Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Dlaczego paproć usycha?
Czy możesz wstawić zdjęcie? Do jakiej ziemi ją przesadziłaś- zwykłej czy takiej do paproci? Pamiętasz może o ile numerów większa jest ta nowa doniczka w porównaniu do starej? Nie piszesz nic o stanowisku (Tzn. gdzie stoi paproć: która wystawa, jak daleko od okna?). Jak często ją podlewasz, nawozisz, zraszasz?
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
- Manuela
- 100p
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paprotka
kitcar nie wiem, jakich roślin nie lubią, ale z pewnością muszą polubić właściciela Moja coś rośnie wolno, słońce pada na nią z jednej strony, zastanawiam się, czy ją obracać, żeby była pełna ze wszystkich stron, czy lepiej niech rośnie na jedną stronę?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- kitcar
- 100p
- Od: 3 sie 2014, o 16:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W naturze nie są obracane do Moje ruszyły na chwilę ale znów zastopowały
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
- Manuela
- 100p
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moja aktualnie zasycha, nie wiem co z nią, dziś ją przesadziłam do ziemi torfowej, podlałam odżywką, a ona coraz mniejsza, stoi z boku okna, nie wiem, chyba mnie nie lubi Obawiam się, że niedługo zaschnie mimo podlewania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Podlałaś odżywką, czyli nawozem? Paprocie powinno się sadzić w ziemię do nich przeznaczoną - o odpowiednim pH.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Paproć usycha
Witam, mam problem z moją paprotką, a mianowicie usycha mi. Wcześniej była w uniwersalnej ziemi, a jak zaczęła padać to kupiłem ziemię specjalną do nich i przesadziłem usuwając starą ziemię i spód ziemi w której była jak kupiłem. Przesadzajac ją dałem dodatkowo keramzyt na spód, po bokach pociętą skórkę od banana i podlałem najpierw pół szklanki wody i pół szklanki mleka. Następnie podlałem dwiema takimi szklankami, po tyg. podlałem wodą z nawozem biohumus z odchodów dżdżownic, ale nadal umiera. Przynajmniej tak wygląda, ma tylko 2 łodygi z czego z jednej spadły prawie wszystkie, dałoby się ją jakoś odratować ? Od razu mówię ze temp. w pokoju mam około powyżej 25 stopni i też jest w miarę wilgotno.
- norbert76
Skórki od banana, podlewanie mlekiem - gdzie coś takiego wynalazłeś? Po co nawoziłeś tuż po przesadzeniu? Nie wiem, czy skórka od banana i mleko zaszkodziło, ale wg mnie użycie tego było bezsensowne. Co do biohomusu, czy innego nawozu - nie nawozi się nawet dwa miesiące po przesadzeniu. Choć, akurat ten nawóz jest jeszcze w miarę mniej szkodliwy. Nie napisałeś, jak często podlewasz i jakie ma stanowisko - jak daleko stoi od okna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wyczytałem na tej stronie że skórki od banana dla potasu i wilgotności podłoża, a mleko miało podobno pomóc na wiednące liście.
Paprotka leży około 3 metry od okna i na wysokości ponad 2 metry, podlewam raz w tyg. albo czekam aż podłoże będzie bardziej suche sprawdzając palcem na kilka cm, ale tak na ogół to teraz raz na tydzień i to tak dość dużo podlewam.
Mój pokój jest tak ustawiony że ma stanowisko półcieniste/cieniste.
Paprotka leży około 3 metry od okna i na wysokości ponad 2 metry, podlewam raz w tyg. albo czekam aż podłoże będzie bardziej suche sprawdzając palcem na kilka cm, ale tak na ogół to teraz raz na tydzień i to tak dość dużo podlewam.
Mój pokój jest tak ustawiony że ma stanowisko półcieniste/cieniste.
- norbert76
Błędne stanowisko, błędne podlewanie. Jeśli chodzi o skórki od banana i podlewanie mlekiem to ja podchodzę do tego bardzo sceptycznie.
Poza tym Twoja paprotka ma za ciemno i źle ją podlewasz. Przestaw bliżej okna - jeśli masz wystawę północną albo wschodnią możesz dać nawet na parapet. Jak masz pod parapetem grzejnik możesz nieco odstawić od okna. Druga sprawa utrzymuj cały czas umiarkowanie wilgotne podłoże - w przypadku paproci nigdy nie powinno ono przesychać. Podlej teraz tak, żeby woda przelała się od spodu. Nadmiar wody wylej z podstawka. Możesz też namoczyć roślinę na kilka - kilkanaście minut w większej misce - wstawiasz do niej doniczkę i nalewasz do miski wody po górną krawędź doniczki. Następnie podlewaj w miarę regularnie, gdzieś raz na tydzień/półtora.
A i wywal tą skórkę od banana - jeśli jeszcze nie zgniła.
Poza tym Twoja paprotka ma za ciemno i źle ją podlewasz. Przestaw bliżej okna - jeśli masz wystawę północną albo wschodnią możesz dać nawet na parapet. Jak masz pod parapetem grzejnik możesz nieco odstawić od okna. Druga sprawa utrzymuj cały czas umiarkowanie wilgotne podłoże - w przypadku paproci nigdy nie powinno ono przesychać. Podlej teraz tak, żeby woda przelała się od spodu. Nadmiar wody wylej z podstawka. Możesz też namoczyć roślinę na kilka - kilkanaście minut w większej misce - wstawiasz do niej doniczkę i nalewasz do miski wody po górną krawędź doniczki. Następnie podlewaj w miarę regularnie, gdzieś raz na tydzień/półtora.
A i wywal tą skórkę od banana - jeśli jeszcze nie zgniła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Woda ma się wlewać do środka i wody ma być ponad doniczki czy tylko ma być po brzeszkach ?
- norbert76
Poniżej górnej krawędzi, może być nawet do połowy wysokości doniczki i jednocześnie podlej od góry.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Okej, u mnie w pokoju raczej nie pada za dobrze słońce, więc wystarczy jak dam na parapet gdzie mam pod nim grzejnik czy dać do innego pokoju gdzie jest więcej słońca ?
- norbert76
Nie na słońce, bo popali liście - wystarczy jak będzie miała jasno.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta