Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób

Post »

całe życie się uczymy, więc zadam pytania: czy każdy bób się przycina, czy tylko ten z rozsady? na jakiej wysokości? i po co?
pozdrawiam
Iwona
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko! Bobu normalnie się nie przycina. No chyba żeby zmusić go do krzewienia ale raczej się tego nie praktykuje. Jednak kiedy bób zbyt wybiegnie i się pokłada to można spróbować go przyciąć. Dość szybko odbija i zamiast jednego pędu może mieć np. dwa lub trzy. Na każdym pojawią się strąki tylko, że zbiór będzie opóźniony. Gdzieś czytałem, że liście bobu są jadalne ale jakoś nie miałem śmiałości ich próbować. Ścięte pędy włożyłem do słoika ale nie sądzę żeby wypuściły korzenie. To nie pomidory. Niektórzy stosują ogławianie (ścina się wierzchołek pędu) ale robi się to już po zawiązaniu strąków głównie w celu zmniejszenia nalotu mszyc, które usadowiają się na szczycie pędu. Nie dowiedziono by ogławianie przyspieszało dojrzewanie nasion.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Mój Bizon też już ładnie powschodził w doniczkach. :heja
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

Przemku,, dziękuję za oświecenie, przyznam się, że zwątpiłam, jak zobaczyłam u Ciebie ten bób, kurcze tyle czytałam i nigdzie o przycinaniu ani słowa....uffff
mój bobek :lol: wylądował wczoraj w doniczkach, nie mogłam się powstrzymać :wink:
jak wykiełkuję, czeka na niego parapet w garażu, mam nadzieję, że będzie mu tam wygodnie ;:108
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Widzisz leniawka, tyle wiedzy dzięki temu, że kontener22 pokazał swój wyrośnięty bobek. ;:108
Ja też nie miałam pojęcia o przycinaniu i teraz już wiem. :lol:

Marzenka, wyluzuj, ;:14 od tego sie nie umiera - ani od roślinnych fanaberii, ani od błędów przy nich uczynionych. I nie zawsze jest potrzebna wiedza, czasem wystarczą nowatorskie pomysły jak u Przemka (które kiedyś staną się wiedzą).
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

przemek1136 pisze:Iwonko! Bobu normalnie się nie przycina. No chyba żeby zmusić go do krzewienia ale raczej się tego nie praktykuje. Jednak kiedy bób zbyt wybiegnie i się pokłada to można spróbować go przyciąć. Dość szybko odbija i zamiast jednego pędu może mieć np. dwa lub trzy. Na każdym pojawią się strąki tylko, że zbiór będzie opóźniony. Gdzieś czytałem, że liście bobu są jadalne ale jakoś nie miałem śmiałości ich próbować. Ścięte pędy włożyłem do słoika ale nie sądzę żeby wypuściły korzenie. To nie pomidory. Niektórzy stosują ogławianie (ścina się wierzchołek pędu) ale robi się to już po zawiązaniu strąków głównie w celu zmniejszenia nalotu mszyc, które usadowiają się na szczycie pędu. Nie dowiedziono by ogławianie przyspieszało dojrzewanie nasion.
Ech szkoda, że ja o tym nie wiedziałam w ubiegłym roku, kiedy to wyhodowałam taki właśnie płożący, wybiegnięty Bób, pewnie były by większe plony. ;:7
pozdrawiam, Anita
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

ja bób posieję 10 marca do gruntu-zbiory będą nieporownywalnie lepsze od tych prowadzonych z niby przyspieszonych upraw.Życzę wszystkim powodzenia w uprawie bobu-dobranoc :wit
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja akurat sieję w kubki nie dlatego żeby coś przyśpieszać, tylko dlatego że w gruncie różne stworki lubią mi skosić młode kiełki;) Każdy ma swoje powody.

Zważyłam mój bób, szkoda że nie mam dokładniejszej wagi bo liczy +-1g, wyszło jakby nie patrzeć że ma duże nasionka bo wybija od 2 do 3g. Czy wy jecie go tylko na zielono? Bo ponoć niektóre odmiany są dobre w postaci suchego ziarna - tzn najpierw się je oczywiście moczy i gotuje, coś ala fasola czy groch.. Bobówka zamiast grochówki, brzmi ciekawie;)
kontener22
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 23:41

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Widzisz leniawka, tyle wiedzy dzięki temu, że kontener22 pokazał swój wyrośnięty bobek. ;:108
Ja też nie miałam pojęcia o przycinaniu i teraz już wiem. :lol:.
No, do czegoś się przydałem w życiu :D
Dzięki za porady Comci i Przemka i innych osób, obciąłem te długie, małe zostawiłem takie jakie są, te, których korzenie najbardziej wystawały wsadziłem do kubków po śmietanie. No i cóż... za dwa tygodnie do gleby.... - byłem dzisiaj na działce wyjąć ostatniego porka, który miał pecha tam zostać na te masakryczcne mrozy - wylazł z oporami - jest jeszcze zmarzlina tak poniżej 20-25 cm. Ale mrozów już nie przewiduje się, więc bydymy sadzić i siać za chwilę....
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Pozdrowienia z kieleckiego. W kieleckim bób sieje się nawet w lutym , jeśli pozwalają na to warunki, jest wcześniej i nie ma robaków.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A jak w lutym to jak te warunki wyglądają? Tzn na ile cm wgłąb ma być rozmrożona gleba, bo ja dziś dłubnęłam w swojej i poniżej 2,5cm jest lodowisko.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

W tym roku niestety się nie da , ale jak jest rozmarznięta na głębokość 20 cm to można siać.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Ja może zbyt dużego doświadczania z sadzeniem bobu do doniczek nie mam, ale wydaje mi się, że żeby rozsada nie była zbyt "wybujała" to również doniczki nie mogą być zbyt niskie. W tamtym roku siałam do rolek po papierze toalet., korzonki mocno poszły w dół i przed wysadzeniem na grządkę wyglądały tak :

Obrazek

W tym roku wysiany bób ma ok. 4cm., rośnie w doniczce 8cm i już mu pojedyncze korzonki wychodzą na zewnątrz.

Obrazek

;:3
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wczoraj zmierzyłam temperaturę mojej ziemi. Zrobiłam to termometrem kuchennym z takim szpikulcem do mierzenia temperatury w środku pieczeni :)
No i jest tak: w szklarni (nieogrzewanej) jest 11,6 stopnia na głębokości ok. 5 cm, a na 15 cm jest 8,2 stopni. W gruncie jest 8,6 stopnia w warstwie wierzchniej, a nieco głębiej jest ponad 6 stopni. Ziemię mam piaszczystą, więc dosyć szybko się nagrzewa. Jutro chyba wysieję bób do gruntu, a w przyszłym tygodniu po zahartowaniu wysadzę ten z doniczek. Zastanawiam się czy nie wysadzić go do szklarni.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Ponieważ ziemię mam jeszcze zmarzniętą (pod warstwa 2cm błota) to bób kiełkuje w doniczkach na tarasie, bo w sumie ciepło jest. Tylko na noc wraca do domu. Od razu będzie zahartowany i gdy tylko warunki pozwolą - wysadzę do ziemi. Zobaczymy. ;:224
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”