Różanka na słonecznym ranczo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różanka na słonecznym ranczo

Post »

Wandziu, masz przepiekne te rabaty kwiatowe.
Patrząc na nie coraz bardziej tęsknię za wiosną
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wando
Róże aż nierealne ;:oj
A rabata z ostróżkami i szałwią obłędna :!:
Czytam o folii i przypomniało mi się ,że czarna folia położona na ziemi szczelnie sprawia ,że pędraki wyłażą na wierzch /w sensie siedzą tuż pod folią /i można łatwo wyzbierać.
W donicach z korą na wierzchu też siedziały pod przykryciem.
Jak zimują te nowe ,niskie astry ,które w doniczkach miałaś :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, nie do wiary jak zmieniło się ranczo przez ten rok ;:oj Pięknie rozrosły się roślinki, a róże, to już zupełne szaleństwo... ;:167 Nie ma to jak dobra, nie zmęczona gleba ;:108
Cudnie u Ciebie i koniecznie muszę cofnąć się jeszcze o kilkanaście stron, żeby zobaczyć jak wyglądała wiosna 2024 u Ciebie. Chyba, że zechcesz wrzucić kilka fotek... :)
A róża, którą podejrzewałaś, że może być Rhapsody in Blue... to nie ona ;:185 Rhapsody z całą pewnością jest fioletowa i to zdecydowanie. Nigdy jej kwiaty nie przebarwiały się do takiego odcienia różu.
;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak dobrze, że na słoneczne ranczo zajrzałem Wando :heja od razu mi radośniej jak ujrzałem te cudne kolory.
Dobrze, że mam uszy, bo uśmiech miałbym dookoła głowy :;230
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia, ja też będę musiała zająć się przycinaniem krzewów, bo jakoś ostatnio zaniedbałam i tak niektóre porosły, że już będę musiała brać drabinę, żeby sięgnąć do wierzchołka, a strasznie nie lubię targać sprzętu z miejsca na miejsce, a poza tym boję się, żeby nie uszkodzić nogą od drabiny jakiejś roślinki. tak to jest jak się regularnie nie robi w ogrodzie tego co trzeba. :wink:

kuneg, ja od razu Małgosiu poszukałam w necie tej róży, o której mówisz, i jest rzeczywiście fantastyczna. Poza tym akurat w kolorach, które najbardziej lubię. Chociaż postanowiłam, że już więcej róż nie kupuję, to dzięki Twojemu poleceniu z pewnością zdecyduję się właśnie na tę odmianę, jeśli się zdarzy, że któraś z moich róż wypadnie po zimie. Dzięki Ci bardzo ;:196

Margo, na ranczo słońce świeci cały dzień, więc kwiaty ładnie kwitną. Staram się tam sadzić dużo niebieskiego, bo najlepiej się czuję w takim otoczeniu. W przydomowym pozostały prawie same kwasoluby i liliowce. Mało jest koloru, ale za to zielono. Czasem przyjemnie jest odpocząć od jaskrawości.

pelagia, ta rabata z ostróżkami to rabata niebieska. Postanowiłam być konsekwentna i pilnuję, żeby oprócz niebieskiego nic tam się nie znalazło. ;:108 Pytasz o te moje astry. W sumie to nie wiem, co u nich słychać, bo po prostu zadołowałam je razem z doniczkami w ziemi i tak sobie spokojnie zimują. Trzeba będzie do nich wkrótce zajrzeć, czy coś się tam zieleni.
Na naszym ranczo jest teraz strasznie dużo krecich kopców, więc mam nadzieję, że populacja pędraków spadnie do zera.
Dorotka, o witaj kochana ;:196 No rozrosło się, to prawda. Czasem porównuję zdjęcia ogrodu z przeszłości i teraźniejszości i aż wierzyć mi się nie chce, jak szybko się to wszystko zmieniło. Ale z pewnością, u Ciebie jest tak samo. Nasze zdjęcia nie kłamią i nas zdumiewają.

any, fajnie że mamy te swoje zdjęcia, prawda? Zawsze ktoś coś wklei i od razu humor lepszy :heja

Obrazek
Red Fairy - taki wielki bukiecik na jednym pędzie
Obrazek
Sharifa Asma - delikatna, krucha
Obrazek
Lady of Shalot - na razie wątła, dopiero chce się zadomowić
Obrazek
Gloria Dei - zarumieniona panienka kryjąca się za wachlarzem
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wando
Takie barwne kompozycje jawią się teraz nam ,jak kolorowe obrazy z telewizora dal posiadaczy czarno /białego. ;:306
Białe łubiny z cukierkową różą cudne :!:
No i kępa rudbekii ,niczym u Babci :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Wandziu, właśnie dlatego, że masz tyle róż o pastelowo-brzoskwiniowych kolorach, przyszła mi na myśl moja Papi Delbard. Róża ta kolor ma ciekawy - żółta brzoskwinia z obfitym różowym rumieńcem. Kwitnie długo, bo do mrozów i bez większych przerw. Pachnie bardzo przyjemnie, choć trudno określić, co to za zapach - ni to melon, ni grapefruit, ni brzoskwinia. Czuć ten zapach już z pewnej odległości, jak kilka kwiatów jest rozwiniętych. Jeszcze niczym jej nie pryskałam (2 lata). Co do pokroju też trudno określić, czy ona krzaczasta, czy pnąca, czy parkowa. U mnie ma ok. 1,6m, ale jest młoda. Jedyną jej wadą (moim zdaniem) jest to, że ma troszkę za cienkie łodyżki w stosunku do wielkości kwiatów i zwiesza główki. Jak urośnie wyższa, to już nie będzie mi to przeszkadzać, bo będzie można podziwiać jej kwiaty. :) Z czystym sumieniem polecam :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Róże na działce mają dobrą glebę, więc cudnie kwitną. ;:oj
Cztery zdjęcia z szałwiami piękne. ;:138
Wandziu niestety u mnie ani czarna folia, ani deseczki się nie sprawdziły. Nigdy nie złapałam żadnego szkodnika. ;:185 Ktoś mi polecił taśmy klejące, :roll: rozkładałam na korze, ale opuchlaki się chyba ze mnie śmiały. :wink:
Pozdrawiam ciepło. ;:168
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55

Post »

Wandziu :wit
Faktycznie Twoje ranczo rozrosło się bardzo w tak krótkim czasie. Róże i bylinki już takie dorodne. Pięknie i kolorowo.
Co do clematisów wielkokwiatowych nie będę cię bardzo namawiać, ale one chorują jak mają za bardzo sucho. Na ranczu masz wilgotno, więc dobrze by się czuły. U mnie na łące nad stawem w półcieniu rozrastają się najpiękniej. Te clematisy, co ci wcześniej poleciłam, to nie chorują i zachowują się jak byliny. Zwłaszcza bylinowa Cassandra. Tę posadź koniecznie. Będziesz zachwycona. Pasuje do naturalistycznych nasadzeń. Clematisy należy kupować dorodne i z pewnego źródła. Z marnymi sadzonkami mogą być tylko kłopoty.
Oprócz clematisów dziś zamówiłam w LG cebulki różnych lilii. Je się zawsze gdzieś upchnie. Więcej już nie kupuję, bo ciasnota na rabatkach. Trzeba zadbać o to, co rośnie. ;:168
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

pelagia, białe łubiny bardzo mile mnie zaskoczyły. Kwitły przez cały sezon, wytwarzając wciąż nowe kwiaty. Teraz spróbuję wysiać mix kolorów, bo chyba te byliny dobrze się czują w wilgotnej ziemi.

kuneg, no po prostu prześliczna. Ma same zalety, a te cienkie łodyżki to może po kilku latach się usztywnią. Czasem się tak dzieje przy niektórych odmianach. Dzięki Gosiu za zdjęcia poglądowe ;:196

cymciu, na opuchlaki trzeba chyba będzie zadziałać przez oprysk na dorosłe osobniki, bo z larwami sobie do końca nie poradzimy. Ja dzisiaj wykopywałam dołek na przyszłego rododendrona i akurat na dużej głębokości dorwałam trzy te paskudztwa. Ale siedziały naprawdę głęboko.

Misza no może faktycznie spróbuję jakiegoś jednego clematisa posadzić na ranczo :roll: A nuż się sprawdzi. U mnie co prawda jest tam wilgotno, ale za to panują choroby grzybowe i nie wszystko dobrze wygląda. Często rośliny czarnieją od dołu. :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Ach te przestrzenie ... u nas Wando ciasnota na tych 300m2 - z powodu 'chciejstwa' zajęte wszystkie wolne miejsca i choć wiele różnych roślin, to nie potrafią się tak ładnie prezentować .... no chyba, że pokombinuję z robieniem im zdjęć :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Świetne wiejskie kompozycje. Uwielbiam takie.
Jak miło teraz ogląda się takie zdjęcia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Moje ulubione margerytki z kocimiętką. Piękne zestawienie. ;:215 Nie pamiętam odmiany kocimiętki, ma sztywne pędy i tak ukwiecone. ;:oj
Pytałam znajomą ogrodniczkę o preparaty na dorosłe opuchlaki. Niestety nie miała dla mnie dobrych wiadomości. Kontaktowe środki na nie praktycznie nie działają. Jedynie opryskiwanie roślin preparatami systemicznymi, daje jakieś efekty. Jak zjedzą liście, część chrząszczy ginie.
Dobrego tygodnia. ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”