Wysiew nasion sezon 2015-2024...
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015,2016
Wysiałam je na początku stycznia, z myślą o tym aby je stratyfikować na balkonie. Ale nie zdążyłam wynieść je na balkon - bardzo szybko (do dwóch tyg.) zaczęły bowiem wschodzić... Musiały być już stratyfikowane przez producenta (moje były z firmy Le...). Tak jak gdzieś już przedtem pisałam, w domu wzeszły lepiej niż w zeszłym roku na balkonie - w domu o wiele więcej wschodów. Szkoda, że producenci nie piszą na opakowaniach czy nasiona są już stratyfikowane, czy nie.
Trochę za wcześnie wzeszły - nie taki był mój plan. Teraz stoją na parapecie wschodniego okna, gdzie jest chłodno. Często obracam doniczkę aby się nie wyciągnęły. Zamierzam szybko je zacząć hartować na balkonie. Oby tylko większość moich siewek przetrwała to podsuszenie przez kilka dni.
Trochę za wcześnie wzeszły - nie taki był mój plan. Teraz stoją na parapecie wschodniego okna, gdzie jest chłodno. Często obracam doniczkę aby się nie wyciągnęły. Zamierzam szybko je zacząć hartować na balkonie. Oby tylko większość moich siewek przetrwała to podsuszenie przez kilka dni.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
jagusia111 dzięki z odpowiedź, a pamiętasz może kiedy wsadzałaś je do gruntu-ja chciałabym zrobić to w maju- oczywiście jak mi coś wzejdzie -no to chyba wniosę te moje do domu.
Agneska no i w tym wątku znalazłam odpowiedź na moje pytanie, bo zadałam Ci podobne jak chelll w innym wątku- moje też są z Leg... to może będzie tak jak z Twoimi, że były już stratyfikowane.
A powiedzcie mi dziewczyny, czy nasionka przykrywałyście?- ja przysypałam cienką warstwą piasku i nie wiem czy dobrze, ale tak pisało na opakowaniu.
Agneska no i w tym wątku znalazłam odpowiedź na moje pytanie, bo zadałam Ci podobne jak chelll w innym wątku- moje też są z Leg... to może będzie tak jak z Twoimi, że były już stratyfikowane.
A powiedzcie mi dziewczyny, czy nasionka przykrywałyście?- ja przysypałam cienką warstwą piasku i nie wiem czy dobrze, ale tak pisało na opakowaniu.
- Agneska
Ninia - dobrze. Moje też były przykryte, ale bardzo cienką, przesianą warstwą ziemi. Piasek jeszcze lepszy.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
To chociaż jedna rzecz, którą zrobiłam dobrze- dzięki .
- Agneska
No co Ty, wszystko zrobiłaś dobrze Tylko czekać na wschody.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Zbieram swoje nasiona niemal od 4 stycznia, dzisiaj dokupiłam jeszcze w Auchan, a teraz przeczytałam o stratyfikacji . Paprykę, por, rodochiton, sasankę i kobea już wysiałam. Nic nie widać, może dlatego że źle z nimi postępuję, trzymam je pod lampami na wschody . Proszę podpowiedzcie mi gdzie poczytać jakie nasiona stratyfikować. Jutro wstawię zdjęcia ile i co mam, dzisiaj zastrajkował aparat.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkie nasiona z dobrych firm które tego wymagają są już stratyfikowane , nie wymagają żadnych przygotowań do siania. Wina może leżeć po stronie podłoża lub temperatury , za mała wilgotność
Te które ciężko kiełkują najlepiej ułożyć na mokrej chusteczce lub ręcznioku papierowym a po skiełkowaniu przenieść do ziemi
Te które ciężko kiełkują najlepiej ułożyć na mokrej chusteczce lub ręcznioku papierowym a po skiełkowaniu przenieść do ziemi
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Za wysoka temperatura też nie jest dobra, niektórych nasion lepiej nie przykrywać warstwą ziemi, niektóre lepiej kiełkują w ciemności, generalnie trzeba czytać instrukcję siewu z opakowania.
Kiełkowania na wacikach drobnych nasion kwiatów nie polecam, tylko w ziemi.
Kiełkowania na wacikach drobnych nasion kwiatów nie polecam, tylko w ziemi.
Dobrze by było, gdyby na każdym opakowaniu była dokładna instrukcja. Nie na wszystkich opakowaniach jednak są te wszystkie informacje podane-mam nasiona kilku różnych firm-i niestety po przeczytaniu instrukcji zawsze czegoś brakuje (dobrze, że jest to forum i na podstawie doświadczeń innych można uzyskać pewne informacje). Nawet spotkałam się z taką informacją(nie napiszę co to za firma), że w opisie jest podane, żeby nasion nie przykrywać a na opisie ilustrowanym(cały czas mówię o tym samym opakowaniu) jest narysowany dołek i napis nad nim 0,5cm-i bądź tu mądry!
- Zibi_41
Sam stosuję tą metodę z dołkiem z dużym powodzeniem. Po napełnieniu doniczki lub pojemnika i podlaniu robię czubkiem ołówka dziurkę i do niej wrzucam nasionko. Po skiełkowaniu lepiej się ukorzenia i opóźnia pikowanie. Polecam tą metodę
Zibi_41 wielkie dzięki za odpowiedz, przed otwarciem opakowania każdą instrukcją czytam dokładnie, jeszcze dzisiaj przejrzałam swoje prawie 40 opakowań nasionek i na żadnym nic nie pisało o stratyfikacji, na wielu tylko kilka rysunków jako instrukcja. Zgadzam się z Ninią że każde forum to niezmierna kopalnia wiedzy i doświadczenia, a do tego niezmierna chęć niesienia pomocy innym, mniej doświadczonym forumowiczom. (takim jak ja)
Aria , ja swoje lampy też kupowałam pod instrukcje forumowiczek, a dzisiaj tak dla pewności sprawdzałam, one nie grzeją tak mocno, tylko takim specjalnym światłem naświetlają.
Aria , ja swoje lampy też kupowałam pod instrukcje forumowiczek, a dzisiaj tak dla pewności sprawdzałam, one nie grzeją tak mocno, tylko takim specjalnym światłem naświetlają.
Nie żartuj, tak można siać pomidory lub fasolę ale nie kwiaty. Widziałeś nasiona maków, tytoniu, petunii, pierwiosnków? Pojedynczo do dołka się nie daZibi_41 pisze:Sam stosuję tą metodę z dołkiem z dużym powodzeniem. Po napełnieniu doniczki lub pojemnika i podlaniu robię czubkiem ołówka dziurkę i do niej wrzucam nasionko. Po skiełkowaniu lepiej się ukorzenia i opóźnia pikowanie. Polecam tą metodę
- Zibi_41
Dokładniej Begonie , Petunie , Lobelie , Sangvinarie , Niecierpki , Niecierpki Nowogwinejskie i Koleusy . Łącznie około 5700szt. Gdybym się bawił w pikowanie to dłuuugo by mnie nie było