Hiacynt - wszystko o uprawie
- goldenka5
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 05:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hiacynt
Ruda ja juz nie wiem jak lepiej.. Jak chucham,pryskam,karmię to rośnie bo rośnie..Jak cos na czym mi nie za bardzo zalęzy czy przeżyje czy nie- akurat to rośnie tak jakbym chciała zeby inne rosło.. Moze prawda to ,ze im mniej koło roślin skaczesz i się z nimi cackasz to rosną ładniej ...No nie wiem
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
Dziękuję wszystkim bardzo za opinie.
U mnie na razie zimno...więc jeszcze się dokładnie zastanowię co z nimi zrobić
U mnie na razie zimno...więc jeszcze się dokładnie zastanowię co z nimi zrobić
Mariola
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Kupiłam w Tesco hiacynta , takiego biedaka z wyprzedaży . Miał połamany kwiat . Stał jeszcze u mnie tydzień czasu i kwiat zaczął usychać więc obcięłam go i co dalej w nim zrobić ? Na podwórku zimno jeszcze .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
Ja w tamtym roku dostałam hiacynta,po przekwitnięciu i zasuszeniu (trochę to trwało) schowałam go do lodówki do pojemnika na warzywa w sierpniu wsadziłam razem z tulipanami jako pierwszy puścił liście.
P.S.
hiacynt był z biedrony na dzień kobiet z wazonikiem.
P.S.
hiacynt był z biedrony na dzień kobiet z wazonikiem.
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
guru302 poczekaj aż wycofa swoje soki do cebulki i zaschnie; połóż go gdzies w zacisznym i nie nasłonecznionym miejscu, podlej raz na tydzień; ja tak robie.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Nie wkładaj do lodówki. Pamiętaj, że tulipany , hiacynty, narcyzy, wytwarzają kwiaty na przyszły rok w okresie suszenia. Temp (25-30)*Ten okres powinien trwać minimum 30 dni. Normalnie tą funkcje spełnia lato. Potem należy cebule wsadzić we wrześniu, wcześniej nie ma sensu bo proces ukorzeniania się rozpoczyna sie gdy temperatura spadnie poniżej 15*, ale gdy spadnie poniżej 5* zaczyna sie okres spoczynku. Jeżeli teraz wsadzisz do lodówki pominiesz dwa bardzo ważne etapy. Twoja cebulka i tak ma zachwiany swój rytm, a wsadzenie jej do lodówki pewnie skończy jej żywot. Niech sobie spokojnie schnie. Może nie wytworzy kwiatu( cebulka jest wyeksploatowana, bez możliwości regeneracji) ale pozwoli to jej wbić się w normalny rytm.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Ja trochę inaczej robię z hiacyntami..... po przekwitnięciu staram się jak najdłużej utrzymać roślinę w zielonej "kondycji", przesadzam do większej donicy, wystawiam na dwór ( jak nie ma przymrozków ) i normalnie podlewam, zasilam aż do naturalnego zamierania liści a zwykle jest to w maju. Później w donicy zadołowane czekają na jesienne sadzenie, zazwyczaj z całą bryłą korzeniową ( wybite z donicy ) trafiają na rabatę. Robię tak bo nie za bardzo widać czy aby wcześniej nie zaczęły się ukorzeniać. Czasami w donicy zadołowane jeszcze wiosną rosną tak przez kilka sezonów ( w zależności od wielkości donicy ).
Sposób się sprawdza, i jeszcze jedno .... staram się minimalnie przyciąć pęd kwiatowy ( niezapylony nie wysila się ).
Sposób się sprawdza, i jeszcze jedno .... staram się minimalnie przyciąć pęd kwiatowy ( niezapylony nie wysila się ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ma zielone liście? Jeśli jeszcze nie zaschły, przesadź go do większej doniczki żeby się "odpasł" na parapecie, powinien za jakieś dwa miesiące dopiero zacząć zasychać. Wtedy po przesuszeniu będzie można go posadzić do gruntu we wrześniu i będzie już "normalnym podwórkowym hiacyntem".guru302 pisze:Kupiłam w Tesco hiacynta , takiego biedaka z wyprzedaży . Miał połamany kwiat . Stał jeszcze u mnie tydzień czasu i kwiat zaczął usychać więc obcięłam go i co dalej w nim zrobić ? Na podwórku zimno jeszcze .
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
Robisz tak jak powinno się po prostu starasz się wbić ją w normalny cykl. Ja pisałam o wrześniowym terminie sadzenia w wypadku gdy cebulkę się wykopie z ziemi.
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Dziewczyny bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie . Teraz spróbuję streścić to co zrozumiałam z Waszych porad . Uciąć łodygę kwiatową jak najkrócej . Wysadzić do większej doniczki i zasilić , ale czy często ? I później ograniczyć podlewać ,żeby liście zaschły czy one same zaschną ? We wrześniu przesadzic do ogrodu jak liście zaschną .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
-
guru302 Z zasilaniem ostrożnie ona już kończy wegetacje, ale podlewaj do końca im dłużej będzie zielona tym lepiej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 paź 2009, o 19:30
Czy hiacynty mogły wyginąć z powodu zimowej suszy?Były to cebulki potomne 60 letniej odmiany.
Rozsadzałam je co parę lat.Pozostałe cebulowe kwitną,inne kiełkują.
Babcia
Rozsadzałam je co parę lat.Pozostałe cebulowe kwitną,inne kiełkują.
Babcia
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Magdallena ? Dzięki. Zakwitł mi jako pierwszy, bo stoi przy murze, a wystawę ma południową. Ale za tydzień myślę, że już i kilkoma innymi będę mógł się pochwalić.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI