Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kompost - 2cz.
Nie lepiej się pozbyć? Po co pchać w kompostownik coś niepewnego i później się zastanawiać czy wyrośnie czy nie
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście, że można, ale jednak też jest to dobry organiczny materiał do przerobienia. Trzeba tylko wiedzieć jak z nim postępować .
To tak jak niektórzy wywalają ściętą trawę do lasu ... A wystarczy ją rozrzucić choćby pod iglakami i mamy naturalną dawkę nawozu azotowego za darmo .
To tak jak niektórzy wywalają ściętą trawę do lasu ... A wystarczy ją rozrzucić choćby pod iglakami i mamy naturalną dawkę nawozu azotowego za darmo .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2014, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam
Wiem, że na temat wytłoczek jajek wiele się już pojawiło. Szare opakowania są jak najbardziej praktyczne do kompostowania. Ale w tej chwili robią wytłoczki w najróżniejszych kolorach. U nas są np. zielone. Rozumiem, że ten barwnik jednak niekoniecznie nadaje się pod warzywa?
Wiem, że na temat wytłoczek jajek wiele się już pojawiło. Szare opakowania są jak najbardziej praktyczne do kompostowania. Ale w tej chwili robią wytłoczki w najróżniejszych kolorach. U nas są np. zielone. Rozumiem, że ten barwnik jednak niekoniecznie nadaje się pod warzywa?
Pozdrawiam
Anna K.
Anna K.
Co do perzu, ciężko czasami jest mieć obok wiadro na odpady typu perz, czy inne. Stąd niestety trochę na kompoście się tego znalazło. Mam nadzieję, że nie przeklnę dnia, gdy wrzuciłam kilka kłączy.
Wytłoczki barwione.... ciężko powiedzieć co za farbę dodają. Ja jak zapominam zabrać na kompostownik oddaję do znajomej babki na jajkach, gdy kupuję kolejne porcje, działa to niejako jako towar wtórny. Zawsze tak można potraktować te wytłoczki barwione.
W ostateczności - dość dobrze działają jako podpałka. Inna rzecz, owszem, powinniśmy unikać zaśmiecania kompostownika bawionym czymśkolwiek, ale myślę, że jak przypadkiem ktoś wrzuci jedną raz na długi czas barwioną wytłoczkę... nie popadajmy w skrajność, nie zatoksyczni całego kompostu. Ale naprawdę, można te barwione wykorzystać na 1000 metod. Nawet jako dekoracja świąteczna, niebawem mamy Wielkanoc.
Wytłoczki barwione.... ciężko powiedzieć co za farbę dodają. Ja jak zapominam zabrać na kompostownik oddaję do znajomej babki na jajkach, gdy kupuję kolejne porcje, działa to niejako jako towar wtórny. Zawsze tak można potraktować te wytłoczki barwione.
W ostateczności - dość dobrze działają jako podpałka. Inna rzecz, owszem, powinniśmy unikać zaśmiecania kompostownika bawionym czymśkolwiek, ale myślę, że jak przypadkiem ktoś wrzuci jedną raz na długi czas barwioną wytłoczkę... nie popadajmy w skrajność, nie zatoksyczni całego kompostu. Ale naprawdę, można te barwione wykorzystać na 1000 metod. Nawet jako dekoracja świąteczna, niebawem mamy Wielkanoc.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Kontakt:
Dzięki.
Właśnie nie chodziło raz na jakiś czas, bo w przeważającej większości mamy barwione.
Na razie zostaje więc makulatura, a szkoda.
Zastanawiam się również nad grysikiem dla zwierząt z drzewa. Mamy w domu króliki miniaturki. Nie są one jednak tak badane jak zwierzęta hodowlane, więc nie wiem, czy coś się nie przypałętało z karmą. Kompost ma być głównie pod pomidory i borówki, więc chyba też lepiej zrezygnować?
Właśnie nie chodziło raz na jakiś czas, bo w przeważającej większości mamy barwione.
Na razie zostaje więc makulatura, a szkoda.
Zastanawiam się również nad grysikiem dla zwierząt z drzewa. Mamy w domu króliki miniaturki. Nie są one jednak tak badane jak zwierzęta hodowlane, więc nie wiem, czy coś się nie przypałętało z karmą. Kompost ma być głównie pod pomidory i borówki, więc chyba też lepiej zrezygnować?
Pozdrawiam
Anna K.
Anna K.
Mieszkasz z królikami, a boisz się ich bobków na kompost wrzucić? Syp śmiało.
Pod borówki kompost może mieć trochę za wysokie pH, warto wcześniej sprawdzić.
Pod borówki kompost może mieć trochę za wysokie pH, warto wcześniej sprawdzić.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Kontakt:
Mieszkamy, ale nie jemy z jednego talerza.
Zarazić czymś dzieci jest łatwo, trudniej czasem wyleczyć.
Stąd się zastanawiam, czego nosicielami mogą być króliki.
Może ktoś już miał podobne doświadczenia i wie, co można sprawdzić, by zminimalizować ryzyko.
Zarazić czymś dzieci jest łatwo, trudniej czasem wyleczyć.
Stąd się zastanawiam, czego nosicielami mogą być króliki.
Może ktoś już miał podobne doświadczenia i wie, co można sprawdzić, by zminimalizować ryzyko.
Pozdrawiam
Anna K.
Anna K.
- BobejGS
- Kontakt:
Nie róbmy z igły widły Biorąc pod uwagę masówkę, która jest rozpowszechniona, antybiotyki w paszy i inne polepszacze na masę, to nikt nie powinien używać obornika od rolników.Anna-K pisze:Mamy w domu króliki miniaturki. Nie są one jednak tak badane jak zwierzęta hodowlane, więc nie wiem, czy coś się nie przypałętało z karmą. Kompost ma być głównie pod pomidory i borówki, więc chyba też lepiej zrezygnować?
A co myślicie o rozdrobnionej płycie kartonowo - gipsowej? Wszak zalecają dodawać gips lub wapno.
Pozdrawiam Jacek
Jak ktoś jest zainteresowany regulaminem forum to ok.
Ale ja pytam poważnie, skoro są w 100% degradowalne i nie mają szkodliwych składników
Proszę o używanie polskich znaków i wielką literę na początku zdania.
/mateo/
Proszę o używanie polskich znaków i wielką literę na początku zdania.
/mateo/
Pozdrawiam Jacek
- BobejGS
- Kontakt:
Ale jej nie daje się dużo, w sensie wapna. Ja na ten przykład nie daje w ogóle, jednak moje doświadczenie jest niewielkie
-
- 100p
- Od: 8 maja 2014, o 08:32
Kochani!
A ja mam jedno pytanie. Jak sobie radzicie z chwastami, których nie wrzucacie na kompost. Wiem, że je palicie, ale ja mam akurat za dużo do palenia - podagrycznik, kwitnące, z nasionami... mam wrażenie, że zaraz utonę w chwastach:( I tak część z tych kwitnących poszła na pryzmę, bo nie daję rady. Co do palenia? Marnie schnie, jest w tym za dużo ziemi i nie chce się palić... Trochę mam w worach...ale zaczynam już się w tym gubić... Pomocy!!!
Może ktoś poradzi jak powinno się robić, żeby to było "łatwopalne". Na ognisku już i tak mam furę...która jak wspomniałam nie chce się palić.
A ja mam jedno pytanie. Jak sobie radzicie z chwastami, których nie wrzucacie na kompost. Wiem, że je palicie, ale ja mam akurat za dużo do palenia - podagrycznik, kwitnące, z nasionami... mam wrażenie, że zaraz utonę w chwastach:( I tak część z tych kwitnących poszła na pryzmę, bo nie daję rady. Co do palenia? Marnie schnie, jest w tym za dużo ziemi i nie chce się palić... Trochę mam w worach...ale zaczynam już się w tym gubić... Pomocy!!!
Może ktoś poradzi jak powinno się robić, żeby to było "łatwopalne". Na ognisku już i tak mam furę...która jak wspomniałam nie chce się palić.
Czytam regularnie. Piszę dużo rzadziej.
Mam drugą pryzmę na same chwasty. Kompostu z tego nie daje pod warzywnik bo pełne korzeni i nasion, ale sypie pod drzewa i krzewy.