Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Będe tego żałował za miesiąc ale wysiałem kolejne papryki.
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Kiedy można wysiewać Carolina Reaper. Pierwszy raz będę miał bardzo ostre
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Super hoty można już wysiewać.
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Jeszcze chciałbym się zapytać czy Carolina Reaper chocolate jest tak samo ostra Carolina Reaper i czym się różnią. W internecie nie mogę znaleźć
- stecu
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do czego będziesz używał tak ostrych papryczek? Te rekordowe wartości u nas sa niemożliwe do osiagnięcia, wystarczy Tobie zapewne ostrosc w okolicy 200k-300k to już jest żywy ogień
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poszukuję papryczki nie za ostrej nadającej się do faszerowania fetą i marynowania, może ktoś z was już ma sprawdzoną odmianę.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Polecam:
-del piquillo
-cherry bomb. Prawy górny róg
-Ciliega picante
Wszystkie mają grube ścianki i niską ostrość. Przeważa smak słodkiej papryki. Black hungarian myślę, że też by przeszła.
-del piquillo
-cherry bomb. Prawy górny róg
-Ciliega picante
Wszystkie mają grube ścianki i niską ostrość. Przeważa smak słodkiej papryki. Black hungarian myślę, że też by przeszła.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- krasy78
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lip 2015, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli chodzi o normalne spożycie bez zbędnych wariacji to moim liderem jest Jalapenio. Uwielbiam ją moja żona też, konserwową ze słoiczka potrafimy zjeść na raz do obiadu idealnie pasują krążki do kanapek z wędlina lub domowych nurgerów. Do doprawiania sosów odrobina habanerki wystarczy.
Co do "milionowych" Scovili to myślę że są to raczej ciekawostki ogrodnicze niż praktyczna roślina kulinarna.
Co do "milionowych" Scovili to myślę że są to raczej ciekawostki ogrodnicze niż praktyczna roślina kulinarna.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2016, o 15:24
Witam, widzę że wiele osób wystartowało już z kiełkowaniem ostrych papryczek. Ja zwykle robiłem to w drugiej połowie lutego więc trochę się zdziwiłem. Właśnie przyszły mi nasionka Biquinho Vermelho i Rocoto Oculto. Oba te gatunki zamierzam uprawiać w gruncie. Czy Waszym zdaniem powinienem już je kiełkować?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Rocoto w gruncie nie dojrzewa. Najczęściej dzieje się tak z powodu lipcowych upałów.W temperaturze ponad 25 st. kwiaty nie zapylają się i często pierwsze zapylone pojawiają się dopiero z początkiem sierpnia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Czytałem gdzieś, byc moze nawet tu na forum o górnej granicy dla zapylania tej papryki 27 stopni C. Co proponujesz? Odpuścić, czy sadzi w doniczke i chować przed upalami do domu? Może wrzucę eksperymentalnie jedną roślinę w doniczke i jedną do gruntu. Miejsca mi nie brakuje w ogrodzie więc tym się nie sugeruję. Na pewno nie będę szedł w większą ilość krzaczkow skoro sugerujesz niepowodzenie uprawy.
A wracając do mojego pytania - kielkowac już, czy jeszcze się wstrzymać? Domyślam się ze to co pójdzie do doniczki mógłbym już siać, ale co z tymi co do gruntu?
A wracając do mojego pytania - kielkowac już, czy jeszcze się wstrzymać? Domyślam się ze to co pójdzie do doniczki mógłbym już siać, ale co z tymi co do gruntu?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli będzie w doniczce to nawet jak się zapyli w sierpniu, owoce zdążą dojrzeć po wniesieniu do domu. Wczesny wysiew może ale nie musi spowodować wcześniejszego kwitnienia i ucieczkę kwiatów przed upałami, ponieważ zależy ono od długości dnia. Kwitnienie można przyspieszyć doświetlając rośliny w kwietniu i w maju ok 1-2 godziny dziennie. Może to być nawet zwykła żarówka średniej mocy, ponieważ produkuje dużo czerwonego, który stymuluje wzrost generatywny.
Z paprykami do gruntu należy się jeszcze wstrzymać. Od przebiegu pogody zależy kiedy można będzie wyjść w pole. Produkcja rozsady papryki trwa ok 8-10 tygodni w zależności od warunków. Uważam, że koniec lutego to najwcześniejszy termin do sadzenia rozsady w połowie maja.
Z paprykami do gruntu należy się jeszcze wstrzymać. Od przebiegu pogody zależy kiedy można będzie wyjść w pole. Produkcja rozsady papryki trwa ok 8-10 tygodni w zależności od warunków. Uważam, że koniec lutego to najwcześniejszy termin do sadzenia rozsady w połowie maja.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Serdecznie dziękuję za pomoc. Wobec tego dam jedną Rocoto do doniczki i jedną do gruntu i zobaacze co z tego będzie. Pozdrawiam