować pewną poprawę- sama, bez żadnego podpowiadania zrezygnowałam z dwóch potraw ;:108 I całe szczęście, bo lodówka i tak już się ledwo domyka.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gosiu :wit . Zapamiętam to sobie co piszesz o Edenie i uzbroję się w cierpliwość ;:108 . Ja w tym roku planuję wysiewy i obiecałam sobie, że zrobię to lepiej niż rok temu. W zeszłym roku nie przyłożyłam się do tego siewki miałam strasznie brzydkie ;:oj . Teraz mam większe ambicje i zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;:224 . Z tymi przygotowaniami do świąt to chyba każdy tak ma, że sporo pracy i potem i tak jedzenie marnuje się. Ja miałam to szczęście, że w tym roku świąt nie organizowałam i byłam całe 3 dni "w gościach" tak więc pracy nie miałam wcale . W domu nawet barszczu nie zrobiłam :oops: . Mama napakowała mi pół auta jedzenia i nie muszę jeszcze dzisiaj gotować ;:306 . Przepiękna ta różyczka Jazz ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja jeszcze trochę wytrzymam do wiosny. Zazwyczaj zaczynam tęsknić w lutym, ale wtedy ratują mnie sklepy internetowe ;:306
Wytrwamy

Iwonko, mam nadzieję, że będziesz zadowolona z Jazza tak jak ja. Dla mnie to róża bez wad. No może mieć jedną - brak zapachu. Ale dla mnie ta wada jest do przeżycia.
Ja też właśnie nie muszę gotować. Całe szczęście nie muszę aż zamrażać. Chociaż zapomniałam, że też zamroziłam pierogi. Ale akurat z tego jestem zadowolona. Dla mnie mniej pracy na później.

Ewelinko, coraz więcej ludzi wyjeżdża na święta. Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką, która na całe święta wyjechała w góry z całą rodziną, siostrą, rodzicami, teściami i z dziećmi. Była bardzo zadowolona. Pojechała na gotowe, nikt z rodziny się nie narobił, a ten co się narobił to na tym zarobił. Wszyscy zadowoleni.
Może kiedy i ja tak będę miała?
Chociaz takie przygotowania do świąt mają swój urok.

Co ja Wam dzisiaj pokażę? Tyle zdjęć, trudno wybrać te kilka. Nie mam czasu na dokładne przygotowywanie się do takiego pokazu. Zazdroszczę forumkom, które mają na to czas.
To idziemy na żywioł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
To były orliki, to jeszcze dziewanny

Te kwitną na początku maja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta w lipcu

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Miłe oku letnie obrazki Gosiu u Ciebie! ;:180
Ja się waham jeszcze jakoś nie zauważam zwiększonego zainteresowania ... Może to jeszcze magia czasu okołoświątecznego ... :roll:

Miłego dnia!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”