Sami swoi u Seby cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje hobby cz.2

Post »

Super rozsady Seba. ;:215 A bakłażanyvw paletce równiótkie jak klony. ;:63 Widzę, że słoneczko łapią, czyli teraz ruszą z kopyta ze wzrostem. :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Maluchy rosną w siłę ;:63 tym co nie wzeszły daj jeszcze czas, niektóre długo myślą ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit

Piękny weekend za nami :) Znalazłem dużo nowych cebul wychodzących z ziemi :) Tegoroczna zima mocno je opóźniła, bardzo dużo jeszcze nie wszyło.Ziemia dopiero nagrzewa się , myślę, że w ciągu tygodnia powinna większość już się pokazać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektórym trzeba było troszkę pomóc :lol:

Obrazek

Aga
tak to moja pasja ;:170 Wszystko o wiele lepiej rośnie niż rok temu ;:173

Marlena dziękuje :D Muszę śpieszyć się z pracami ogrodowymi bo zostały mi tylko trzy weekendy ;:oj Potem to już tylko warzywa... i sadzenie kwiatów. Nie wiem czy się wyrobię ;:224 Jak jeżówki ładnie się przyjmą to wiesz, jakby co mogę się podzielić :wink:

Lena jeden pomidor był siany w grudniu jak dobrze pamiętam :) potem usechł z przenawożenia i teraz nadrabia zaległości ;:173
Są u Ciebie jeże ? U mnie jest kilka, kiedyś jednego widziałem ;:333 Jak ja ten tytoń przepikuję ;:oj tyle go wzeszło ;:224
Tak, można siać jeżówki do gruntu.

Błażej dziękuje :D Dzisiaj zasiliłem bakłażany połową dawki florovitu bo zaczęły schnąć im liście.
Widać, że od słonecznej pogody lepiej wyglądają :)

Natalia dzisiaj wzeszły jakieś kwiaty i to bardzo gęsto :shock: Jak mówisz tak zrobię, poczekam do przyszłego tygodnia :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Super wyglądają te noski wystające z ziemi. ;:215
Wyczytałam u Natalii jak pisałeś o dzikich truskawkach w polu.
Masz może jakieś ich zdjęcie ?
Miałam kiedyś takie i były w smaku rewelacyjne i bosko pachniały, może to te same . ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko nosków będzie więcej. W tym miejscu na zdjęciu jest posadzonych około 100 cebulek ;:173
Znalazłem ! Tak wyglądają, tylko bardziej świeżo ;:108
https://www.google.pl/search?q=dzika+tr ... 24dpdsmr2M :
U Ciebie też tak wyglądały ? Są pyyyszne, takie inne ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Seba z kapersów sadziłam pod koniec marca, ale w razie przymrozków trzeba okryć, gdy wypuszczą młode przyrosty. Różowe jeżówki z B. kwitły u mnie ładnie dwa lata, teraz muszę podzielić, bo miały już mniejsze kwiaty. Z siewkami się nie spiesz, są wrażliwsze. Rośliny na nowej rabacie szybko będą ładne. Uważaj tylko na bordową dąbrówkę, rozłazi się strasznie. ;:202 Zdjęcia obejrzane. ;:215 Już nie umiem skomentować, bez powtarzania się. ;:180
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie były trochę większe takie pomiędzy niedużą truskawką a poziomką.
W smaku nie do zapomnienia przez ten specyficzny aromat.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sonio dziękuje ;:173 Jeżówki chyba przeniosę do ciemnej piwnicy żeby nie zaczęły puszczać pędów. W ganku mają za jasno.
Jeżóweczki przepikuję w tym albo przyszłym tygodniu do palety z małymi oczkami. Potem może wsadzę je do mojego tunelu ? Tam sobie urosną.
Będę na dąbrówkę uważał :lol:

Grażynko u mnie też były troszkę większe. Ten smak do dziś pamiętam. Jak są dojrzałe idę na pole i się nimi zajadam :)
Ooo mogę dorzucić do przesyłki ? ;:306 Żaden problem :wink: W końcu u Ciebie już nie rosną ;:224

Zapomniałem powiedzieć - mam kupionych 12 80 litrowych worków kory ;:138 :heja :tan Na razie tyle powinno wystarczyć ;:170
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Sebastian, jeże są bo jesienią mój pies aktywnie powiadamiał mnie o każdym znalezionym hahah
Fantastyczne poziomki, ja odkryłam ,że też mam poletko poziomek, aż się nie mogę doczekać co z nich da ;:138
Tak sobie pomyślałam,że jak znajdę jakąś młodą siewkę wiązu to chętnie Ci odstąpię :wink:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Sebciu z rozkoszą przyjmę takie rarytasy. ;:168
Posadzę chociażby w doniczkę i już nie odpuszczę, jeśli to faktycznie taka dzikuska.
Ależ mi smaka narobiłeś, dzięki ;:180 za przypomnienie smaków z dawnych lat. ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Seba piękne sadzonki. Ja dopiero będę siał pomidory ( zielony, czerwony, czarny) a następnie wsadzę do gruntu.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Widzę Sebuś że i do Ciebie wiosna przyszła a po śniegu zostały tylko wspomnienia :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Seba, odwiedzam Cię regularnie i naprawdę jestem pod wrażeniem ;:138 Masz piękne rozsady, i warzyw i kwiatów. I ogarniasz całe to zielone towarzystwo, mimo że czas zajmuje Ci szkoła. Niesamowite!
Podoba mi się tunel z żwirowaną ścieżką, ja mam wszędzie ścieżki żwirowe nawet bez obwódek, ale akurat w tunelu dla odmiany- drewniane podesty :wink:
Bardzo lubię ściółkę z kory ;:333 Tylko ona mnie nie lubi, bo jak mocniej wieje to fruwa po trawniku i mam potem sporo grabienia :wink: Ale wysypałam korę prawie wszędzie pod iglaki i na rabatach i kilkanaście worków-to ja co roku muszę dosypywać (kora ładnie się kompostuje, wzbogaca ziemię i...po zimie jakby znika :wink: )
Super noski cebulek, oj będzie się działo ;:138 Dużo słonka życzę ;:3
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Jutro zabezpieczę w końcu drzewka owocowe - mam kupioną już maść na uszkodzenia kory. Nie wiem tylko czy mi osłonek starczy na wszystkie bo kilka pofrunęło ;:306 Mam na 13:40 do szkoły więc może się zwlekę z łóżka ;:306

Lenka Ty masz chyba takie leśne poziomki ? Robiłaś kiedyś z nich krem ? Poezja ;:170
Bardzo się cieszę, ja znajdziesz mały badylek wiązu korkowego to w wielką chęcią zaopiekuję się nim :)

Grażynka powinnaś być z niej zadowolona, na pewno się na niej nie zawiedziesz :D

Sky12 mnie też czeka dosiewanie pomidorów i papryk. Za jednym razem nie mogłem ich wszystkich wsiać . Ilości hurtowe ;:306

Piotruś przyszła w samą porę :D . Mam nadzieję, że mrozy już nie wrócą .

Aguś każdy mówi, że przy rozsadach jest tyle roboty, a tak naprawdę to tylko trzeba je podlewać :) No i czasami przesadzić, ale przecież tego nie robi się codziennie. Ja wcale nie odczuwam, że mam tyle roślin na głowie. Póki są w domu mam luz, potem nie będzie już tak kolorowo ;:306 Gdybym miał więcej parapetów i kogoś do pomocy na co dzień miałbym tego więcej, ale wszystko musi być z umiarem.
Może kiedyś za kilka lat będzie miał mi kto pomóc :wink:
Tunel ze żwirową ścieżką jest chyba ostatnio rok... niestety. Wszystko zrobione jest z drewna, a ja wiadomo drewno nie jest trwałe. To jest nasz pierwszy tunel, który zrobiliśmy samodzielnie nie widząc tak naprawdę nic. Chyba nie najgorzej wypadł, ale na przyszłość kilka elementów bym zmodyfikował ;:333
Mój piesek lubi korę bo już jeden worek rozwalił :evil: Roślinki obgryza, buty kradnie ;:306 Chyba skończy w kojcu ;:224

Pomidorki siane w nocy z 4/5 marca pięknie kiełkują, hurtowo ;:oj Rano nie było żadnych oznak.

Obrazek

Obrazek

Papryki również pięknie rosną, jedna odmiana jeszcze śpi :lol:

Obrazek

Obrazek

I nieszczęsne petunie ;:306 (po podlaniu)

Obrazek

Wszystkie w/w roślinki są chwilowo w growboksie. Mają wyśmienite warunki do kiełkowania, ciepło i wilgotno. Za kilka dni przeniosę je na parapet.

Przed chwilą wsiałem krzyżówki od Eli151 ;:333 Ciekawe co z nich wyrośnie :D
E-01 Albenga x Megagron
E-02 Malinowy z XIX w. x Red Pear
E-03 Kiwi x K/20 czekoladowo-wiśniowy
E-04 Malinowe Serce Rumianki x Stara Babcina Malinówka MORANGO
E-05 Red Pear x Megagron
E-06 Aurija x Megagron
jagusia111

Post »

Seba, a ten piesek to szczeniak czy dorosły okaz. Piesek po to jest żeby broił :wink: . Mój kiedyś wyciągnął z tunelu przez oczko w siatce całą włókninę i przerobił na sieczkę. Miałam też takiego, który wszystkie świeżo posadzone krzaczki wyciągał z ziemi i kładł obok. Masz tak rozlegle włości, że ten jeden czy dwa obgryzione krzaczki mu wybaczysz :tan .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”