Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko- dziękuję!

Platynko-mnie tez dziwi ilość tych odnóg, jedna z nich też ma małe odbicie, szczególnie, że kwitł na jednej łodydze wcześniej. Nawożony, ale nieregularnie, nawozem z Substralu, czasem podlewany roztworem piwa (1:1), czasem stosuję Grewit, no i podstawa to woda z filtra dzbankowego. Ogólnie nic szczególnego, chyba ten typ tak ma, bo Rudy stoi obok niego, jest identycznie podlewany, a pąków ma 5.

Mambo- to już kolejny taki liść u tego storczyka, każdy z czasem pękał na szwie, by zrobić miejsce następnemu i pewnie z tym tak będzie. Dotąd widziałam jeden taki przypadek u Hanusi, z tym, że u niej liść nie pękł, tylko został rozcięty nożem. Mam nadzieje, że "brat" mojego u Ciebie ładnie zakwitnie i będzie miał jednak więcej plamek :)

Beatko- nic z nim nie robiłam, ot, był z przeceny z przyciętą łodygą i wypuścił odbicie z pędu. Nawet nie wiem jak można by wpłynąć na roślinkę, by właśnie tak zakwitła.

Dziękuję Wam za wizytę i miłe słowa!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Baryczka pisze:
Mambo- to już kolejny taki liść u tego storczyka, każdy z czasem pękał na szwie, by zrobić miejsce następnemu i pewnie z tym tak będzie. Dotąd widziałam jeden taki przypadek u Hanusi, z tym, że u niej liść nie pękł, tylko został rozcięty nożem. Mam nadzieje, że "brat" mojego u Ciebie ładnie zakwitnie i będzie miał jednak więcej plamek :)
Właściwie to u mnie też nie jest to pierwszy taki liść, a poprzedni pękł z małą "pomocą" pewnej osoby :twisted: Jeszcze trochę przyjdzie poczekać na kwitnienie mojego kwiatka, ale u Twojego już niedługo rozwiną się kolejne pąki i okaże się czy pozostałe również mają mniej plamek. Niecierpliwie czekam na fotorelację :wink:
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Baryczko, a napiszesz mi na pw o tym roztworze z piwa,co to takiego?
platynka :)
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Herbaciany - dobrze zrozumiałam? - kwitnie po raz pierwszy? Pytam bo i ja kupiłam takiego, właśnie kwitnie po raz wtóry (pierwsze moje) i jest tak odmienny że gdybym nie miała pewności to nie uwierzyłabym że to ta sama roślina :lol:
Piegusek jest tak piękny że chyba wyskrobię trochę miejsca na podobnego. Jest zachwycający.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ile on odbić ma :shock:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kamilko ale szaleją Tobie te storczyki :shock: :shock: :shock: Pozdrawiam
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne kwitnienia. a Phalaenopsisy w ciapki za każdym razem mają nieco inne kwiaty. jeden z moich obecnie kwitnących białych w bordowe ciapki ma teraz dużo dużych ciapek, a 2 lata temu miał mniej (1 kwiat był całkiem biały i miał tylko 2 nieduże ciapki).
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Baryczko, same cudeńka u Ciebie :shock: Nie wiem na czym wzrok skupić :wink:
Na razie zapamiętałam tylko 'Cezara' z dużą ilością pędów, pieguska i herbacianego - a teraz lecę obejrzeć wszystkie jeszcze raz :lol:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo- ja póki co nie martwię się o to śmieszne listko, dotąd było dobrze, a teraz nowe listka nie rosną, bo roślina kwitnie, więc poczekamy zobaczymy. Oczywiście będę relacjonować co się z nim dzieje.
Platynko- napisałam Ci P.W.
Grymasello- kwitnienie Herbacianego jest sklepowe, dałaś mi do myślenia z tym, ze może być zupełnie inny. No, cóż cieszę się jego pięknymi kwiatkami póki są :)
Justynko- dla mnie taka ilość odbić to też radocha ;)
Grażynko- musisz moje storczyki kiedyś odwiedzić, jak będziesz w pobliżu!
Dusiu- te plamki to naprawdę tajemnicza rzecz. Zastanawiam się jak to będzie z kolejnymi kwiatkami, ale jak je dokładnie obejrzałam to widzę, że jednak plamek na pąkach jest malutko. W ogóle znalazłam jeden dziwny pąk, jakby po rozwinięciu miałby mieć z 7płatków. Ciekawi mnie jak będzie wyglądał.
Aniu- dziękuję i zapraszam!

A dziś zrobiłam na szybko fotkę moich urlopowiczów- Cambrii, których liczba podwoiła się ostatnio- są już cztery!

Tutaj widać, że u mojej pierwszej Cambrii żółkną dwa liście, jeden przy starej, przekwitniętej psb, a drugi przy młodej, nie wiem czy mam się tym martwić?
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu- te plamki to naprawdę tajemnicza rzecz. Zastanawiam się jak to będzie z kolejnymi kwiatkami, ale jak je dokładnie obejrzałam to widzę, że jednak plamek na pąkach jest malutko. W ogóle znalazłam jeden dziwny pąk, jakby po rozwinięciu miałby mieć z 7płatków. Ciekawi mnie jak będzie wyglądał.
pewnie będzie dziwny ;) a plamki za każdym kwitnieniem są trochę inne. teraz ma mało, ale może przy następnym kwitnieniu będzie miał więcej.
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Z dumy pękam, patrząc na mojego chrześniaka! Cóż, że ma mniej kropeczek na płatkach, pewnie zamienił nadmiar kropeczek na pąki i dlatego teraz ma ich tak dużo :lol:
Pozostałe prezentują się niemniej pięknie od wyżej wspomnianego. Takiego herbatniczka jak Twój, już miałam z nim iść do kasy ale że miałam jeszcze sporo spraw do załatwienia, to mnie powstrzymało i ten wszechogarniający upał też, bo mógłby nie znieść transportu do domu a teraz troszkę mi żal ale jak wiesz, przedwczoraj pocieszyłam się innym. Zaraz będą i foteczki.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

Kamilko śliczne storczyki :D

ten Cezar wygląda słodko z tymi malutkimi kropeczkami :D
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, kochane!

Jestem po urlopie, miło było wrócić do swych roślinek. U nich znów coś się dzieje, Rudy ma już 4 kwiaty rozwinięte, Cezar rzeczywiście pięknie wygląda, bo na każdej łodydze ma po kilka kwiatków, a wszystkie maja po 3-4kropki. Niestety zrzuci l kilka paków.
Księciu zaczęła usychać jedna z łodyg, wycięłam ją przy podstawie, by sobie odpoczął. Herbaciany zaczyna przekwitać, za to niespodzianka-miniaturka rozwinęła jeden z kwiatków- jest biała. Ale nie potrafię się tym cieszyć...

Niestety podczas mojej nieobecności była u nas straszna burza, połamało drzewa, porwało dachy. Moje Cambrie zostały na balkonie, wprawdzie szwagier akurat był u nas i je połapał, ale jak to facet, zostawił wyrwane z doniczek, bez podłoża na balkonie. Bezduszna teściowa nic z nimi nie zrobiła, więc leżały kilka dni w słońcu, bez wody i bardzo wyschły. Najgorzej wygląda ta Cambria, którą znalazłam wciśniętą między doniczki z rojnikami. Ogólnie większość korzeni jest do usunięcia, są suche, liście oklapły, cześć zżółkła. Nie wiem czy uda mi się którąś odratować.
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”